Igyekeztem végig mazsolázni az elmúlt évek hozzászólásait, megnézegetni a linkeket. Sajnos a legtöbb már nem él.
Mivel a fórum is elég régi, esetleg van itt olyan akiknek van friss tapasztalata. Esetleg évek óta ilyen házba él? (Dombház, földház, vagy valami hasonló okosságban)
Bármilyen tapasztalatot, észrevételt, tanácsot szívesen fogadok!
Most olvasgatom ezt a fórum részt. Gondolom azóta befejezted a házadat. Lehet kérni róla képet? vagy beszámolót a kész épület kapcsáni tapasztalatokról?
Kedves maguborka, nagyon régi ez a hozzászólás, de pontosan az itt leírt véleményre jutottam én is. Lehet pár kérdésem, kaphatok egy kis segítséget? Mivel azonban ez már nem annyira dombházas így, hogy két oldala föld, inkább privátban írnék, amit itt most nem tudtam megtenni. Az én elérhetőségem publikus, kaphatok egy bejelentkezést? Nagyon köszönöm előre is: Móni
Sziasztok!Jó pár éve már, hogy édesapám fejében megszületett a gondolat egy fenntartható, energiatudatos épületről, mely összhangban van a környezetével, egy "hobbit lakról". Miután a városból elköltöztünk és egy valóban zöld környezetben nekiláttunk életünk első építkezésének, már akkor is dombházat szerettünk volna építeni. Akkor azonban erre nem volt lehetőségünk. Egy gondolkodásmódban közeli, szakmailag mégis távoli, új dologba sikerült belevágnunk idén.
Szeretnénk meginvitálni minden érdeklődőt erre a közös utazásra, mely rengeteg tanulsággal, ötlettel szolgálhat mindenkinek.Látogassatok el a Facebook oldalunkra, weboldalunkra és kövessétek nyomon velünk egy otthon születését, egy dombház megépítését.
Agyag, vagy nagymértékben agyagos föld kell hozzá. Láttam párszor, hogyan készítik. A földet vízzel kevered. Pl. néni taposta egy fakeret között. Onnan a fölösleges víz ki is folyik. Akárcsak a sütemény alapanyagot, úgy formálod. Kupac föld, bele gödröt vájni, mondjuk egy kapával, aztán egyszer víz, hozzá, összetaposta a közepétől kifele a földdel, ha sok, akkor még bácsi dobott hozzá pár lapát földet, addig, amíg nem folyós, de jól formálható. Beleteszed a présbe egy kőműves kanállal, s megfigyeled hányat, s milyen teletöltve tettél bele, hogy az összepréselt vályogok egyformák legyenek majd. Kis különbség nem számít, azt ki lehet tölteni malterrel, ami ugyancsak készülhet tisztán agyagból (sárga földnek is hívják). Amikor összenyomtad, kiveszed és leteszed szikkadni a napra, alá töreket (a búzaszemek héja), hogy ne ragadjon le a földre. Az ma nincs, de gondolom a kaszált fű is megteszi. De ha nagy a forróság, akkor árnyékolod valamivel, különben elreped. Régen az egész masszába tettek töreket vagy szalmát, hogy jobban összetartsa, ne repedjen meg olyan könnyen, de enélkül is szokták csinálni. Főleg ha kiégeted téglának, de azt nehéz, mert a téglagyárban is több az összetörött, mint a jó. Egyszer technikai gyakorlat címen oda is elvittek bennünket. Ó! Elfelejtettem. Legalább 3-4 tojást is beleütsz, az inkább áldozat Földanyának, hogy segítse a munkádat.
de sajna nem lehet annyi hőt elraktározni télire ami elég is lenne, legalábbis ezzel a módszerrel. Talán hetekre elég lehet, de többre biztosan nem. Igaz egyre enyhébbek mifelénk a telek, de ha nem süt a nap, bizony hideg van kint ami egy idő után kihat a fűtésre is.
Elég régóta foglalkoztat ez a Dombházas építészeti forma, ezt találtam és fordíttattam le angol tanár ismerősömmel.
Földház ernyős szigetelése
Az ernyő használatával elkülöníted a ház körüli földet és még jobban emelheted a belső hőmérsékletet. Az ernyős ház más néven PAHS azon az elven működik, hogy a Föld egy ideális közeg a hő hosszútávú tárolásához. A nap hőjét elnyeli a házat körülvevő száraz föld, ezáltal tartja azt hűvösen. Ezt a hőtartalékot aztán télen bevezetik a házba. Ez a hő elég egész télre. A hő megtartásához az kell, hogy az a fold és a ház között áramoljon. A ház körüli földet fontos szárazon tartani. Az ernyő polisztirén szendvics szigetelése és a polietilén borítás/20 méter átmérőjű/ nagy mennyiségű földet képes elszigetelni. Az alacsonyabb belső része a háznak minimális szigetelést igényel.
pedig sajna a körül van. még annak ellenére is hogy én nagyon sok mindent magam csináltam. :( vastagabb alap kell, spéci födém... persze van olyan ház is ami vályog téglából van, kupolás... de az sincs ingyen. Épület gépészetet meg sem említem..., az elviszi egy 35-40 éves tégla falusi családi ház árát. Egyszerűen drágák az anyag árak. 5 misiből ma itthon nem nagyon lehet házat építeni. Már a tervező, a felelős műszaki vezető elvisz minimum 300-at. Ennyi pénzből inkább jobb egy sima használt házat venni, és ahogy gyűjt az ember hozzá lassacskán fel tudja újítani. Vagy neki állsz, mint én, és a tervezett 4-5 év helyett 13 lesz. :) Egy fa tárolót építek most a tavasszal 3x9 méter, ez 380-400 ezerbe fog kerülni, sima fém szerkezet + trapéz lemez borítás. semmi extra.
Sziasztok Dombházasok! Tanácsot szeretnék kérni, hogy mivel oldjátok meg a vízszigetelést. Igazából egyelőre egy földpince szigetelését szeretném megoldani, valami olyan módon, hogy a pince födémje, rá valami szigetelő fólia, és rá 40-50 cm földréteg. Van valami jól alkalmazható fóliatípus? Segítségeteket előre is köszönöm.
Utána nézegettem ezeknek a dombházaknak sajnos ezt megint a gazdagok tehetik meg! Egy 100m2 dombház 30millio ft!!!?? Hol élünk! Mi a bánat kerül ennyibe? Egy dombháznak ki kellene jönnie Max 5 misiből! Egy átlag magyar ember soha nem fogja megtehetni h egy Energiatakarékos házat építtessen!!! Kész vicc!
Van egy telkem Zebegénybe ,Szerintem jó hely eg dombháznak ,csal éppen nem tudom eladni a telket most. Nincs rá kereslet.Én építenék rá , ha a felét meg venné valaki, de még igy sem kell el.Ugy hogy jó a dombház, de nem most.
Sziasztok! Mivel minden igyekezetünk ellenére nem kaptunk építési engedélyt a dombházunkra, ezért most elbúcsúzom ettől a fórumtól. Sok szerencsét mindenkinek!