Keresés

Részletes keresés

netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.06.09 0 0 402

Már leírtam. 1920-ban a franciák egy győztes koalíció hangos megmondóemberei voltak. Alig húsz év múlva seggrepacsit játszottak velük a legyőzött németek. 

Akkor még kihúzták a szarból a szövetségesek őket, de csak azért, hogy alig tíz év múlva beleszaladjanak egy csúnya vietnami, és egy még csúnyább algériai fiaskóba. 

Azóza csak a látszatjelentőségük megtartásával próbálkoztak, és ahogy kinéz, annak is az utolsó felvonásához érkeztek. Macron már majdnem nyíltan kéri a németeket, hogy húzza ki a szarból a nagymellényű legyőzőiket. 

Ezt a pályát futotta be Franciaország a Trianonnal kezdődő 100 év alatt. 

És még nem jutott eszükbe, hogy bocsánatot kérjenek a magyaroktól....és a mai franciáktól!!!!

Előzmény: Eklatáns Béla (401)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2017.06.08 0 0 401

Pap Gábor jézusmagyarkodó művészettörténész  évekkel ezelőtt azt mondta a rádióban, hogy az amerikaiaknak azóta rossz, mióta nincs náluk a Szentkorona...

Előzmény: netuddkivogymuk (399)
H. Bernát Creative Commons License 2017.06.06 0 0 400

Aha, látom, nem csak az őstörténeti topikon beszélsz összefüggéstelenül.

Előzmény: netuddkivogymuk (399)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.06.06 0 0 399

"Ugye nem azt akarod mondani, hogy a magyar nemzetet ért tragédiát "nyögi" most Fr.o. ??"

 

Azt akarom mondani, hogy hülyébb vagy, mint a franciák, pedig ők nagyon hülyék voltak, amikor Trianont csinálták. 

Előzmény: H. Bernát (398)
H. Bernát Creative Commons License 2017.06.06 0 0 398

és hogy miért is volt bűn, azt már megmagyaráztam. (Azért, mert saját magukat nullázták le velünk együtt

 

Ugye nem azt akarod mondani, hogy a magyar nemzetet ért tragédiát "nyögi" most Fr.o. ??

 

Hiszen az I. VH Fr.o-ot érintő következményeit elsöpörte a II. VH., annak hozadékát meg a Párizsi béke. Hogy a francúzokat tizen valahány millió magyar utálja, az a legkevésbé sem érinti ma őket. 

Előzmény: netuddkivogymuk (397)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.06.06 0 0 397

"Igen, létrejött Trianonban, így nem az új államot csonkolták meg."

 

Nem hát.

Saját magukat köpték szembe, mivel ők hirdették a népek önrendelkezését. Ja, ja. Kivéve a magyar népet. Nnnna, ez volt az a hiba, amit elkövettek, és hogy miért is volt bűn, azt már megmagyaráztam. (Azért, mert saját magukat nullázták le velünk együtt. 

Előzmény: H. Bernát (396)
H. Bernát Creative Commons License 2017.06.06 0 0 396

Fr. o. "nyomora" hogy jön e topikba?

 

 

Magyarország jogi értelemben nem legyőzött, hanem újonnan létrejött ország volt. 

 

Igen, létrejött Trianonban, így nem az új államot csonkolták meg.

Előzmény: netuddkivogymuk (395)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.06.06 0 0 395

"Ugyan, miért is lenne "bűnös" a győztes a legyőzöttnek okozott veszteségért ?? "

 

Gyagya.

1., Magyarország jogi értelemben nem legyőzött, hanem újonnan létrejött ország volt. 

2., Franciaország Az OMM-et "győzte le", okozott is neki kárt, amit senki sem ró fel Franciaországnak, még Habsburg Ottó sem. 

3., Franciaország - mint írtam - bűnös, mert magának okozott jóvátehetetlen károkat, amikor itt igazi béke helyett feszült helyzetet teremtett, aminek következtében az itt létrejött franciabarát államok erejét lekötötte a teljesen jogos és indokolt magyar ellenállás, így nem jött létre a franciák által várt középeurópai cordon sanitaire. 

 

Az eredményt ma már tisztán láthatjuk. Franciaország elvileg két győztes háború után Németországtól reméli a segítséget, amivel kikecmereghet a szarból, amit maga szart össze maga körül. 

Előzmény: H. Bernát (394)
H. Bernát Creative Commons License 2017.06.06 0 0 394

Majdnem igazat írt. Egy tévedése, egy súlyos tévedése azonban volt. Minden jelentős politikai változásnak van felelőse. ...Esetünkben a felelősség egyértelmű. A győztes hatalmaké, elsősorban Franciaországé a felelősség. 

 

?

 

Felelős: "valamiért okolható, valamiben bűnös"  (Magyar Értelmező Szótár)

 

Ugyan, miért is lenne "bűnös" a győztes a legyőzöttnek okozott veszteségért ?? A fogalomból következik, hogy "felelősség" eleve csak a vesztes oldalán állhat fenn, pl. nem próbálta enyhíteni a kárt, ha már elkerülni nem tudta, stb. A győztesek a bevett játékszabályok szerint jártak el. Apponyi/Teleki, stb. ténykedése miatt pedig "felelősség" nem terheli a magyar oldalt. Ezért írtam, hogy: Trianonnak nincs "felelőse": az azt elrendelő győztesek saját érdekeik szerint cselekedtek."

Előzmény: netuddkivogymuk (393)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.06.05 0 0 393

"Trianonnak nincs "felelőse": az azt elrendelő győztesek saját érdekeik szerint cselekedtek. A hatékony cseh/román/délszláv propaganda szintúgy. Hazudni nem tilos a politikában, sőt."

 

Megnéztem, hogy mi volt ebben a hozzászólásban, most látom, hogy ki írta. 

Mindegy. Majdnem igazat írt. Egy tévedése, egy súlyos tévedése azonban volt. Minden jelentős politikai változásnak van felelőse. Legfeljebb a felelős igyekszik letagadni, elkenni, vagy kibújni a felelősség alól. 

A felelős mindig az, aki dönt. Ha hazugságnak felül, akkor azért is felel. Esetünkben a felelősség egyértelmű. A győztes hatalmaké, elsősorban Franciaországé a felelősség. Francia nyomásra hozták meg a győztesek közösen ezt a hatalmi arroganciától bűzlő felelőtlen, és a későbbiekben önmaguk számára is hibásnak bizonyult döntést. Hibásnak bizonyult, azaz több, mint bűn volt, mert tökéletesen alkalmatlan volt a franciák által kialakított rendszer a számára szánt feladat ellátására. A németek hátában egy franciabarát erőt akartak létrehozni, ami az oroszokat is feltartóztatja. Ehelyett (már akkor is teljesen világosan láthatóan) létrejött egy formáció, (kis-trianon) amely egyet tudott úgy ahogy biztosítani 20 éven át. A saját határai megvédését a németektől és a magyaroktól. Ezen kívül az égvilágon semmi külpolitikai előnyt nem tudott biztosítani a franciák számára, akik 20 év alatt eljutottak a teljes győzelemtől a teljes vereségig. A háborút követően a franciák pedig már csak magukról hitték, hogy nagyhatalom, alig 10 év múlva a saját gyarmatuk, Algéria csinált belőlük egy gyenge, és folyamatosan teret vesztő középhatalmat. 

Most pedig már a németek kegyétől függ a francia gazdaság fennmaradása. 

Vagyis Trianon második legnagyobb vesztese Trianon összehozója lett. 

 

Volt-e a franciáknak alternatívája? Igen, volt. Épp egy totálisan franciabarát kormány alakult Magyarországon, akik bigott módon bíztak a franciákban. Vagyis a franciáknak egy igazságos, nemzetiségi békéhez vezető határt kellett volna kijelölni a térségben, francia gyámkodással elejét véve az ellenséges villongásoknak. Ehhez kb 20 km-rel kijjebb kellett volna határokat meghúzni. Mindenki örült volna, mert mindenki jól jár, és mindenki a franciáknak köszönhette volna ezt. (Csehszlovákia eleve jól járt azzal, hogy megalakult. Teljesen mindegy, hogy milyen határok közt, de létrejött.) A francia hegemónia, és ez alatt az együttműködés tehát megvalósítható lehetett volna francia részről. Ehelyett elvetették a magját a legteljesebb ellenségességnek, ami azzal járt, hogy egymás erőit lekötötték a létrehozott kisállamok a német és orosz nyomulás megakadályozása, Franciaország visszaszorulása  helyett. 

Előzmény: H. Bernát (388)
dzsaffar3 Creative Commons License 2016.06.05 0 0 392

Ez a Tvrtko film egy nagy kamu volt. Amilyen marketinget csinált neki, ahhoz képest a végeredmény elég haloványra sikeredett, arról nem beszélve, hogy lopott anyagból dolgozott, mert a tiencsini (osztrák)-magyar területet úgy mutatta be, mintha ő talált volna rá, holott Falanszter blog már baromi régen foglalkozott vele.

 

----------------

:-))

 

Business is business!

 

Sáfár István

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (389)
panthera negra Creative Commons License 2016.06.05 0 0 391

Nem látom olyan borúsan a jövőt. A magyar meg fog maradni.

.

Egy analóg példa, a szicíliai is megmaradt már vagy 2700 éve ha csak íz írott történelmét tekintjük és hányszor elvesztette és lecserélte nyelvét. De a sziget 2700 éves folytonos kultúrájára visszatekintve mindig megtalálta szicíliai önazonosságát és ez a jövőre is fenáll akármennyire is cserélődnek a népek és akármennyire is áramoljanak be, így volt ez mindig és így van ez ma is. Önazonoságát a nép csak akkor vesztheti el, ha valami igen nagy természeti katasztrófa történne, mondjuk az Etna felrobban és darabokra tépi a szigetet, de ez nem fog bekövetkezni, mert most is van 5 krátere amin évente 3x is kiengedi a felgyülemlő "feszültséget", szval az identitás a jövőre nézve is adott függetlenül attól, hogy épp a görögök, a rómaiak, az arabok, a normannok, a spanyolok, az olaszok kebelezik be....

.

Ugyan az az útja a magyaroknak is. 

Előzmény: H. Bernát (388)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2016.06.05 0 0 389

Ez a Tvrtko film egy nagy kamu volt. Amilyen marketinget csinált neki, ahhoz képest a végeredmény elég haloványra sikeredett, arról nem beszélve, hogy lopott anyagból dolgozott, mert a tiencsini (osztrák)-magyar területet úgy mutatta be, mintha ő talált volna rá, holott Falanszter blog már baromi régen foglalkozott vele.

Előzmény: TheKgB (386)
H. Bernát Creative Commons License 2016.06.05 0 0 388

Trianonnak nincs "felelőse": az azt elrendelő győztesek saját érdekeik szerint cselekedtek. A hatékony cseh/román/délszláv propaganda szintúgy. Hazudni nem tilos a politikában, sőt.

 

Amúgy a trianoni békeszerződés már nincs érvényben, azt az 1947-es párizsi békeszerződés felülírta. Aminek a rendelkezéseit a SZU-n keresztül a magyar kommunisták esetleg befolyásolhatták volna, hivatkozva a SZU egykori álláspontjára: trianon imperialista békediktátum volt. Így még combos szavazatokat is nyerhettek volna akár Rákosiék (bár ez náluk "másképpen" is megtörténhetett ...).

 

Az utolsó esély a kisebbségeink helyzetének a javítására az utódállamok NATO-ba/EU-ba történt beszavazásával úszott el ... (Most történik Szerbiát érintően is ...)

 

A "határok légiesedése" üres, semmitmondó duma: az erőszakos, egyre rafináltabb, nyelvi beolvasztás szakadatlan folyik.

 

Az anyaország megtagadott támogatása pedig -- leginkább Szlovákiában látható -- a nemzeti önfeladáshoz vezet, és elrendeltetetté teszi a kisebbségeink nyelvi asszimilációját.

 

Gyáva népnek nincs hazája.

Előzmény: netuddkivogymuk (387)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2016.06.05 0 0 387
TheKgB Creative Commons License 2016.06.04 0 0 386

Ugyan nem ma volt szó a dologról, de ha valaki erre tévedne a jövőben, akkor javaslom, hogy nézze meg: 
http://www.mediaklikk.hu/video/tvrtko-tulmegy-minden-hataron-a-konyv-titka/

duále Creative Commons License 2008.06.13 0 0 384
TRIANON = ANNO ÍRT
BISMARCK Creative Commons License 2008.06.07 0 0 383
ok,sorry

Azon el lehet gondolkodni, hogy 1890 körül mi lehetett a német nemzet számára hasznos.
Előzmény: sierra (381)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.06.07 0 0 382
Ez a különbség kôzöttünk.
En a tiszteletet eredendöen megadom mindenkinek, nemcsak akkor amikor bebizonyitotta valamivel, hogy megérdemli. Mert minden ember megérdemli a tiszteletet, ismeretlenül is - szerintem.
Dehàt ezen nem akadok fenn, mert tudom, hogy az emberek nagy hànyada ugy gondolkozik, mint te. Meg azt sem tudhattad, hogy én nö vagyok (ha egyàltalàn arra neveltek, hogy tiszteld a nöket?), de éppen ezért, mert nem tudjuk, hogy itt a forumon kivel àllunk szemben, probàljuk meg tiszteletbe tartani egymàst akkor is, ha nem értünk egyet egymàssal!
En senkit nem sértegettem, betettem egy felhivàst, melyet nekem is ugy küldtek. Jo dolognak tartottam, kiràndulàsképpen, csupàn emlékezetböl elmenni a "végekre", ha modjàban àll valakinek. Valaki azt hànyta a fejemre itt, hogy azzal még nem oldjuk meg a trianoni problémàt...stb, ami igaz is, de amit sokan nem értenek, hogy ez csak szimbolikus dolog. Persze akiknek semmit nem jelentenek a szimbolumok, azok nem érthetik meg, felesleges gyözködni öket bàrmiröl is.
Ha az ember legalàbb a lelkében foglalkozik valamivel, megemlékszik valamiröl, akkor ha eljôn az ideje, cselekedni is fog.
Elismerem, hogy a màsodik beiràsom: "hànyan mentetek el a végekre...?" esetleg agresszivnek tünt egyesek szemében, de még ekkor sem sértegettem senkit, ugyanis én sem mentem el, tudom, hogy nem olyan egyszerü egy ilyet megvalositani; tàvolsàg, tulélési küzdelmek, pénzhiàny...stb akadàlyozzàk az embert.
De a tràgàr beszédet valakivel szemben, akit nem ismersz, sosem làttàl, semmit nem tudsz rola, én visszataszitonak tartom. S màr csak azért is kerüld el - ha ràm hallgatsz -, mert az emberek rolad fognak véleményt alkotni.
Előzmény: sierra (380)
sierra Creative Commons License 2008.06.07 0 0 381
Rendben, itt az időrenddel gond van, de már mégsem tudom két normális méretű mondatban összefoglalni kifogástalan módon a történteket, pláne, hogy nem Bismarck távozásának okát akarom kimutatni, hanem azt, hogy az ő külpolitikai hitvallását, vonalát nem a német nemzet számára hasznos és racionális alapon változtatták meg, hanem belpolitikai, hatalmi helyezkedési okból. Előbb hozták meg a döntést, ami igazolja, hogy Bismarck külpolitikája nem jó, majd utána kerestek egy indokot hozzá, amiben talán 10% igazság volt, de 90% valószínűséggel meg elbarmoltak egy addig működő, franciaellenes biztosítékot.

Azért a tárgyalt téma szövegkörnyezetéből látszania kell, hogy nem azt tartom problémának önmagában, hogy Bismarckot leváltották, hanem azt, hogy amit utána csináltak, annak nem sok értelme volt.

Szóval olyas valamiért fásítottál be, amit nem akartam állítani, sőt még tárgyalni se; írás közben nem gondoltam, hogy valaki eminnen fogja majd vizsgálni, amit leírok.
Előzmény: BISMARCK (379)
sierra Creative Commons License 2008.06.07 0 0 380
Ha tiszteletet szeretnél, akkor érdemeld ki. Nem egy embernek adóztam már tisztelettel ezen a fórumon, de nem amiatt, hogy berúgták az ajtót és azzal nyitottak, hogy számonkértek.
Előzmény: Nicsinyo (378)
BISMARCK Creative Commons License 2008.06.06 0 0 379
„a németek Bismarck oroszbarát stratégiáját azon az alapon rúgták föl, hogy szerették volna már leváltani az öreg kormányost és ehhez megkeresték, hogy mibe kössenek bele.”

Ezt írtad, nem vagyok nyelvész, ugyanakkor ez, az én értelmezésemben ez az jelenti, hogy az oroszbarát stratégiát azért rúgták fel, hogy ezzel elérjék Bismarck távozását.
Előzmény: sierra (376)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.06.06 0 0 378
Sierra (Ford?)

Anyàd lehetnék, ugyhogy probàlj egy kis tiszteletet adni! Vagy nem tanitottak meg rà?
Akkor mit tudsz majd àtadni a fiadnak? A tràgàr szavakat?
Előzmény: sierra (367)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.06.06 0 0 377
A szép napot itt tanultam a forumon (egy vallàsi topikban).
Mi a bajod vele? ha a jo napot màr nagyon elcsépelt köszönésforma, lehet hasznàlni màst.
(ugy làtom neked sincsenek ékezeteid; honnan irsz?)
Előzmény: Zézé (374)
sierra Creative Commons License 2008.06.06 0 0 376
Ez remek, de én arról, hogy Bismarck miért mondott le egy szót sem írtam. Azt írtam, a külpolitikai koncepcióját szimplán amiatt rúgták föl (értve ezalatt az utána következő külügyes brancsot, akik a boltot a továbbiakban vitték), mert mindenben az ellenkezőjét "kellett" csinálni Bismarckhoz képest, hogy folyamatosan indokolhassák, miért fordultak vele szembe kancellársága idején, illetve, hogy Vilmos kedvében járjanak. Ennek a terméke volt a viszontbiztosítási szerződés lejárásának annyiban hagyása, mondván, az egy veszedelmes valami Németországra nézve.
Előzmény: BISMARCK (375)
BISMARCK Creative Commons License 2008.06.06 0 0 375
"Három nap múlva hivatalosan is benyújtotta lemondását. Ebben állítólagos külpolitikai vitájukat állította középpontba, jóllehet kancellársága lezárulásának alapvetõen belpolitikai okai voltak. 1890. március 20-án a császár a várakozásoknak megfelelõen elfogadta Bismarck lemondását. "

Forrás: 19. sz. egyetemes történelem 1789-1914 szerk.: Vadász Sándor, a Németországról szóló részt Németh István egyetemi docens írta.
Előzmény: sierra (372)
Zézé Creative Commons License 2008.06.06 0 0 374

ne kezd te is ezt a szepnapozast, mert Tarlos a sirba visz vele :)

 

de hogy kicsit ontopik is legyek, kurvara zavar, amikor az amerikanizmusokat lazan atvevo veglenyel nagypofaval kirohogik es kioktatjak azt a csangot/erdelyit, aki pl "telefonban van", vagy akinek "tetszik egy etel ize"

 

:))

Előzmény: Nicsinyo (373)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.06.06 0 0 373
Làtom nem nagy megértésre talàltak szavaim kôreitekben, dehàt nem baj.
Mindenkinek fontosabb a sajàt kis problémàja, mint a nemzetéi (még nekem is.. ..hahaha).
Egyébként csak azért tettem be a felhivàst és (viccesen) a szemrehànyàst, mert kivàncsi voltam a reakciotokra.
Szép napot és szebb jôvöt (mindenkinek érdemei szerint)!
sierra Creative Commons License 2008.06.06 0 0 372
Nagyjából mindegy, mert ugyanazok az arcok fogják itt is meglátni, mint egy házzal odébb.

Tehát vagy ide, mivel rám akarsz reagálni, vagy http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9134385&la=76515013 ide. Jobb ötletem nincs.
Előzmény: BISMARCK (371)
BISMARCK Creative Commons License 2008.06.05 0 0 371
Azért kérdeztem, hogy melyik az a topik ahol erről lehet írni, mert nem akarok off lenni.

Előzmény: sierra (366)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!