Van egy fa-, mindenes tárolóm aminek most cseréljük a tetejét, trapézlemez kerül rá. Az lenne a kérdésem hogy a léceket, szarufákat lekenhetem-e ezekkel a régi konzerválókkal, legalább elfogynának, érne-e valamit, vagy már ezek ennyi idősen döglöttek és felesleges velük dolgozni?
Az egyszerűbb, alap kivitelt vettem végül, 249 ft volt métere.
A ház 94ben épült, akkor még nem voltak ilyenek, se ellenléc, se páraáteresztő fólia, terv szerint PVC fólia van kívül-belül. A cserepezés egyébként jó, szal nem akarom szétszedetni az egész tetőt, millióim sincsenek most erre..
Ezt a madárfésüt pedig az ereszoldal deszka tetejére tudjuk fogatni, dobozolt eresz van.
Van nyest is amúgy... VAgy legalábbis vmi nehezebb állatka..
Köszönöm ezt a hosszas monológot az első sor cserép síkba emeléséről.
Egyébként egyről beszélünk, csak teljesen más megközelítésből. Te erről a termékünkről beszélsz:
Én pedig arról, hogy ha már ereszvonal rekonstrukció jön szóba akkor az készüljön el normálisan. Az elmúlt 20+ évben sokezer m2 fedést bontottunk és építettünk. A tapasztalatom az, hogy ahol ilyen hibák vannak, ott van disznóság még bőséggel.
Ilyen esetekben úgy gondolom, hogy rendkívül sokat tud segíteni a tető hőháztartásán az, hogy ha az optimális kéményhatás érdekében elkezdenénk megközelíteni a minimális 200 cm²/m-es eresz beszellőző keresztmetszetet. De lehetne ezt még folytatni, írhatnék hosszú monológokat, de fölösleges. Tetőfedőt kell felkeresni és Ő tudni fogja mi a dolga.
Emellett persze szívesen folytatok veled vagy bárkivel szakmai diskurzust/vitát, de azon a szinten azért lépjünk túl, hogy az első sor cserép elejét meg kell a többihez képest emelni :)
Köszönöm, hogy elolvastad és további minden jót kívánok Neked!
már dehogynem kiemel. pont a fésűk alatti rácsos résszel.
amig nem lehetett ilyet kapni, addig a legalsó léc vagy 5/5 vagy élére állított 3/5cm volt. mert a legalsó cserép alól hiányzik a következő cserép teteje, h kiemelje az alját. és az 5cm-es lécmagasság adta azt a +2cm-t.
neki meglévő tetője van.. és nem írta, h bénán leesőnek néz ki az alsó sor, szóval azon emelni már nem kellene, mert az fog majd bajt okozni..
Nem egy új építésről van szó, hanem meglévő tetőről. nem emelünk pluszban, csak a réseket kell lezárni bogár+mókus ellen.
ha nem is pont konkrétan ez a fésű, mert ez a fésű kiemeli a cserepet az alsó fix rácsos résszel, és ezzel elrontja a korábbi cserépsíkodat.
létezik olyan, ami egyszerűbb kialakítású, és az alja olyan sík, amit oldalról/felülről tudsz felszegelni a lécre, de nem emeli ki a síkot. utólag neked ez a jó.
de aki építéskor kihagyta... azt szépen heréld ki :)
A magas oldalon hogyan vágjuk el a szarufát? Függőlegesen, vagy önmagára merőlegesen? Mert ugye a rászegezett deszka is úgy fog állni, ahogy a szarufa végződik.
Ilyen oromszegély lemezeket vettem, akkor elől felül is ezt raknám fel. De ilyen lemezhez talán jobban illeszkedne a merőlegesen levágott szarufa - illetve a rászegelt deszka (ami persze nem függőleges, de merőleges a tetősíkra). Ennél a megoldásnál a szarufa alsó sarkát kissé veri az eső - esetleg csapjunk le belőle? Vagy maradhat?
A helyedben az oromdeszkát azonos magassággal átfordítanám a magas oldalra is. Onnantól meg már egyszerű a képlet. Műhelyben (szinte) bármilyen profilt lehajtunk/lehajtanak amit csak szeretnél :)
Mondjuk azt nem értettem meg, hogy a homlokdeszkán túlnyúló tetősík esetén miként illik ide a falszegély-bádog. De mivel nem fog túlnyúlni a tetősík a deszkán(!), ez most nem is érdekes - jöhet az L alakú lemez. (Akár a belinkelt példány:-))
Ha az elejére homlokdeszkát is tervezel, akkor arra szinte bármelyik L alakú profil jó, feltéve, ha a tető síkja nem lóg túl a deszkán, mert akkor falszegély-bádog kell.