Keresés

Részletes keresés

pámpi Creative Commons License 2025.10.29 0 0 32015

kondit kicseréltem, nem változott

köszi

Előzmény: halaloszto (32014)
halaloszto Creative Commons License 2025.10.28 0 1 32014

Ha egy bottal meglököd a ventit, akkor elindul azonnal? Ha igen, akkor tuti kondi. 

Ha a kondi halódik, akkor pl hidegben nem indul, melegben még lehet hogy igen. 

Előzmény: pámpi (32013)
pámpi Creative Commons License 2025.10.28 0 0 32013

sziasztok, nem pont ide kellene nem tudom melyik forum lenne megfelelő----de hátha...

adott egy pedrollo es jswm1ax szivattyú. azt csinálja már pár hónapja hogy kapcsoláskor búg pár másodpercig aztán elindul.... változó gyakorisággal.

aztán elkezdte csinálni utóbb hogy sokáig búg és nem indul el. gondolom hőkioldó kiold mert egy darabig semmi aztán megint megy...

szátszedtem, elektromos csatikat tisztitottam (betáp, kondi) kondit mértük 12mikro a 14 helyett ez fontos lehet? rámértunk a tekercsre 7-10 ohm ha jól emléxem

a tengely könnyen forog egyébként kézzel hajtva.... nem gumis nyúlós éretre, nem "rúg" vissza...(hűtőlapátról hátul3 lamella maradt a többi letörött..hm?)  

5 éves a gép

mit javasoltok? új kondi?

Kösz BF

Kód 001 Creative Commons License 2025.10.12 0 0 32012

Köszönöm. Igy tünik, találtunk egyet - meglátjuk.

Előzmény: hjano1 (32011)
hjano1 Creative Commons License 2025.10.05 0 0 32011

Ha dobsz 1 e-mailt talán tudok ajánlani.

Előzmény: Kód 001 (32010)
Kód 001 Creative Commons License 2025.10.02 0 0 32010

Sziasztok. 

Tud ajánlani valaki kútfúrót Dombóvár környékén?

Egy kb 100 m mély kút lenne a feladat. 

Thnx

L_áma Creative Commons License 2025.09.03 0 0 32009

Ja.....

Előzmény: LocsolniKell (32008)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.03 0 1 32008

Biztos feltűnt már, hogy a Jet szivattyúknál a szívóoldali csatlakozás nem a járókerékkel van egy vonalban, hanem annál magasabban. Azért van ez így hogy mindig maradjon benne víz, azért, hogy a Venturi mindig kapjon elég vizet a működéshez, ezt a maradék vizet pedig nem lehet belőle kiszívni. Hiába ereszt a lábszelep. De ha nem hiszel nekem, menj haza, indítsd be a Jet szivattyúdat (szabad kifolyással a nyomó oldalon) és tedd rá a tenyered a szívóoldalra, akkora vákumot fog neked csinálni (hogy beszarsz), hogy a kezedet alig tudod majd leszedni róla. De ha még ez sem elég bizonyíték neked, akkor már tényleg felesleges magyaráznom...

Előzmény: L_áma (32006)
slowrunner Creative Commons License 2025.09.03 0 0 32007

Köszönöm, no időközben a hétvégén kicseréltem a lábszelepet, nagy valószínűséggel azzal volt a gond, ui. kiszerelve teszteltem, és csöpögött belőle a víz, tehát picit eresztett. 

Előzmény: LocsolniKell (32001)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 -1 1 32006

Nézd:

"mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja"

Ez az, amit én még nem láttam. Meg még olyat sem, aki látott ilyet. Persze, ha a jet házában naradna 3 hét után is víz, a nyugvó szint pedíg a járókerék alatt van 12 centiméterrel, akkor esetleg. 

Előzmény: Nobody1 (32005)
Nobody1 Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32005

Jót el vitatkoztok, közben meg simán lehet, hogy egy napelemes rendszer 12 vagy 24 V-os szivattyújáról van szó. Mert a 25 mm-es belógó szívócső végén nem hiszem, hogy valami nagy szivattyú lenne, ráadásul belógót a gázos víz és főleg centrifugál szivattyú miatt szoktak használni... :-)

A legegyszerűbb megoldás ha a felöntéshez beépítene egy kis golyós csapot egy tölcsérrel közvetlenül a szivattyú elé vagy a szivattyúra (ha van rajta akkora felöntő/légtelenítő csavar.)

Egy 25-ös szívócsövet szerintem 2 liter vízzel fel lehet tölteni ha kell...

Előzmény: L_áma (32004)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32004

Ez a valóságban csak akkor működik, ha a venturin vizet tud fröcskölni. Tényleges felszíváshoz ez hosszan meg kell hogy legyen. Az meg nincs meg, ha elejtette.

Előzmény: LocsolniKell (32003)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32003

Én már láttam, az enyém is olyan. Viszont azon gondolkoztam, hogy ez sem ilyen egyszerű... Az önfelszívó szivattyú ugye a benne lévő Venturi cső segítségével tud levegőt is szívni a szívóoldalról, de ha a nyomó oldalon nem tud eltávozni a levegő akkor ugye sosem fogja felrántani a vizet, sosem tud rendes nyomást előállítani, tehát csak akkor tud önfelszívni, ha a nyomó oldalon szabad kifolyás van. Mivel az én rendszeremben az önfelszívó egy tartályt tölt, ezért a szabad kifolyás biztosított. Más rendszerben pedig biztosítani kell a szabad kifolyást mondjuk a nyomó oldali csap kinyitásával. Néha elkerülhetetlen, hogy az ember értse legalább a saját rendszerét. 

Előzmény: L_áma (32002)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32002

"önfelszívó" Én még nem láttam, amelyik a több hetes elejtett vizet felszívta volna. Mindeössze annyit tud, hogy néhány kisebb légbuborékkal meg tud küzdeni, és a gázos kutakkal is elboldogul.

Viszont, a szivattyú előtti visszacsapó elterjedt, és hasznos. Az időnként  fennakadó lábszelepet képes korrigálni. 

Előzmény: LocsolniKell (32001)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32001

Semmi biztosat nem lehet állítani. Lábszelep tisztítás vagy csere TALÁN megoldja, de ha a szivattyú több vizet szív a kútból mint amit a kút képes homokolás nélkül szolgáltatni (ez nagyon gyakori eset) akkor a pici homokszemcsék simán tudnak olyan apró szivárgást okozni ami 1-3 hét alatt elejti a vizet. Szóval az alapprobléma is lehet elég összetett.
Jó lenne azt is tudni, hogy milyen a szivattyú, mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja. Persze, lehet hogy pont az áramláskapcsoló akadályozza meg ebben az önfelszívó szivattyút, mert amíg fel nem rántotta újra a vizet, addig a szivattyú nem tud nyomást létrehozni és az áramláskapcsoló szárazonfutásvédelme letilt(hat)ja. Persze ez mind spekuláció, mivel a valós rendszerről nagyon korlátozott információ áll rendelkezésre.
A szivattyú elé még egy visszacsapó??? Hát ezt végképp nem tudom. Felszíni szivattyú elé nem szoktak nagyon semmit sem bekötni (kivéve egy lábszelepet) mert így is elég rosszak ott a nyomásviszonyok. Maximum közvetlenül a szivattyú utánra lehet ne egy plusz visszacsapót, de ennek is lehet simán ugyanaz a problémája mint a lentinek, ráadásul nem túl elegáns megoldás. Én a helyedben mindenképp kikapnám a szívócsőt és megvizsgálnám hogy milyen állapotban van. Igen, megoldást én sem tudok...

Előzmény: slowrunner (32000)
slowrunner Creative Commons License 2025.08.27 0 0 32000

Sziasztok, egy hétvégi házban üzemelő fúrt kapcsán volna kérdésem. A kút 40-es, benne 25-ös szívócső, lábszeleppel. A szivattyút ármaláskapcsoló vezérli.

A probléma azzal van, hogy ha hosszabb ideig nem üzemeltetjük -mondjuk 1-3 hét, ilyenkor áramtalanítjuk is a szivattyút-, néha elengedi a vizet a szívócső, és újra kell tölteni a sztivattyút. Ez nagyobb esélyel fordul elő, ha esetleg vmelyik kerti csap nyitva maradt.

Mit javasoltok?

- Lábszelep-tisztítás/csere?

- Érdemes/ajánlott-e a szivattyú elé egy plusz visszacsapót beépíteni?

- Egyéb ...?

Tudom, az is megoldaná, ha áram alatt hagynám a szivattyút, mert az ármaléskapcsoló ilyenkor be-be kapcsolna, de ezt nem szeretném. (csőtörés/szivárgás veszélye miatt).

Nobody1 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 31999

Igaz az enyém a régi fémházas "gyári" mintájára készült. Ha jól emlékszem Riga moci sebváltó fogaskerekekkel... :-)

Előzmény: Nobody1 (31998)
Nobody1 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 31998

Az enyémben meg danamid csúszók vannak. Jobb mint a bronz. 50-60 kutat eddig simán bírtak és még most sem kell cserélni...

Előzmény: L_áma (31997)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31997

Hát.... az ahány ház, annyi méret. Józsinak 6306-os csapágy volt a fiókban, abból csinálta, Béla meg bronz csúszókkal oldotta meg. 

Előzmény: hidea (31996)
hidea Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31996

Én az ugymond  házikészítésűre gondolok ami 2 csőből szimeringből csapágyból áll

Előzmény: L_áma (31995)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31995

Hát..... vagy kifizeted /nem tenném/, vagy megvárod hogy hazaérjek a pecából, és lelopjam regisztráció nélkül:

https://www.scribd.com/document/407030168/Berlingokangoo-Cu-Frigo

Előzmény: hidea (31994)
hidea Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31994

Üdv mindenkinek lenne esetleg valakinek rajza a  vízöblítéses kútfúró fejről ahol méretek csapágyak szimeringek fel vannak tüntetve? Simán fúróval szeretném hajtatni

gabkagabka Creative Commons License 2025.08.19 0 0 31993

Sziasztok!

Arra van valami előírás, hogy árokparton a parttól hány méterre lehet kutat fúrni?

nkarika1978 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 31992

Sziasztok! Veszprém megye, bánd településen szeretnék egy locsolásra alkalmas kutat ásatni/furatni.  Gondoltam kútgyűrűs talajvízgyűjtés megoldásra is. Nem tudom nálam melyik egyszerűbb egy völgy alján lakunk az összes csapadékvíz lefolyik. Talán itt a legoptimálisabb a kút kialakítása. Villany megoldható. Ha ismertek valakit köszönöm az ajánlásokat. 

L_áma Creative Commons License 2025.06.30 0 0 31991

Az a félelmem, ezt érdemben senki nem tudja. És holnap változhat is....... 

Előzmény: Mohawks (31990)
Mohawks Creative Commons License 2025.06.30 0 0 31990

Évi 500m3 felett vízkészlet-használati járulék kiszabása, összegéről van valakinek fogalma, tapasztalata hogyan történik?

Vagyis mi az az eset amikor a saját kútra vízóra kell és kinek, hogy, hogyan diktál, ki ellenőriz stb? 

nixon70 Creative Commons License 2025.06.20 0 0 31989
Előzmény: Myskaba (31988)
Myskaba Creative Commons License 2025.06.20 0 0 31988

Érintőleges téma, de biztos sokakat érint. 3/4-es, zöld szövetbetétes locsolótömlőn levő lyukat mivel lehet tökéletesen beragasztani?

Prézlivagány Creative Commons License 2025.06.16 0 0 31987

Megvan a megoldás meg kellett savazni.

Előzmény: Nobody1 (31984)
soldi3r Creative Commons License 2025.06.14 0 0 31986

Udv!

A kuttol tavolabb vinnek vizet es ezzel egy idoben kicsit kenyelmesebbe tennem a dolgot.

Ebben a sorrendben gondoltam bekotni a dolgokat:

csoszivatty -> Pedrollo Easypress 2 -> hidrofor tartaly -> csap.

Tennek bele meg egy femszurot, de itt-ott nezegetve hol az aramlaskapcsolo ele, hol moge rakjak. Annak nem arthat a kosz?

Illetve gondoltam ra, hogy nekem nincs szuksegem 6-7 bar nyomasra, kotok be egy nyomascsokkentot is. Azt az aramlaskapcsolo ele, vagy moge szokas rakni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!