Soha többet nem csinálok másnak semmi bmw-vel kapcsolatos munkát, mivelé én csak a blokkot építettem, kompletten meg nincs tudásom, én nem programozok, nem mókolok M50b25 légömegmérőt M52 motorhoz. Eleve Vems, valami hasonló egyedi vezérléssel kellett volna járatni, nem egy kivett vezérlővel.
Tudja amúgy a srác, már beépítés előtt többen is mondtuk, ez túl feszes lesz, kockázatos. Lett volna pénze is mindenre (Ő a panamérás srác), csak belemegy a hülyeségekbe.
Nem hibáztat, de mégis szarul érzem magam irányába, de azért lelkiismeretből csinálnom kell neki egy motort, amit tényleg az utolsó lesz.
Hát, a 7200-as tiltást én se tudom, a gazda beszélte Gyermánnal, részletek passz :))))
A 12 CR, az meg csakúgy lett. Mert a blokkból is lett síkolva, meg aztán a hengerfej utólag készült hozzá, amiből többet kellett síkolni, előző gépműhelyi elcseszés következtében (nem írom a nevét a műhelynek, jó nevű, de az ellenőrző nyomsápróbán két hengernél nem ment át -nem én csináltattam).
A gépműhelyt TAZ Dani csinálta, Többször átbeszéltük mi legyen, mert a blokk a magasabbra járó, 83,955-ös dugókhoz lett fúrva és láttuk, hogy így az a dugó a sok síkolás miatt nagyon sok lesz. Eredeti terv 11,5 11,7 közötti CR lett volna. Gondoltuk, az alacsonyabb 28-as 83,99-es dugókkal összerakni, hisz azzal pont jó lett volna, de Dani szerint jobb lett volna újra fúrni, hisz túl feszes lett volna a furatba az a pár százados plusz, így maradt :D
Hát biztos kisebb kár lett volna az újra fúrás.
Elvileg a 12 CR még kezelhető detonáló égés nélkül 100-as benzinnel. Úgy tűnik mégse sikerült. Majd augusztusban lesz csak idő kivenni szétszedni, meglátjuk mit látunk belül. Kvül elég szar, a kijött hajtókar a toronynál volt a motorháztető felnyitásakor....
Nálam is a padon még találtak majdnem 10 lóerőt, pedig ügyes volt az első programozó is és egyedileg nézett ő is rá. Az egyenprogram csak egyenmotoroknál tudna működni.
Az a baj az ilyen egyedi motornál, hogy nem lehet visszamérés nélkül, egy úgy érzem jól működik és jól megy elven csak vezérlőre töltött programban megbízni. Ráadásul jön még infó, hogy az MS41 vezérlőhöz az eredeti Siemens légtömegmérő helyett M50b25 Bosch vezérlőhöz való légtömegmérőt mókoltak valahol, úgy, hogy a csatlakozót mókolták.
Nagy a csend, az uborkaszezon felütötte fejét. Ezért közzéteszem, hogy életem első magaságyásában beérett az első uborka, és paprikák is. :DDD
Ezen kívül: A cimbora e34-esébe épített nagy CR-es 2,8-as blokk szombaton megsemmisült, a 6-os henger hajtókarja kiütötte a blokk oldalát. Személyesen még nem láttam, de pár képet igen. A hajtókar felső része, a dugattyú csapszegje nélkül jött ki, így valószínűleg a dugattyú elolvadhatott. Tartós 5000 feletti fordulaton ment előtte.
Eléggé féltem a motortól a 12,0 sűrítés miatt, csak 100-as benzinnel bírt kopogásos égés nélkül működni.
Gyermán írt rá "valamilyen" programot, autó nélkül, feltöltve a vezérlőbe.
Kolléga elmondása alapján jól működött, az agilitással nem volt baj, borzasztó gyorsan reagált a gázra, és vele volt az erő. Lemez hengerfej tömítéssel készült, hátha úgy jobban bírja. Nem ezzel lehetett a probléma.
A problémát részben a programozásban látom, de majd megpróbálok utána járni teljeskörűen a motor kiszedése és szetszedése után.
A program a gyári MS41.0-ás vezérlőre íródott, 7200-as tiltással, a bemondott sűrítés és végnyomás adatokra. Elég feszes volt minden a dugattyúhoz illesztett fúrással. 16,0 bar volt minden hengerben a végnyomás, ami azért elég combos.
Szerintem így senki se próbálkozzon, nem a nagy CR-rel és feszes illesztéssel, hanem a nem üzemszerű, "valamilyen" programmal működtetéssel, ettől óvok mindenkit, csakis padon írt, letesztelt, mért átprogramozásban higgyünk, ha akarunk egyáltalán ilyet..
Gyanús nekem, hogy Brüsszelben jártál, ott láttad a fekete betüs rendszámokat? Azok diplomaták vagy nemzetközi szervezetek (pl. NATO) munkatársak autói voltak, a civil tulajdonosok (Belgiumban a rendszám a vezetöhöz tartozik, nem a kocsihoz) mind piros betüs rendszámot kapnak és nincs környezetvédelmi besorolás szerinti megkülönböztetés. A belga autópark valóban fiatalabb az EU-s átlagnál, ennek az oka föleg a helyi adókörnyezet. A cégautó nagyon gyakori juttatás alacsonyabb beosztásokban is, mert a munkáltató számára kisebb költséget jelent, mintha pénzben fizetné ki éééés kb. 3 évvel ezelött kitalálták, hogy akkortól csak a villanyos cégautók lízingdíja számolható el 100%-os költségként, a benzineseké jelenleg asszem 67% és évröl-évre csökken, szóval igen sokba kerül nem olyat tartani (az újautó-eladások kb. kétharmada céges vevökhöz kerül). Itt azt mondják, 'Belgium az egyetlen ország Európában, amelyik saját maga finanszírozza a közlekedési dugóit'. A kevésbé procc helyeken azért böven látni öregebb kocsikat, meg a magánvásárlók az újakból is az alsóbb kategóriákat veszik inkább, vagy 4 évig zsinórban a C3-as Citroen volt a bestsellerük. A helyi vizsgarendszer elég szigorú, úgyhogy olyan förtelmesen lepukkant kocsikat itt azért nemigen látni, amikkel pl. Hollandia tele van, ahol gyakorlatilag boldog-boldogtalan vizsgáztathat.
Ha megközelíti a gyári kinézetet,akkor nem lesz gond. Fekete alvázvédő viszont az ország némelyik Autóklubjánál nem felel meg az Múzeális minősítés elvárásnak.
Tudtok ajánlani Budapesten vagy környékén megbízható lakatost, aki az első emelési pontok környékét igényesen rendbe teszi? Szívem szerint 2 év múlva mennék OT vizsgára, gondolom ilyesmi javítás az nem gond, de javítsatok ki ha tévedek.
Nem tudom, de érdekessség, hogy van fekete betűs, meg piros betűs rendszámuk. A fekete betűsök gyakrakn hibrid, vagy egyértelműen elektromos autókon voltak. Mivel nem konkrét valakihez mentünk, hanem túristáskodtunk, így nem volt kitől kérdezni, hogy hogyis van ez? Valószínű környezetvédelmi osztály megkülönböztetésre szolgál az eltérő betűszín. És nem zöld, ami tök jogos, hiszen egy autó sem valódi környezetbarát, még ha elektromos, akkor sem.
Múlt héten Belgiumban jártam, és azért figyeltem az autókat - is ;) a sör és csoki/goffri mellett.
Érdekes megállapításom, hogy fehér holló a 2010 előtti autó, igazából két e46 kupét láttam, asszem sedant nem is, egy e46 kabriót, talán 3 db e90-et, de abból is csak fészlifetest. Jellemző a 2015 utáni autópark, és szinte minden autó tiszta volt, akár közlekedett, akár csak parkolt. E36-ot, vagy korosztálya bmw-t nem is láttam.
Amúgy úgy mindent elnézve nagyon hanyatló a nyugat (:DDDDD), érzésre a városokban minden 3-ik autó elektromos.
A kedves asszonykám egyebekben megjegyezte, hogy olyan toyotát nem is látott, mint az övé (Corolla cross), de egyéb japán autó is alig volt, toyota meg tényleg csak néhány. Az autók zöme a 3 német prémium, a bmw-audi-mercedes, ott meg tudják fizetni a banánt a majomnak.