Jogszabályaink java része sajnos minősíthetetlen kontármunka, főleg a 2010 utániak (nem akarok politizálni, de szakmámból kifolyólag ezt tapasztalom).
Az adás továbbközvetítésének tilalma (ha van ilyen) egyébként személyiségi jogi vetülete is van. Ugyanezt képtelenek megérteni a különböző vloggerek is: amit felvételezek, ott a személyhez köthető adatot, hangot, (arc)képet személyhez nem köthetővé teszem, tehát pl. kitakarom az arcokat stb. Aztán meg sírnak, ha valaki rájuk förmed a videózás miatt...
Érdekes egyébként, hogy ha úgy nézzük, a GSM se nyilvános, akkor pl. a MÁV freki se az, még ha szabadon fogható is.
Viszont a repsáv szvsz nyilvános, máskülönben hogy veszed fel a kapcsolatot az irányítással? Még ha épp csak képzeletben repkedsz egy rádiót hallgatva :)
Annak már utánanéztem. Azokat így lehet megtalálni a táblázatban: (A végfelhasználói állomás) "egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesítve." 137 megán van egy-két szelet, amúgy arrafelé nincs több.
11. § (1) Üzemben tartható az a rádióberendezés, amely teljesíti a forgalomba hozatalra vonatkozóan jogszabályban meghatározott követelményeket és
a) egyedi rádióengedéllyel ide értve az egyszerűsített rádióengedélyt is rendelkező rádiórendszer része;
b) nemzetközi megállapodás alapján elismert, idegen honosságú egyedi rádióengedéllyel rendelkező rádiórendszer része, vagy
c) * olyan rádiórendszer része, amely az NFFF alapján az egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesül.
- Ettől kezdve lehet keresgélni, hogy mi micsoda, jelen ontopik esetben belé esik-e a (c) pontba, mert akkor nem írja elő a rádióengedélyt, egyébként meg igen.
Ez általános magatartás, de természetesen nem bírtam ki és keresgéltem még, mert utálok hülyeségeket mondani.
Az a véleményem, és most magam ellen beszélek, hogy kerülik leírni a jogszabályokban, hogy gyakorlatilag már szabadon lehet hallgatni a különböző frekvenciákat, bár a törvények alapján akár büntetni is lehetne vagy perelni érte. A szerzői jognak is vannak ilyen részei a kamerák, gépkocsikamerák használatával vagy a videomeosztókon filmnézéssel kapcsolatban - ezekkel régebben találkoztam, meg is jegyeztem őket.
Csak az engedélyes használattal foglalkoznak minden dokumentumban, amiket láttam, a "megfigyelésről" egy szó sincs, hivatkozás általános szabályokra vagy ilyesmi. Ami dokumentum meg érdekes lenne, egy csomó pénzbe kerül.
Itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1500007.NMH ez a hivatkozás található a 118-137 MHz-es sávokról: "Az ICAO Annex 10 III. kötet II. rész 2. fejezet előírásainak megfelelő berendezés helyezhető üzembe."
Találtam mást, ami érdekes. Vannak olyan site-ok, amiken a konkrét forgalmazás követhető az Interneten (magyar is): https://www.liveatc.net/hlisten.php?mount=lhbp_app2&icao=lhbp Itt keresgélve, hogy milyen jogi alapokon nyugszik ez, láttam pár sort:
"Why don't you have any feeds from the UK?
It is illegal to provide air traffic control feeds from within the UK due to an outdated law that originated back in 1942. The antiquated law states that although it is not illegal to sell, buy or own a scanning receiver in the UK, it must only be used to listen to transmissions meant to be broadcast to the general public.
OfCom (the U.K. regulatory authority for communications) has stated on numerous occasions: "It is an offence to listen to any other radio services unless you are authorised by a designated person to do so."
This means that it is illegal to listen to anything other than general reception transmissions unless you are either a licensed user of the frequencies in question or have been specifically authorized to do so by an authorized person. This is clearly a law that needs to be updated in light of the many educational uses for listening to aircraft communications. Furthermore, the original reasons for this law have long since become irrelevant.
..."
Szép, mi? Még a birtoklás is tilos - ha még érvényben van -, de hogy azt senki sem tartatja be, az elég valószínű. Él ott rokonom, talán ki tudom deríteni.
Ez azért furcsa, mert amikor beléptek az EU-ba nekik is át kellett esni valamiféle jogharmonizáción, ahogy nekünk is, és később se nagyon térhettek el a közös szabályoktól a Brexitig. Az EU-ban viszont nem lehet így, mert annak szerintem nyoma lenne. : -) De lehet, hogy majd még találok valamit.
Az elmúlt 20 évben a fórumon egy tucat kísérlet történt jogszabályi hátterek megvilágítására, aminek az a tipikus végeredménye hogy aki linkelte a szabályt az 1G amiért olyan a szabály, és vegye tudomásul hogy az a jogszabály nem jó.
Nem "engedélyezett" a repsávok hallgatása. Pont olyan nem neked szóló adás, mint x vállalat bérelt frekije. Neked engedély nélkül a műsorszóró sávok szólnak.
Az, hogy mit kapni és hol egy másik műsor. Országokként, régiókként mások a törvények. De az adatvédelmi törvények is. Mihez és milyen eszközökkel juthatsz hozzá. A gyártókat és a legtöbb forgalmazót ez nem érdekli te kinek felelsz meg és kinek nem.
Mivel nem ismered a rendszereik felépítését, ha egy segélyhívást hallanál, inkább telefonon jelentsd a 112-n vagy hasonlón.
Érdekes, hogy a törvény szerint engedélyezett (?) a repsávok hallgatása. Külön amatőr rádiókat készítenek a "spottereknek" hogy hallgathassák a légi forgalmazást.
Akkor nem érthető, hogy egy amatőr rádió, amely több sávos vételre és adásra alkalmas, ne hallgathatnám bárki forgalmazását.
Vagyis "üzemben" tartok egy szerkezetet, amely alkalmas engedély nélküli működésre is. Például egy CB rádió, amely 10-11 m-es sávokon is tud forgalmazni (Amatőrsáv)
Nyilván nem fogok beszólni egy légi forgalmazásba, de ha vészhelyzetben lennének - csak átküldeném egy átjátszóra...legfeljebb megbüntetnének, hogy megmentettem pár ember...
Inkább csak érdekességképpen szoktam néha hallgatni, mint ahogy a többi rádióadást is. A kereskedelmi rádió is tud unalmas lenni, sőt, a bivalypörkölt is :)
Alapjaiban egy rövidítésekre, angol szakszavak szlengjére épített tömör, alapvetően betűzésekből álló üzeneteket lehet hallani. Akinek ezek nem mondanak semmit, az csak néz ki a fejéből.
Kicsit más egy-egy helyi kisreptér. Ott még néha teljes magyar szavakat is hallani.
A sebességek csomóban, a magasságok feet-ben, a távolságok tengeri mérföldben vannak.
Mit lehet hallani a repülős sávon? Nem ilyen "futó ki, gáz le 15-re, 5 fokkal balra" stb? Mert ha igen, akkor ezzel büntetni lehetne valakit, hogy kötelezően hallgatnia kell. Nekem itt a közelben csak katonai reptér van, de még nem jutott eszembe megnézni hogy hallok-e valamit.
Utóbbi időben néztem pár rádió adatait, és a repülős sáv TX only volt mindegyiken, szóval nem kell félni a PTT gombtól.
Huhh, parázs vita lett a kérdésemből, mindenesetre köszi mindenkinek a választ.
Nem teljesen egyértelmű tehát a válasz :D. Én mindenesetre hallgatom, amit egy sima SDR-rel lehet (analóg és digitális), titkosítottat meg nem bántom (amúgy se értek hozzá, meg ha egyszer titkosított, akkor valószínűleg nem igazán jó ötlet hallgatni, meg amúgy is nyomot hagyna szerintem).
Baofinggal meg szoktam repsávot hallgatni (adni SOHA), eddig nem zavart senkit :D
Továbbközvetíteni meg amúgy se szabad, ha jól tudom.
Amiről te írsz, az a jogalkotás kérdése - mik a társadalom aktuális kérdései, és miként lehet ezeket úgy szabályrendszerbe foglalni, hogy a társadalom lehetőleg jól működjön ( a "jól" itt valami olyasmit jelenthet(?), hogy hosszú távon is valamiféle társadalmi konszenzust szolgál) Ennek terepe a parlament vagy a minisztériumok, a törvényalkotás vagy a rendeletalkotás.
Amikor valami legalitása a kérdés, az a jogalakalmazás, ahol a hatályos jogszabályok a mérce, azok a jogszabályok amiket korábban a jogalkotás létrehozott és kihirdetett és érvényben van. Függetlenül attól hogy üdvös-e, függetlenül attól hogy lehetne-e jobb attól. Ezért olyan kérdésre hogy legális-e valami, csak annyit kell tennünk, hogy fellapozzuk a vonatkozó jogszabályt és elolvassuk (persze ha ennyire egyszerű lenne nem lennének perek, nem lennének jogorvoslatok, és nem lennének ügyvédek - de összességében a közlönyben kihirdetett szabály az alap)
Teljesen irreleváns hogy egy hatályos jogszabály idejemúlt vagy vérlázítóan ellene megy a létező társadalmi valóságnak, a hatalomnak érvényt kell szerenie a leírt szabályoknak. A szabály megváltoztatásához mégcsak nem is a bírósághoz kell fordulni miatta mert azt is köti a hatályos jogszabály (jogalkalmazó), hanem a jogalkotóhoz, miniszterhez, parlamenthez. Fogalmam sincs manapság kihez tartoznak a hírközlési ügyek, csak tippelek, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez.
Nem birtokolhatok egy amatőr rádiót és hallgathatom akármelyik amatőr sávot, mert nem vagyok jogosult legálisan az üzemeltetésére?
Cipőt a cipőboltból: 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendeleta rádióamatőr szolgálatról.
2. §. (1): Amatőrállomás üzemben tartása: amatőrállomás készenléti állapotban tartása.
Vagyis birtokolhatod, kiteheted a polcra dísznek, de nem kötheted tápra/akkura és antennára, innentől készenléti állapotban van, ha még be se kapcsoltad - a jogszabály szerint!
Más kérdés, hogy gyakorlatilag betarthatatlan. Egyik topiktársunk tudna mesélni, egy R-326-os vevővel, QRZ.COM-os megfigyelőszámmal több mint 250 DXCC-körzetet vadászott le. Jogilag ezt nem tehette volna meg...az élet ezt is túlhaladta.
Akkor simán titsunk be minden olyan eszközt, amivel adó (vagy SWL) engedély nélkül, hallgathatunk bármit a CB és PMR sávon kívül! (?)
Nem birtokolhatok egy amatőr rádiót és hallgathatom akármelyik amatőr sávot, mert nem vagyok jogosult legálisan az üzemeltetésére? (vagy egy szimpla scanner-t)
Inkább mint írtam, korlátoznám a hozzáférést bizonyos frekvenciákhoz. (pl. a repsáv) Nem jogszabályban, hanem tevőlegesen, fizikailag.
Tenném azért, hogy így, esélyt sem adok arra, hogy belekontárkodjon valaki egy olyenba, ahol emberek élete forog kockán. (...még ha erre nem is nagyon volt példa, de megelőzném a lehetőségét is)
Pontosan! Az elmúlt 30 évben egyvalakit (azaz valakiket) vettek elő emiatt, bár ez a fülelés sokadrangú volt az elkövetett lopáshoz, többszöri fegyveres rabláshoz, közúti veszélyeztetéshez és gyilkossági kísérlethez képest. Ráadásul pont így csalták őket tőrbe, pont a 9-es körzetben történt, gondolom emlékszel 🙂.
Ha ellenőrzik, akkor egy scanner-t, hogy mérnek be, ha nincs adása?
Elvileg bemérhető, ha akarnák. A lokál oszcillátor(ok)nak van minimális kisugárzása, iszonyatos nagy energiát kellene belefektetni, gyakorlatilag meg nem lenne értelme. Mi kár van abból, ha valaki a repsávot, BKV fogast, 4-6 villamost, HÉV-et vagy a még élő MÁV-os frekiket, taxikat, hajózást hallgatja? Taxiknál adatvédelmi okokból megoldották, címkiadás tableten. Egy gyakorlatban betarthatatlan jogszabály.
"Mondj egy példát arra, hogy milyen szervnek, milyen forgalmazása az, amit bárki hallhat, de tilos a belehallgatás!"
Próbáld már meg egymás mellé rakni azokat a fogalmakat, amiket összehordtunk és megérteni őket. Senkinek a forgalmazását sem szabad hallgatni, ami nem neked szól, vagyis ami nem publikus csatornákon zajlik, és nincs rá engedélyed. Ezeket úgy valósítod meg, hogy egy megfelelő készüléket üzemeltetsz, ez pedig nem legális. (Nem a műsorszóró rádiódon fog szólni csak úgy egy szimpla NBFM adás sem.) A technikai részletek, hogy mennyire könnyű vagy nehéz venni, érteni, dekódolni egy adást, hogy ki ellenőrzi és mennyire szigorúan, ki hobbizik ezzel és ki nem, a szabad-nem szabad határvonal szempontjából lényegtelenek.
"De kódolt adás visszafejtése már abban sincs benne. Az informatikai rendszer feltörésének minősül."
Eről beszélek.
Amit nem akarnak hogy hallj, azt lekódolják. Ha feltöröd, akkor seggberaknak.
De ami nincs kódolva, az szabad préda, hiszen NINCS KÓDOLVA.
Mondj egy példát arra, hogy milyen szervnek, milyen forgalmazása az, amit bárki hallhat, de tilos a belehallgatás!
És ki ellenőrzi ezt? Ha ellenőrzik, akkor egy scanner-t, hogy mérnek be, ha nincs adása?
Mondom ezt úgy, hogy én, még a repsávot is kódoltatnám, védeném, nehogy valaki, még véletlenül is, belekontárkodhasson.
Sokkal veszélyesebb játék, mint mondjuk a mentők frekijét hallgatni, vagy véletlenül belenyomni egy PTT-t.
Az a néhány ember, aki mégis megfejti ezeket az adásokat, az nyilván nem a balhé kedvéért csinálja, hanem szakmai kihívást (még ha illegális is) érez benne és nem is veri nagy dobra, hogy képes ilyen dolgokra. (...szerintem)
A közönséges ploskakereső is tiltott eszköz volt, meg az infratávcső.. Nem volt szabad látni éjjel infravörös frekin:) Most meg a golyóálló mellényért is meg...nak.
A kétezres évek elején változott ha jól emlékszem. Bár előtte se sok értelme volt, már elévült a dolog: Bródy Sándor utcai boltban "papír nélkül" is odaadták, "ha elkapnak nem tőlünk van". A Funktechnik Böcknél se ezen lovagoltak, a Gorenjékkel együtt jött be pár kézi is.
A háztáji (svarcban: klubos) építésekkel se tudtak mit kezdeni, vígan torpedóztunk távírón, RH műsorszóró sávban. Sose kaptak el.
Azért írtam, hogy "már volt", mert már ez is régen volt, hogy előtte nem lehetett birtokolni, aztán meg már igen. Nem lehet minden szó mellé közlekedési rendőrt állítani. : -) De az évszámra nem emlékszem.