Keresés

Részletes keresés

pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 42500

Egyébként mindenki jól van, szerencsésen átvészelték a kánikulát, senki sem szenderült jobblétre. Még Gazsi, a nagyezüst bak sem. Szégyellem is magam, mert őt ideiglenesen a kaktuszos fóliasátramban helyeztem el még a télen, amikor vettük, és tavasszal szerettem volna neki készíteni egy kisebb kifutót a kertben. Ez szépen csúszott, nyár elején meg bejött a munkahelyi bolondok háza (megjegyzem, szeptember közepéig ki is tart, utána meg a költözés...), úgyhogy szegény Gazsi a 41 fokos kánikulát egy fóliaházban volt kénytelen elviselni. Egy olyan nap volt, amikor hazaestem a munkából és kicsit aggódtam, mert tiszta csatak volt kb a szeme vonaláig a feje, de aztán láttam, hogy nyalogatja a szája szélét és azt meg szétkeni a fején. Egyébként meg evett rendesen és élénk volt.

 

Már a legutolsó két alom (április közepén születtek) 16 kicsinye is szépen növekszik. Már szétkaptam a csapatot: a 7 lány maradt a mamával, a 9 fiú meg átkerült a papához, hogy az se unatkozzon.

 

A tél végi alom. Bal szélen Lujzi, a tavaly karácsonyi születésű, szép nagy termetű, még szűz leány. Látható, hogy a "kicsik" is lassan akkorák lesznek, mint ő.

 

Ő pedig Lepi, az ősapa néhány fiúkával a 9-ből.

pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 42499

Szerintem is kell lennie foltosnak a nagyezüst-lepketarka párosításokból. Az, hogy elsőre mind egyszínű lett, nem olyan különleges dolog, mert a genetikában az arányok a nagy számok törvénye alapján működnek. Akitől a tenyésznyulaim származnak, szerettem volna venni egy kék tarka anyának valót még a télen. Mondta, hogy nemsokára szül az egyik nyula, ahol elméletileg 50 %-ban kellett volna lennie kék tarka és kék zsanett nyúlnak. Erre mind a 9 zsanett lett. Nálam még az is bonyolította a helyzetet, hogy egyszerre 3 anya - egy fekete zsanett és két tarka - lett bepároztatva és mind a három a kifutóban ásott üregrendszerbe fialt - ha ugyan mindegyik vemhesült.

 

Nem kötekedésnek szánom csak pontosítok: a lepkéknél színhibásnak azt nevezik, ahol mindkét szülőtől a tarka gént örökli. Ekkor a sötét rész aránya kevesebb, nem felel meg a standardnak, így hibás. Az más dolog, ha a szelektáló tenyésztői munka nélkül leromlik a rajzolat vagy keverék párosításnál (amire én is számítottam) az idegen szülő miatt történik ugyanez. Nálam a lepke kicsik jó része tenyészállatnak szerintem alkalmatlan lenne. A mostani tavaszi alomban van talán kettő, amire azt mondanám, hogy tűrhető a mintázata. Itt egy kép, amin szépen látszik a lényeg:

http://www.vgr1.com/mc/breedvsgene/journal.pone.0093750.g003_a.jpg

 

További eredmények is lesznek majd egyszer, ha sikerül végre elköltözni (elméletileg 10-én költözik ki a tulaj) és elfogynak a vágónyulaink. Addig nem szeretnék új almot, mert a mostani csapat is rengeteg munkát ad. De ha már berendezkedtünk az új helyen, akkor biztos csinálok egy nagy mészárlást, mert nyáron csak-csak lekaszálom azt a napi 4 ládát, de télen a lucerna, sárgarépa és abrak elég sokba kerülne nekik. Csak kell hozzá vennünk egy fagyasztószekrényt is. Bár a munkahelyen meghirdettük a nyuszikat élve és vágva is (még a törpéket is), de eddig csak 2 nyulat kértek a konyhára. Szóval a meggazdagodásra még várni kell.

Előzmény: kivancsi253 (42492)
pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 42498

Gyorsan kiszaladtam készíteni néhány képet. Mivel még korán van, ráadásul erőssen felhős az ég, így nem lettek a legjobbak, de dokumentációnak megfelelnek. Szóval a 8 lepketarka-nagyezüst keverék kicsi mind feketén kezdte, aztán szépen átszíneződtek, de nem olyan mértékben, mint a papa. Van egy, amelyik sokkal kevésbé ezüstös, mint a többi (a 2. képen látható is).

Előzmény: kivancsi253 (42486)
pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 42497

A cser nyúl hivatalosan nem tarka. Nálam van néhány tarka, de ők nem fajtatiszták, hanem keverékek.

Előzmény: Katka64 (42413)
kivancsi253 Creative Commons License 10 órája 0 0 42496

Aranyos nyuszkó! Jó nagy fülei vannak.

A sünök úgy tudom magányosan élnek, csak a párzás idején vannak együtt. Tavaly hozzánk is be-bejárt egy, de idén még nem láttam - valószínűleg mert a nyulak szomszédolása miatt kijavítottuk a kerítés hiányosságait, már nem tud bejönni. :(

 

Továbbra sincsenek kisnyulaink egyébként, csak valamiféle tévedésből jelentkezhetett a tegnapi fészekrakó ösztön.

Előzmény: Katka64 (42493)
Ladybee Creative Commons License 11 órája 0 0 42495

Vadállatokat amúgy felesleges etetni, bőven találnak maguknak.

Előzmény: Katka64 (42494)
Katka64 Creative Commons License 11 órája 0 0 42494

A süni ma is a raklapok alatt dolgozott és hangoskodott, fura zsörtölődő hangot hallatott de ma nem sikerült megpillantanom. Lehet hogy nem is egyedűl van? Nem tudom, egyedűl vagy családostól bújnak e el a téli vackukra.

Sajnálom, de a macskák távol tartása érdekében, semmilyen macskának tetsző ennivalót nem teszek ki, félek hogy megint bántják a nyuszikat.

Katka64 Creative Commons License 11 órája 0 0 42493

Elhoztam az új bakocskát, a füle csak ideiglenesen lóg két oldalra mert lesimítottam. Igazából egy oldalra lóg mindkettő, 5 hetes, 1,2kg. Olyan a szőre mintha vattát fognék, a szeme pedig kekes szürke.

Nem sikerültek a képek jól de még meg kell szokjon, a tenyésztője nem fogdosta, 4 hetesen lett leválasztva. Amint össze barátkozunk csinálok jobban beállított fotót is.

kivancsi253 Creative Commons License 23 órája 0 0 42492

A foltosságot nem tudom, csak abból gondolom, hogy Pesszimnél sem születtek ezüst lepketarkák, pedig számítottam rá (a foltok elhelyezkedése szempontjából színhibásak lettek volna, de foltosaknak kellett volna lenniük, szerintem). Kutyáknál létezik ilyen, a mi kutyánk anyja egy fekete puli, és a pulik sosem lehetnek foltosak. Az apjától örökölt némi fehér színt, ami 3 hónapos kora után kezdett megjelenni, most fekete alapon fehér melírozott, mintha őszülne.

Előzmény: Brisk88 (42490)
Brisk88 Creative Commons License 26 órája 0 0 42491

Teszel ki a süninek ételt? Biztos örülne egy adag macskatápnak és a telet is biztos felkészülten kezdhetné meg. Vigyázz rá, gyönyörű jószágok. :)

Előzmény: Katka64 (42477)
Brisk88 Creative Commons License 26 órája 0 0 42490

Várom a beszámolót a kicsikről, ha a foltosságot is képes lenne elfedni az kifejezeten érdekes eredmény lenne számomra is a későbbiekre.

Hatalmas üreg lehet, ügyes a nyulad! Kíváncsi lennék a technikájára miként hozta ki a földet a végéből, remélem egyszer nálam is lesz hasonló (eddig egy kamrás rövid üreget láttam csak).Közben utána néztem a nyúlpásztorkodásnak, gyártanak nekik hálót igen borsos áron (13ezertől a csillagos ég, fél kilóméter vezezék meg 3ezer), de ezt még átgondolom miként lesz, egyelőre a kintről befelét akadályozom majd. Szerintem egy kölyök nyuszót ha megnyal a 10.000V nem bújkál tovább.

 

Előzmény: kivancsi253 (42486)
kivancsi253 Creative Commons License 30 órája 0 0 42489

Jaj de jó, hogy van sünid! Nekünk is kéne egy, állítólag nagyon hatásos a lótetű (lótücsök) ellen.

Előzmény: Katka64 (42477)
kivancsi253 Creative Commons License 30 órája 0 0 42488

Szépek a nyuszik! Villámnak is két színű szeme van, mindkét szeme, de nem kék sajnos.

A szénát venni fogjuk, amióta májusban elkezdtük kiengedni a nyulakat az udvarra még nem nőtt meg a fű, már nem is fog, nincs mit kaszálni. (Ezzel talán a kézi bálázó készítés kérdése is eldőlt...)

Előzmény: Brisk88 (42472)
kivancsi253 Creative Commons License 30 órája 0 0 42487

A villanypásztort nem tudom elképzelni, szerintem nem tudod olyan sűrűre tekerni, hogy a kölykök se férjenek át rajta. 5 cm-es vadhálón az egy hónaposak kibújtak nálunk.

Előzmény: Brisk88 (42467)
kivancsi253 Creative Commons License 30 órája 0 0 42486

Ez jó kérdés, valójában én is kíváncsian várom az eredményt. Igencsak homályos színgenetikai ismereteim alapján arra számítok, hogy az ezüst szín mindegyik utódnál meg fog jelenni valamilyen formában, de egyik sem lesz pont olyan ezüst, mint Junior. Kezdetben bizonyára feketék lesznek, és csak később fog megmutatkozni az igazi színük. A holland és lepketarka jellegű anyák kicsinyeire különösen kíváncsi vagyok, vajon foltosak lesznek-e. Ugyanis felmerült bennem a gyanú, hogy talán a nagyezüst örökít valami olyan gént, ami akadályozza a színek foltokban való megjelenését, és ez esetben az egyéb (fehér, fekete, vadas...) színek talán ezüst alapon melír formájában fognak megjelenni. Most csak sötétben tapogatózok, de reméljük néhány hét múlva kiderül az igazság.

 

Pesszim, a te nyulaid (nagyezüst x lepketarka) milyenek lettek végül? Mikor utoljára láttuk őket, még elég feketések voltak...

Előzmény: Brisk88 (42458)
kivancsi253 Creative Commons License 1 napja 0 0 42485

A nagyobb nőstényeket meghagytuk, ők mostanra tenyészérettek. A kisebbeket majd levágjuk, most 2,2 kg körül vannak, még nőjenek egy kicsit. Elvileg tudom, hol kellene lennie a nyúl méhének, csak hát boncoláskor a merevség és a felfúvódott belek miatt nehezebben áttekinthető a hasüreg, és felkötni sem szoktam olyankor, valószínűleg ezért nem találtam meg.

Előzmény: Katka64 (42462)
kivancsi253 Creative Commons License 1 napja 0 0 42484

Sziasztok. Sokat írtatok, el vagyok maradva...

 

Nem lettek kisnyuszik nálunk. Viszont Borzi ásott egy szuper-fantasztikus, kb. 4-4,5 m (!!!) hosszú kacskaringós járatot, legalábbis eddig sikerült kiásni ill. benyúlni bottal... a kifutóban kezdődik, de átmegy a kerítés alatt a kertbe, és a vége (ha ugyan) kb. 50-70 centi mélységben van. Aztán elkezdte behordani a szalmát a másik ólból, úgyhogy becsuktuk a helyére és most izgatottan várjuk a fejleményeket. Azóta a kedvenc fialóládájában fekszik, ahogyan máskor is, egy marék szalma társaságában. A hasa nem tűnik nagynak, a potenciális apukák pedig 31 nappal ezelőtt már a hűtőben várták sorsukat... ki tudja, talán csak álvemhes, vagy főpróbát tart?

 

A fülatkát, szőratkát én is étolajjal kezeltem. Többször kell lekezelni, mint az erősebb szerekkel, de egyébként teljesen hatásos az is. A vastagabb felrakódásokat fültisztító pálcikával törölgettem le apránként, miután az olaj feláztatta. A dolog lényege az, hogy az atkaféléknek (rüh, kullancs, madártetűatka stb.) viszonylag kezdetleges légzőszervük van, amit az olaj eldugít, és így megfulladnak. Lehet, hogy a különböző fajta olajok nem egyformán gyorsan/erősen hatnak, de megfelelő mennyiségben és gyakorisággal használva bármelyik jó. Kinek mi vált be, használja azt.

Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 42483

Ezek szerint sok megoldás létezik rá, jó tudni ezeket. Nálam (meg sokaknál) ami van és jó rá a megoldási szisztéma. Két anyát vettem így korábban durva tünetekkel, ásványi olajat olvastam rá, petróleumot meg hasonlókat. A motorolaj volt karnyújtásnyira hát azzal öntöztem, fél óra múlva kiesett a füléből az egész trutymó, átkentem neki alaposan az egészet még aztán ennyi volt, azóta se tért vissza a probléma. Pedig se fertőtlenítés se semmi egyéb nem volt azóta se, mélyalmosan vannak és semmi baja nem volt még egyiknek se. Múltkor tintagomba nőtt ki alóluk, az érdekes volt, de kíváncsi voltam mennyire érzékeny állatok ezek mégis, de továbbra is a nővényevő patkány megnevezést tudom rájuk mondani. Mondjuk most már csinálok egy komposztálót is végre, mert alomszékre térek át én is, akkor tudom hova tenni az almot nekik is.

evodia2010 Creative Commons License 1 napja 0 0 42482

Én fülatkára ánizsolajat használtam anno. Étolaj is jó, ha ánizst dörzsölünk szét benne.  

Előzmény: Brisk88 (42480)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 0 42481

Az tényleg holland tarka, rosszat írtam. Érthető a komment, de a nyulak helyének elkészítése szerintem egyáltalán nem off. 

Az olajos fül kezeléssel az a tapasztalatom, hogy időlegesen segít ugyan de nem pusztít el minden atkát, az óriast én is így kaptam, újra vissza fertőződött. Neosztomozánnos oldattal lekezeltem, azt hiszem egy hét múltán megismételve, a szőrét is be permetezve vele és a kitakarított ketrecet is. Ez kb egy éve volt azóta csak ellenőrzöm a fülüket lámpával belevilagítok hogy jól lássam a belsejét és kezelésre nem volt szükség. Az első pároztatásnál Houdinit is megfertőzte, őt is ugyan így kezeltem és nála sem tért vissza az atka. Érdemes ki próbálni.

Előzmény: Brisk88 (42480)
Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 42480

A verem készülése nagyon off ide, ezért csak a végéről számolok majd be, hogy milyen is a helyük. Ez ha szeptember végére meg lesz, akkor iszonyú boldog leszek. Közben megtalált a felső szomszédot, megbeszéltünk mindent szóval száz felé melózok egyszerre. De készül rendületlenül...lassan végzek a sok köbméter lösz csákány/lapát kombós eltávolítással.Hát meg se kérdezem a korukat, mert külön alom mind. Egy fiatal srácé volt aztán nem is foglalkozik velük sokat, nem is értett hozzá, így azokat kérdeztem ami inkább az egészségükre, felmenőik tulajdonságaira vonatkozott. Hullanak a nyuszkói, mert kukorica/lucernát esznek csak és puffadnak, de adtam neki tanácsokat azért a nyuszik érdekében, meg nemüket is átnéztem volt kavarodás rendesen. Mondjuk a bécsi tenyésztő már meglett férfi, aztán az új nőstényem meg baknak mondta. :D Pedig igen egyszerű ez a nem azonosítás szerintem. Szóval visszatérve 2 hónap körüliek 1,5kg körül, így 3500ért hoztam a 4 legszebbet. Szegény kapott egy magyar óriás bakot egy ezresért fülatkásan és étolajjal kezeli, mondtam neki motorolajat használjan inkább, az egy nap alatt kiszedi. Mondjuk ez 50 éves régi parasztembernek is új volt, pedig fixen működik kiszedi a legdurvábbat is.
Ezt az angol tarkát nem hallottam még, megnéztem és egy olyasmim van, az félig lógó fülű bak, amit vágásra szánok. A kék/barna szemű holland tarka jellegű. Mondjuk egyelőre nekem nem tetszenek túlzottan, de azért is vettem, mert húsra nem sajnálom őket (annyira). Viszont nekem a prém is kell, arra meg egyszínű a megfelelő. Ha lesz elég csinálok ezekből is párnákat vagy esetleg takarót (van varrodánk jó felszereléssel) de majd a tarkákra is kitalálok valami felhasználást. Most is egy saját vágású, cserzésű racka párnán fekszek, szeretem ezeket.
Azt se tudom már mit akartam írni...remélem érthető komment lett. :D

 

Előzmény: Katka64 (42475)
Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 42479

Köszönöm a válaszod. :)

Előzmény: Deryan (42476)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 0 42478

Szevasz. Most hozok egy ismerős nyulásztól, óriás kosorrú bak csemetét. Nála vannak tudtommal lepke tarka ősökkel rendelkező anyáktól es kosorrú apától származó 8-10 hét körüli növendékek. Szépek is, valamint jó husosak. Szívesen össze hozlak vele ha küldesz egy telefon számot vagy e-mail címet. Az e-mail-em publikus arra írhatsz. Holnap reggel megyek hozzá megnézni az én leendő bakocskamat és az ő ma beszerzett új bakját, megkérdezem hogy meg adhatom e az elérhetőségét neked.

Nekem is lesz a későbbiekben de az még odébb lesz.

Előzmény: mark.. (42469)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 1 42477

Képzeljétek ma, hogy jártam! A ketrecek szomszédságában van a tűzifa tároló és a raklap alól zörgést hallottam, először arra gondoltam hogy kiszökött valamelyik nyuszika. Gyors létszám ellenőrzést tartottam, mind a helyén pihizett. A patkány gondolata is átfutott az agyamon de ott járkáltam tőle fél méterre és csak motozott, az egér meg nem lett volna ekkora zajjal. Közben megtaláltam a hang pontos helyét is, de csak a raklap rései közé lehullott megszáradt fű mozgását láttam egy ideig. Egyszer csak elő dugta a kis fekete nóziját egy süni. Jó kis száraz meleg vacka lesz ott télire, remelem ott marad.

 

Toppancsom(óriás) ma reggel szintén elkezdett fészket építeni. Houdinitől származó utolsó alom. Már csak abban reménykedem, hogy nem lesz beteg a picik lába.

Deryan Creative Commons License 1 napja 0 0 42476

Nálunk szemen szedett gyűjtött széna van, de veszünk is ha kell.

Előzmény: Brisk88 (42471)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 0 42475

Nagyon szép és tarka tenyész csapatot állítottál össze. Nekem is tetszenek a változatos színű nyuszik. Izgalmas várni, hogy milyen szín kombinációk lesznek a keresztezésükből. Tényleg különös a szeme az angol tarka nyuszónak. Milyen korúak a most hozottak? 

Remélem nem gondolod komolyan, hogy zaklatás a hozzászólásod. Én inkább hiányolom hogy nem írsz a verem készítésről, hogy hol tartassz vele, sőt egy két képnek is örülnék a folyamatról. 

A nyuszikra pedig vigyázz és ne a kóbor kutyákat etesd velük! Jó hétvégét neked vagy nektek is.

Előzmény: Brisk88 (42472)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 0 42474

A szamóca levelét megkóstolják ugyan de nagy kárt nem okoznak vele. Sok más növėny is van így mindenből csak keveset csórnak. Egy tő csillagfűrt volt azt mondjuk teljesen le amortizálták, a krizantémokat is erősen kiritkították. Az epret ősszel és télen csupálták kopaszra, még a száraz leveleket is mind leszedték, nem kellett nekem meg csinálnom. 

Gondolom a villanypásztorral nem okozol kárt nekik. Csak sűrűn húzd ki a huzalokat, hogy ne férjenek át köztük, és legyen annyira magas ami az átugrást is megakadályozza. Tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.

Előzmény: Brisk88 (42467)
Katka64 Creative Commons License 1 napja 0 0 42473

Mivel hatan maradtak a kilencből, jobban jut nekik tej, abból a kevésből ami termelődik a nagy meleg miatt. A súly gyarapodásuk is jó, a legnagyobb már 40dkg fölött van, pedig csak hétfőn lesznek 4 hetesek. Tegnap egy órát az asztalon babusgattuk őket, amikor a fotók is készültek, anyjukhoz visszatéve rögvest letámadták Pötyit tejet kunyerálva. Bementek a fialó ládába, kintről lehetett hallani a cuppogást. Édesek voltak amikor előjöttek, a tejes szájukat nyalogatva.

Előzmény: Deryan (42468)
Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 42472

NA még ezt ide teszem, ilyen színű az egyik szeme. Aztán nem zaklatom a fórumot tovább mostanában. :D Kicsit ugyan felelőtlen vagyok, hogy egybe raktam mindenkit karantén helyett, de nincs más lehetőség jelenleg. Jó nyulászkodást mindenkinek a hétvégére is! :)

Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 42471

ELszámoltam magam 10en vannak, 9 marad. De esznek már, mint a gép. Azt mondták a bécsi kék vadassal kék vadas lesz, hát erre nagyoh kíváncsi vagyok! Olyan volt a felnőttek bundája, mint más nyulak téli prémje. :D Bedobtam egy szatyor zöldet, el is fogyott 1 óra alatt, szóval újra neki állhatok nagyban gyűjteni a füveket. Ti ezt télre hogyan oldjátok meg? Széna készítés házilag vagy veszitek inkább? Nagyon sok fog kelleni azt hiszem, ha elkezdenek szaporodni és épp télre esik majd. 6 alomból vannak most a nyulak, ha jól számolom, mind az 5-7 kilós kategória nagy szaporasággal. Voltak 12-13as almok is némelyiknél. Kivéve a bécsieket, azok alacsony számmal tolják, de reményeim szerint a keresztezések majd javítanak mindkettőn, a keverékek alkatán és prémjén meg a bécsiek szaporaságán. Legalábbis ez lenne az ideális, de aztán majd az idő eldönteni a kérdést. :) Végülis nagyobb állománnyal indulok újra, mint amit elvesztettem kint, így bizakodok. Túl sok nyúl nincs az fix, nem tűnik úgy, hogy arányosan nagyobb figyelmet igényelnének.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!