Keresés

Részletes keresés

_-Gabor-_ Creative Commons License 2 napja 0 0 106717

Köszi kiggyo, JAMIE222!

Előzmény: JAMIE222 (106716)
JAMIE222 Creative Commons License 2 napja 0 1 106716

Én sima 15cm-es deszkákat vettem fatelepen, a legolcsóbbat, 3-4m-t szálakat, pár tízezer forintért, hozzá facsavart. Csináltsz egy dobogót, max kettőt, cirka 3x4 méretűt, ahogy adja a hely. Arra kb minden felfér, amit nem akartok kidobni. Célszerű egy lomtalanítás, sok kacatot őrizget az ember. Amihez az elmúlt két évben nem nyúlt senki, az kb. kacat, -->kuka, konténer. Nyilván egészséges faanyagok, egész tégla, cserép, falicsempe, amit el lehet tárolni esetleges javításokhoz.

Kéményhez, tetőkibúvóhoz lehet járdát is csinálni a deszkából, de egyszerűbb egy keskeny sor hőszigetelés, amit csak felszedsz és félredobsz, mikor járkálni kell. Nálam például egy nagy klíma beltéri figyel a padláson, azt szépen körbe tudom járni, ha kell. 

Előzmény: _-Gabor-_ (106713)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 106715

Persze mindezt úgy hogy réseket hagyva mert az OSB párazáró és az ez esetben nem jó.

Előzmény: kiggyo (106714)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 106714

Tudom nem egyszerű de a lomoktól szabadulni érdemes :-)

Szoktak járóutat csinálni pallóból, nekem is van a kispadláson.

Ha nagyon járni, tárolni akarsz akkor pedig az OSB lesz a megoldás, a lépésálló EPS sem bírja a folyamatos jàrkálást.

Szóval EPS-rádobsz OSB-t, vagy palló élére állitva vázként, közé gyapot, rá OSB.

Előzmény: _-Gabor-_ (106713)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2 napja 0 0 106713

Köszi!

Olyan megoldás kellene, amire rá lehet menni. Régi ház, időnként a cserepeket is cserélni kell, illetve kár ekkora területet üresen hagyni. Egyébként padlásfödém szigeteléskor a tető is szokták szigetelni? Mintha láttam volna ilyet valahol. Gondolom úgy hatásos igazán.

Előzmény: JAMIE222 (106712)
JAMIE222 Creative Commons License 3 napja 0 1 106712

Szórt purhabot én nem tennék egy régi ház padlására. Valami táblás-tekercses szálas anyag, kőzet vagy üveggyapot, esetleg szórt cellulóz. Arra gondolj, hogy ha esetleg majd egyszer hozzá kell nyúljatok a tetőhöz, akkor ott jövés-menés, anyagmozgatás lesz, akkor táblás, fix anyagokat szerintem könnyebben fogsz tudni rendezgetni.

Előzmény: _-Gabor-_ (106711)
_-Gabor-_ Creative Commons License 4 napja -1 0 106711

OK! Köszi! Egerek, patkányok ellen bevált rózsaszínű (állítólag ez hatályosabb, mint a kék) henger méreg. Párat szét kell tenni szigetelés közben.

Előzmény: kiggyo (106704)
kiggyo Creative Commons License 4 napja 0 0 106710

Az udvaron ledobott EPS nem izgi neki. De a födémen lévő igen, mivel alatta meleg van, felette meg hideg. Befészkel télen.

Nekem a homlokzati hőszigetelés alatt is voltak többször, azt hittem megőrülök mire megfogtam őket. Hajnal 2-kor hallgattam hogy rágja a falat.

Előzmény: Capt.IQ229 (106706)
kiggyo Creative Commons License 4 napja 0 1 106709

Mit láttál kiemelve? Nem értem ezt a kötözködést mire jó, írtam valamit (nem neked), ha nem releváns ne szólj hozzá a témához.

Előzmény: Capt.IQ229 (106708)
Capt.IQ229 Creative Commons License 4 napja -5 0 106708

Nem tudom mi a mondanivalód célja

Ezzel tisztában vagyok.

A kiemeléssel van baj. A fogalmatlanok imádnak lecsapni az ilyen magas labdákra.

Tök felesleges kiemelni. Kb. annyi értelme van, mint azt mondani, hogy aki meztelenül áll neki.... az hülye.

Előzmény: kiggyo (106707)
kiggyo Creative Commons License 4 napja 0 1 106707

Nem tudom mi a mondanivalód célja de aki a meleg poros padláson gyapotterítés közben maszk nélkül szívja az üvegszálat meg a port az hülye.

Erre gondoltam, egy pormaszkra.

Előzmény: Capt.IQ229 (106705)
Capt.IQ229 Creative Commons License 4 napja -5 0 106706

Hát nálam van itt ott szabadon EPS és PUhab is a ház körül, de még soha sehol nem láttam, hogy megrágta volna bármi is.

Pedig a macska rendszeresen hoz ajándékba kisegeret a teraszra.

Meg hát mit is csinálna az egér az EPS-el? Nem finom, nem tápláló. Szórakozásból rágcsálja? Vagy mi?

Capt.IQ229 Creative Commons License 4 napja -4 0 106705

....vegyél fel maszkot....

Ez jó, ez kellett, indulhat egy újabb flame, hogy tüdőrák, meghal még a szomszéd is stb....

kiggyo Creative Commons License 4 napja 0 2 106704

Az egerek imádják rágni a PUR habot és az EPS-t is szóval mindegy. Minden portéka árus a sajátját hypeolja, de nagyjából mindegy mivel szigetelsz.

A PUR viszont erősen párafékező, én nem merném sárfödémre tenni.

Ne bonyolítsd, vegyél pár tekercs gyapotot, vegyél fel maszkot és pár óra alatt kész.

Előzmény: _-Gabor-_ (106702)
Capt.IQ229 Creative Commons License 4 napja -3 1 106703

Így van, sokkal jobb, mert pár flakonban, kannában elfér.

Gyapotból olyat kell venni amiben nincs egér.

Előzmény: _-Gabor-_ (106702)
_-Gabor-_ Creative Commons License 4 napja 0 0 106702

Köszi mindenkinek! Purhabos szigetelésről tudtok valamit? Állítólag az jobb, mint a kőzet, üveggyapot mert rá lehet menni, illetve egerek is kevésbé vannak benne. 

Előzmény: kiggyo (106687)
nixon70 Creative Commons License 5 napja 0 0 106701

Köszi!

Előzmény: kiggyo (106699)
kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 0 106700

Tudnánk lejjebb menni, de 23 foknál már fáztunk. Teljesen más a hőérzet mint klímával.

Ugyanez fűtésben is.

Van amúgy klíma a lenti épületrészben, ha párás lesz a levegő ki tudjuk szárítani, kíváncsi leszek lesz-e rá szükség.

Előzmény: JAMIE222 (106698)
kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 1 106699

Esélye sincs, 16-18 fok a harmatpont miközben a felületek 22 fokosak. Nem is kell alacsonyabb előremenő, 19 fokossal már nagyon húzott a hideg. A trükk a sok becsövezett felület.

Előzmény: nixon70 (106697)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 0 106698

Azért magas értékek ezek, még ha éppen el is lehet viselni. Ebben sokkal jobba klíma, az látszik. Ez az idei nyár sem olyan forró, mint a korábbiak. Ha olyan lenne, kellemetlenné válna a pára is.

Előzmény: kiggyo (106692)
nixon70 Creative Commons License 5 napja 0 0 106697

Párakicsapódást sehol nem tapasztaltál?

Előzmény: kiggyo (106692)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 106696

Ez méltánylandó. Én ellocsoltam a kertben amíg azzal hűtöttem. Ha kiszámolnád a hőszipka fogyasztásból mennyi víz kellene, lehet, hogy felinná a talaj. De nem akarok erősködni....

Előzmény: kiggyo (106695)
kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 0 106695

van fúrt kutam, de túl környezetvédő vagyok hogy ilyenre használjam, a vizet nem tudom hova tenni, a visszasajtolás meg annyi energia mint a hőszivattyú.

Előzmény: szilvatövis (106693)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 106694

Hm.... érdekes.... megfontolandó, hogy a padlóba nem kellene, ha le lehet választani, a fal és leginkább a mennyezet ad jó hőérzetet hűtésnél...

Nálunk 16 °C-os az előremenő.

Előzmény: kiggyo (106690)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 106693

Fúrt kutad nincsen?

kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 2 106692

60% környéke, de kint is elég párás a levegő mostanában.

A legdurvább 67% volt amikor esett az eső és kint 85% volt. Nagyon nem szellőztettek a gyerekek, az még azért vinne lejjebb valószínűleg.

Most épp így áll:

Előzmény: JAMIE222 (106691)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 1 106691

A páratartalom mekkora, nem problémás?

kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 1 106690

Sziasztok!

Nem teljesen klíma, de a meleggel kapcsolatos...

Említettem korábban hogy van kádárkocka aminek az alja padló+falfűtéses, a tetőtér pedig rendszerlemezzel borítva, becsövezve a gipszkarton alatt.

Sokat olvasgattam és sok "nem elég hűtésre" infót kaptam, aki meg használta az dícsérte...

Szóval beüzemelésre került pár hete, a tapasztalatok:

- gyors lehűtésre valóban korlátozottan alkalmas, nem olyan mint egy klíma hogy azonnal fújja is

- sokkal kellemesebb mint egy klíma, nem zúg, huzatol (miközben meleg a tetőtéri gipszkarton a fejednél), olyan érzés mintha egy régi hűvös házban lennél ahol hidegek a falak

- a tagoltság nem gond (nálam a tetőtérben 5 helyiség van, elég sok beltéri vagy légcsatornás cucc kellett volna).

Egyelőre a vezérlés nem túl bonyolult, van egy régi ON/OFF hőszivattyú, az dolgozik egy 200 literes pufferre. A puffernél mérem a hőfokot, 20 foknál indul a hőszivattyú és 12 fokig hűti vissza.
Onnan egy keverőszeleppel állítok elő folyamatosan 21 fok +-0.5 fok előremenő hőmérsékletet, ami a nap 24 órájában megy a padlóba és a rendszerlemezekbe is. így kihasználom a padló hőtároló tulajdonságát is.

Ez a cirkusz egy modern inverteres gépnél valószínű nem kell.

A 21 fokos víz csinál egy 22 fok körüli padlót, kellemes, egyátalán nem zavaró (20 fok körül már nem volt olyan kellemes).

Bent a tetőtérben a külső hőmérséklettől függetlenül 24 fok körül van állandóan (előtte már 30 is volt), itt majd nyilván az előremenőt változtatni kell a beltéri hőmérséklet függvényében, ez majd később automatizálódik:

A puffer és az előremenő hőmérséklete így alakul, látszik hogy a hőszivattyú (mivel feleslegesen nagy) viszonylag sokszor megy rövideket, ezen majd még finomítok:

Összességében a hőérzet szenzációs, nagyon meg vagyok vele elégedve.

A további fejlesztések majd az alábbiak lesznek:

- belső hőmérséklet függő szabályozás

- a hőszivattyú ciklusainak csökkentése (inverter, nappal hidegebbre hűtött padló, stb)

- a hőszivattyú üzemidejének nappalra tolása a direkt napáram felhasználás miatt (a lenti épületrész betonban tervezek betárolni és onnan csak cirkuláltatni a fenti GK mennyezetbe este)

Centi the real Creative Commons License 5 napja 0 0 106689
Előzmény: _-Gabor-_ (106686)
Atis57 Creative Commons License 5 napja 0 0 106688

Szia!

Sajnos  túl régi vagyok----igy ezt csak olyan odahánytnak látom (régen c.munka? )

Persze a vállalkozó biztosan űrtechnológiával való speciális minőségű kivitelezésnek adja elő.

Előzmény: _-Gabor-_ (106686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!