Azért kérek segítséget mert nem nagyon láttam még kút fúrást közelről. Azért fordultam olyan emberekhez aki már igen, gondoltam ők segítenek. Kb. Mennyit kell még fúrnom, iszapolnom, hogy nyáron is legyen vizem? Milyen szemcseméretű kavics kell az ilyen homokhoz, hogy szűrjön? Réselt belső cső jobb vagy valami szűrős? Házilag hogy tudom elkészíteni? 7 méteres kúthoz hány méter réselt belső cső és mekkora iszapzsákrész kell? Előre is köszönöm
Kicsit furcsa elképzelésed van a kút felépítéséről mert az nem annyi, hogy lenyomunk egy réselt csövet majd abba belelógatunk egy vékonyabbat geotextillel körbe tekerve.
Hol van a szűrőkavics réteg ami megakadályozná az eltömődést?
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni. Vadaknak szeretnék készíteni egy kutat. Már lefúrtam 7m mélyre. Külső rész 110 PVC amit beréseltem, az alját nem zártam le. Belülre egy terfiles 63-as cső. Az bajom hogy olyan szürke homokos réteg van, hogy berakódik a terfiles szövet és nehezen jön át a víz. Mit csináljak fúrjak mélyebbre, iszapoljam még? Segítséget köszönöm
Pécelen a tőzegtavaknál veszünk egy hétvégi házat. Itt mindenkinek a kis horgászházánál van egy fúrt kút, pozitív mellesleg, amiből folyamatosan jön a víz
Nem tudom, ilyeneknél kell-e aggódni, hogy egyszer majd nem jön belőle a víz? Ez egy tó mellett pár méterre lévő kút sorozat
Több házat is néztünk itt míg keresgéltünk, mindenhol szép sugárban jött fel a víz, és van aki haltartó aknának használja, van ahol mint a képen, van egy "puffer" tartály, amibe folyik a kút vize, és a tetején egy túlfolyóból szép sugárban folyik ki a felesleg, a kútgyűrűbe, onnan a tóba vissza. a PVC csövön jön fel a víz, a bugyolált szigetelt csövön megy be a házba, házi vízmű szívja.
Annyit mondtak, hogy nincs benne visszacsapó (láb?) szelep, így néha vissza tud folyni a víz, tegyünk majd bele ha nem akarjuk töltögetni a szívó ágat. De gondolom ha túl sokat vételezünk és kifogy ez a puffer, és levegőt szív, akkor is ez lesz a helyzet.
Ez egy 7m mély, durván 20cm-es átmérőjű kút, régen norton volt rajta.
Most, egy már elég régi elpumps 1300 van rajta, de félreraknám tartaléknak. Egyszer vagy 8 éve cseréltem benne csúszógyűrűt, meg járókereket, most már inkább vennék egy másikat, valamit aminek nagyobb a hozama. Ez olyan 35-37 körül tudhat most.
Jobb lenne locsolni slaggal, ha jönne rajta vagy 45, de inkább 50L.
Régebben mértem, durván 40-50 centit esik a vízszint szivattyúzás hatására. Most megint kevesebb van benne, olyan 4.5-4.8 környéke. Nincs csapadék.
Éves vízkivétel, nyári hónapokban sem haladja meg a havi 100m3-t, tavasszal-ősszel havonta olyan 40-50m3 lehet.
Ezt nézegettem, mennyit tudhat ez az adott mélységből?
Milyen felszíni szivattyú ajánlott alacsonyabb árfekvésben, ha 5m mélységből, 45-50L vizet szeretnék, 1 colos KPE szívócsővel és 3/4-es locsolótömlővel.
köszi az együtt gondolkodást, most kicsit megvilágosodtam
igazad van, elsőként megpróbáljuk feltúrni a 25 évvel ezelőtti sajtcetliket, mert most csak annyit tudunk, hogy "kb 230 méter mély, és alján van kb 3-5 méter szűrő", pontos méretek kellenek, meg hogy pl a kútcső biztos végig ugyan olyan átmérőjű-e, stb
ha megvan a pontos mélység, akkor tényleg alapvető, hogy mélységet mérjünk
ha megfelelő átmérővel választunk, egy lyukas hengeres súlyt a mérő aljára, akkor az azt is meg tudja mutatni, ha közben félúton sérült a cső (legalább is ha nagyobb mértékben)
a mérésből majd tapasztalunk valamit , mondjuk még nem tudom mit, de ezen gondolkodni kell még
ez eddig minimális ktg és energia
ez után jöhet egy kamerás bekukkantás hogy kezdjen csengeni a kassza / :-( / , annak a végén meg teljesen egyértelmű lesz, hogy mi legyen a következő lépés
(de pl a mélységmérés mutathat olyat is, hogy nem biztos 230 méter kamera kell, lehet elég lesz 51, ha valami baj van ott)
köszi minden tanácsot, szerintem most pár hétre passzívabb leszek még ezeken át nem esek
Valami olyan vállalkozót vagy céget keress a közeledben, akik foglalkoznak ilyen mélységű kutak fúrásával, javításával és kérj tőlük ajánlatot kamerázásra, kúttisztításra. Lehetőleg ne ugorj rá az első ajánlatra, hanem 2-3 ajánlatból válassz...
Merre vagy az Alföldön? Sándorfalván például tudok vállalkozást akik fúrnak ilyen mélyre, de tudok Kiskunmajsán is. Szerintem 50 km-en belül biztos találsz párat.
Nézz szét a neten. Beírod a keresőbe, hogy "kútfúró X település környékén" és a találatokból válassz néhány megfelelőnek tűnőt aztán telefonon megbeszélitek ilyen mélységben mit és mennyiért vállalna.
Viszont a referenciái alapján jó múltú mestert válassz (még ha nem is ő a legolcsóbb) mert egy ilyen kút több milliót ér és kár lenne elcseszni...
1) kút kamerást ilyen mély kúthoz hol keressek? tippelni tudnátok ktg-et kb nagyjából?
2) ha még is kompresszorozás lenne a vége, akkor milyen mélyre tolnátok le a kompresszor csövét?
3) igaz lehet az, hogy ha megmérem a víz hőmérsékletét és az kevesebb mint anno újkorában volt, akkor az lehet annak jele, hogy a felső pár 10 méterben kilyukadt a kút és beledolgozik a lenti vízbe? de akkor lehet homokoznia is kellene nem?
ismerősömnek van az alföld déli részén egy kb 230 méteres kútja
a kút kb 25-30 éves
ifjú korában percenként kb 60 liter víz folyt ki belőle a talajszinten magától
az elmúlt 2-3 évben elkezdett megfáradni, most már csak inkább 20 liter per perc a termelése, sőt nyár közepén majdnem hogy megáll a kifolyás
kérdések amiben a segítségeteket keresem:
1) egy ilyen mély kútra ennyire hatással lehetnek az elmúlt évek aszályai, hosszabb csapadékmentes időszakai? (sztm nem, de ti többet láttok ilyet)
2) ha nem az első pont, akkor hogyan lehet ezt a kutat újra gatyába rázni? segít pl a kompresszorozás? vagy más?
3) ha kompresszorozás kell, akkor milyen paramétereknek kell megfelelnie a kompresszornak és a kompresszorozásnak? legalább mekkora méretű, teljesítményű kompresszor kell? ekkora teljesítményű kompresszor var áramos vagy benzines kell? (áram van 3 fázis is); a kompresszor csöve milyen mélyre legyen levezetve a kútcsőbe? hogy adagoljuk a levegőt? milyen hosszú ideig menjen a kompresszor? folyamatosan menjen, vagy bizonyos ideig, utána pedig pihentetni kell és ezt ismételgetni?
köszi előre is és mondjátok ha még adjak meg infót
A készülő kutam csövezéséből szedem ki iszapkiszedövel ami a csőben van, hogy lejebb menjen a csö.
Azt tapasztalom, amit kiszedek az vissza töltődik, létezik ez? Ha igen, mit lehet csinálni ez ellen? 4 méteren kezdődött a víz, ledugtama csövet, de csak 6 méterig ment le, azóta amit kiszedek visszatöltödik.