nekem eddig szinte minden esetben segitett a fogremmel valo felpolirozas, utanna 2-3 csepp etolaj (babaolaj, stb, lenyeg, h atlaco legyen) pzs-vel valo felvitele, majd szarazon attorolni (de nem letorolni rola az olajat teljesen, csak h szep egyenletes legyen (de ne csopogjon rola :)))) aztan cd-be betesz, kivesz, ezt 2-3* megcsinalni, hogy a cd mikor felporgeti, meg egyenletesebben oszlassa el az olajat, majd visszatesz, es megprobal olvasni :) nekem 99%-ban sikerult visszahozni az adatokat...persze kapasbol mentettem le oket, es irtam meg ujbol... :)
Létezik a Discservice-hez hasonló cég, aki Budapesten a Wesselényi utca 25-ben van, Discdoctor Kft. a neve. (tel: 413.78.29.) Én is csináltattam velük CD-t, azt 800 Ft-ért javították és tök jó lett.
Működik egy országos begyűjtő szolgálat a videotékákban, Discservice a neve, nekem a DVD imet csiszolták fényesre, nem túl olcsó, de a munka maga makulátlan, vadi új felülettel adták vissza mindet. Ha jól tudom cd-ket is meg csinálnak és azt sokkal olcsóbban.
Annyit még fel tudok ajánlani, hogy amennyiben megbízol bennem, és két napig tudod nélkülözni a cd-t, megpróbálom megmenteni. De ehhez Bp-n kéne lenned.
Kerestem egy elavult újságmelléklet-CD-t, azon volt frankó karc, kipróbáltam a Colgate Totalt, nedvesen alkalmazva. A mélyebb karc köszöni megvan, de az egyébként eredetileg tükörsima felületet most milliónyi szép, sikamika alakú apró karc teszi egyedivé. Azt hiszem, hogy a trabantlámpa - vatta - fogkrém így ebben a formában nem lesz alkalmas a probléma orvoslására.
A fogrémes megoldásról én is hallottam ( saját tapasztalatom nincs, lévén annak idején a plextor olvasó nem akadt fent holmi karcon :) ), próbáld ki nyugodtan ( elvégre nagyobb baj már nem lehet ).
Smithi, Leha, kösz a válaszokat! A másoltatás nekem is eszembe jutott, egy enyhébben huzagolt lemez esetében működött is, de amiről itt írok, az a számítógépet is meghülyítette.
Smithi, a polírozás mit jelent? Van erre vallakinek tapasztalata? A gyakorlati tanárom az őskorban a karcos Trabantlámpát fogkrémmel polírozta, vajon érdemes lenne megpróbálni? Van jobb ötlet?
Főnök, az ötleted szuper! A lányomnak is rögtön ez jutott eszébe, én viszont nem lelkesedtem az ötletért, hogy összekarcolt kedvenceiért újabb súlyos tizeseket fizessek. Hogy mér' nem tud valami olcsóbbér' rajongani!
nekem is van karcos cd-m, amin a lejátszó mindig ugrik, de a szgép le tudja játszani (ha odafigyelsz, hallani rajta, hogy nem az igazi, de élvezhető ...)
Nem lehetetlen, de elég kicsi az esélye.
Ha a teteje ( merthogy a hodozóréteg ott van ) nem sérült, akkor csak fel kell polírozni az alját.
A másik megoldás, hogy megpróbálod legrebbelni, és felírni, de ehhez jó olvasó( író ) kell.
Két gyári, zenei CD megkarcolódott és most ugranak, elakadnak. Az egyiken érintőirányú, kör alakú karc van, amit egy vajaskenyérrel és homokkal kezelt lejátszóval tudott a csemetém előidézni, a másikon sztohasztikus barázdák vannak.
Van-e valami eljárás, szolgáltatás a karcos CD-k visszanyerésére? Gondolom, az adat még ott van valahol.