Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
A távolkeletieknél sokkal népszerübb mint amiket mi használunk ! A bogden vergődése mindig valami kenési hiba ami kopást okozott ! De ha zsírba fut kevésbé vergődik .
Láttam a jt filmen egy husi 540 háti damilost. Ennek a bowden tengelye nem " nyammog" erőetvitel közben?
Van ilyen spirálos kis kaszám,én nem szerettem sosem,mert nyeke- nyóka a viselkedése. Meg láttam a szomszédom kinai szöghajtásos,spirálos gèpjét,dettó ugyanez,vagyis nyammog.......!
Erre itt van ez a husi 540 gép,ez meg ràadásul hajlékony külsővel......!
Mi az előnye egy ilyen gépnek,ha a súlya kb azonos egy merev csőszárú ugyanilyen gép nevűnek a súlyával......?
Még nem hívott a szervíz, hogy megjött volna a cucc. A gépet azóta nem használtam, pihen a garázsban, nem akarom, hogy esetleg letörjön az a fül,ha esetleg a csere után nálam marad akkor majd megjavtekolom valahogy.
Ismerősi körben van/volt néhány Oleo gép, alapvetően meg vannak velük elégedve, kivéve a két 420/430 tulaj. Na ők nem dicsérik a márkát. Nekem ez volt az első gépem tőlük, de szerintem az utolsó is, inkább megmaradok a Stihl és Husqvarna vonalnál, azokban még nem csalódtam. Persze nem azt mondom, hogy az Oleo, mint márka rossz lenne, csak kicsit elment tőle a kedvem ezen szerencsétlen bemutatkozás után...
A Solót illetően megtettem,vagyis Fag csapágyakat raktam bele. Ezek gumirozott porvédésűek,és ezek zárása job,mint a kinai csapágyaké. Minden illesztett felületet csapágyrögzitőztem. A damilfej tengelyének kisebik csapágya zsákfuratban van.Meg kentem mindkét felületet,és amikor nyomtam be a helyére,kompressziós rugalmasságot éreztem. Hát ennyi a Fag csapágy porvédőjéről. Hogy a fémszemcsét megfogja e,a gyakorlat fogja igazolni.
Egy biztos,az Oli zsirjában,és az Al-ko csapágyaiba is fémport találtam.Az Oli kb 3 órát dolgozott ......!
Hogy ez hogy jön létre,nem tudni.Érdekes a Suzukim váltó olaja kristály tiszta. Hogy ez esetben a globoid ferdefogazású difi kerekei miért nem fogynak,igy 27évre sem,mit mondjak.......nem értem !!!!
A legnagyob baj a harmadik. Ezek belerakják a kinai csapágyaikat,köszörületlen fogaskerekeiket.Vagyis ipari hulladék a végkifejlet. Szerintem,aki nem zsirozza a szöghajtást,tán az jár jól.
Ilyet még életemben nem láttam,a csapágyakból,a zsirból fémszemcsét lehet kimosniiiiiiii.........
Szerintem,job is,hogy kiég a fű,nem kell kaszálni. Na igy a gépeink hosszúéletűek lesznek.
Sajnálatos, hogy a Soloval Te is megszívtad,remélhetőleg az Oleok-ban azért nem kínai csapágyak vannak. A karbi Walbro, a gyertya meg NGK az enyémben, tehát azokon nem spóroltak, talán a csapágyakon sem. Hogy az új tubus ugyan ez lesz-e, vagy netán már egy javított széria, ez jó kérdés. Ha több gép is járt már így, azt gondolom a gyártónak is fel fog tűnni a forgalmazók/szervizek visszajelzései alapján, tehát ha széria hibáról van szó, akkor biztosan orvosolják, vagy már orvosolták a problémát. A komolyabb gyártók azért talan figyelnek az ilyesmire. Amíg meg nem történik a csere, addig lesz időm agyalni a gép további sorsát illetően. Ha nem tartják meg a hibás elemet, akkor természetesen elhozom, aztán azon majd kikísérletezem a megolást.
Szerintem nyugodjunk bele,mert a piacos gépek,amik szóba jöhetnek........Sajnos a nagyot mondás dübörög e világban....! A piacos gép 40 pár cm3,és ráirják,hogy 6.5lóerő.
Nos ettől az oli még jóval,de jóval komolyab gépsor.....Szerintem minden eszközben lehet hibát találni. Mondjuk az én listámon fennakadt a Soló szöghajtás túlhevülése. A leváló fémszemcsètől a csapágyak megszorultak,ez után már csak egy gondolat,és máris megfordult az aluházba. Na,de megoldottam.
Irtam lejeb az oli441t- vel kapcsolatban. Sajnos a fémszemcse ennek szöghajtás zsirjából is kimosható.....
Igaz.....ez a gép még csak kb 4órát dolgozott,de én megpróbálom túlzsirozni. Vagyis minden tankoláskor zsirt is nyomom,és nem sajnálom,ha tisztuljon..... Az oli szöghajtásába már mertek szimeringet rakni,a kinai szöghajtás esetében a porvédő a szimering is egyben,ami ugye gagyi......
Ha ugyanolyan tokot küldenek,az lesz a végkifejlet,amit lent megirtam,vagyis elfog törni......
A Soló is kb ugyanaz a súly,mint a te géped.
A gép súlya ne legyen szempont,ha mégis eladnád. Ha veszel más márkát,az is 10kg körül fog lenni.......
Esetedben akár spanifer anyag is jó lehet akasztási pontnak..... tehát,ha mégis megbarkácsolnád.........
Egy majd 300 ezres géptől azért nem ezt várná az ember ,és őszintén szólva kicsit megrendült a bizalmam a gépben. Ha kicserélik, akkor utána lehet tényleg monyákolok hozzá valami alternatív tartót vagy pedig eladom, de addig még megálmodom. Mindenesetre sajnálom hogy így belefutottunk, mert a súlyát leszámítva öröm vele dolgozni, és tényleg jó a rezgéscsillapítása.
Sziasztok! Fejlemények az 540-es ügyében. Voltam a szervizben, dokumentálták a hibát, továbbítják a központba a dolgot és berendelik hozzá a komplett műanyag elemet. A gépet nem kellett ott hagynom, majd hívnak ha megjött az alkatrész, és akkor beviszem, ott egyből ki is cserélik, legalábbis ebben maradtunk. Szóval eddig rendben ment minden, kérdés, hogy mire jön meg a cucc.
Az, hogy szerinted mi okozza a repedést, az csak egy dolog. Számítani az számít amit a szervíz mond majd. Ne legyen igaza a kollégának, de nekem sincsenek túl jó tapasztalataim a szervizekkel.
Rájöttem a fémszemcse keletkezésére,legalábbis szerintem.
A Soló nagyobbik fogaskereke belül bordázot. Ez az illesztés sajnos pár tizedet lotyog a tengelyen. Ennek fordulata kb 6000. Ha ez a lotyogás ilyen fordulaton vergődik,nyilvánvaló,hogy akár a fogakról,akár a bordázott felületekről fémszemcse válik le. Gondoltam,hogy megkenem csapágyrögzitővel,de ez az anyag max 15század résig használható. Az Alko ugyanez illesztése pontos,de lazán csúszik fel a kúpkerék. Na ezt megkentem rögzitővel,és minden csapágy,minden illeszkedését is. Ha netán bontani kell valamikor,tán melegités segit,ha nem kuka......
Szerintem ezt a szöghajtást sűrűn kell zsirozni,és a zsir az,ami folyamatában tisztán tartja,mert kiszóródik a fémszemcsékkel együtt..... Ez van,másra nem tudok gondolni,meg más megoldást sem látok. A csapágyait megtömtem zsirral,ha igaz,a fémszemcse legaprób darabjai,amik bekerülhetnek. Jól tippeltél,egy villanymotor évekig forog,semmi pót kenéssel......
Ezért kell Koyo csapágyakat használni fém golyóskosárral 6000 órát kibír ! Ezek nem drágábbak mint a többi de a szivattyúmban pl a motor olyan csöndes lett hogy nem hallani hogy jár 3 méterről ! Messzebről a vizet szoktam nézni hogy folyik -e ,magam is meglepődtem rajta ! A többi csapággyal meg az útcárol is hallani hogy megy a szivattyú olyan csapágy zöreje van .
A Soló szöghajtását kb két óra munka után ismét szétszedtem,mert a kiszórt zsirmaradványban ismét fémszemcsét találtam. Igaz,csak csavarrögzitőztem a csapágy (kb 4század plusszos rését),melegen volt hosszirányú ,kb 4tized mozgás,de hidegen nem. Vettem Fag csapágyakat,vettem csapágyrögzitőt ( közel 8db ezres),tegnap összeraktam,kipróbálni nincs mód,mert széna van a vágni való zöld szinű placcon.......( nem zöld....)
Hogy ne unatkozzak,megnéztem a régi Al-ko szöghajtás zsirtartalmát. Három csavarhúzóvégnyit higitottam benzinben.Ez a pici mennyiség megegyezett a Soló fémszemcse adagjával. Ebben,és a Solóban is kinai csapágy volt,van...... Az oleo441- est már nem is merem ellenőrizni........! Pedig sor kerül rá......
A mágnes fogja a szemcsét,tehát vas. Ez vagy fogaskerékről levált,vagy csapágyból levált holmi. Kizárásos alapon,itt nincs más,ami kopna.
Az Alkó csapágyát összetöröm,a gyanúm,hogy ebből jön a fémhulladék. Vagy golyó,vagy kosár,ennyi.Én már láttam sokszögletű kinai csapágygolyót.......sajnos.
Az utolsó mondatodra.
Egy hajszálrepedés csakis rezonancia,és terhelés fügvénye,ezt nem lehet,csak úgy szándékosan előidézniiiiiiiii ! Szerintem
Akkor most felteszem a kérdést: tényleg olyan szuper választás volt az Oleo illetve a Solo? Pár kaszálást mindkettő kibírt. Aztán jön a szerviz vagy a barkácsolás, kinek kinek vérmérsékletétől függően. Mindenesetre a kaszák dologidőben állnak. Tartok tőle a szervizmenet nem lesz olyan egyszerű. Simán rámondják, hogy elejtetted vagy odaverted valamihez.
Hát kellene a jövő héten is a gép, bár szerencsére a kaszálni való nehezét az elmúlt napokban levágtam vele, a maradékot meg majd lecsapatom a Husqvarnával, a következő kaszálásig meg már csak pont kerül az ügy végére...