Szegény Svejc 2025-ben se lett világbajnok, pedig a döntőben egy 0-0-at csinált usákokkal, de aztan a hosszabbításban vereséget senyvedett, így a majomparádék lettek a világbajnokok!
Előzetesen három meccshez lehetett itt közünk, abból kettőn volt is hozzá azért. Egyiket focieredménnyel buktuk kapuvassal, másikon magabiztosan győztünk. A dán meccset meg inkább hagyjuk.))
Következő cél, hogy fixáljuk a helyünk a topligában. Csak lépésről lépésre.))...
Bár becsúsztak nagy vereségek is, Ladányi Balázs szerint sem ezeknek, sem a nagycsapatok becsmérlő megjegyzéseinek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani.
Mert?
Engem ez másra emlékeztet. Ha van egy siker, sokkal könnyebb szembenézni a lekezelő, de sajnos valós véleményekkel, s nem kéne a szőnyeg alá söpörni.
Nos, ahhoz én is gratulálok, hogy a magyar csapat bentmaradt az A csoportban, de az elért mérkőzéseredmények, konkrétan az 5 súlyos vereség számomra borzasztóak.
A továbbiakban én Svejcnek drukkolok a VB-n, hogy minél tovább jussanak.
Örömteli, hogy sikerült először benn maradni, remélhetőleg a jövőben megpályázzuk az A csoportos rendezést is, úgy, hogy nem lépünk vissza, akár közösködve.
Szerintem meg pont most van először előrelépés 2015 óta. Az elmúlt 10 év volt, amikor stagnáltunk, sőt, kilátástalanabbnak is tűnt a dolog kb minden vb-n, mint Krakkóban. Most van középtávú terv, új felfogású szövetségi kapitány és korábban soha nem látott dolgok. Gondolok itt nemcsak a már említett korcsolyázási sebességünkre, taktikai elemekre, gondolkodásbeli sebességre, hanem olyan dolgokra is mint:
- Felállni emberelőnyben a csehek harmadában 1-másfél percen keresztül. Én ilyet nem láttam top6-os csapat ellen korábban soha.
- Végigjátszani minden támadást 4-1-es vezetésnél a kazahok ellen az utolsó harmadban is. Egyedül Nagy Krisztián szabálytalansága volt a régi nóta szerinti "csak éljük túl valahogy" hozzáállás, azt leszámítva cseppet sem kihúzni akartuk vezetéssel.
- Kulcsemberek sorát (Sebők, Sofron, Bartalis, Nagy Gergő, Stipsicz) pótolni gyakorlatilag zöldfülűekkel, meggyőződésem szerint mindezt a taktikának köszönhetően.
A másik dolog, hogy az A csoport az 16 csapatból áll, és a csapat a világon a 14-21. hely között van játékerőben a kazahokkal, szlovénekkel, olaszokkal, britekkel, ukránokkal, lengyelekkel, japánokkal együtt. Lehet vitatkozni, hogy a 14. vagy a 21. helyen vagyunk-e (szerintem itt a pillanatnyi forma dönt), de a 14.-21. közötti válogatottak közül 3 is A csoportos minden évben. Matematikailag kb kétévente ide tartozunk.
Lehet tanulni tovább, itt vagyunk a legjobb helyen.
Elvileg most több légiósunk van erős bajnokságokban, mint valaha. Finn/svéd/norvég/svájci ligában játszók, amerikai egyetemi bajnokságban játszók, meg ott van még a Fehérvár is, akik eleve az osztrákok ligájában szerepel.
Sőt jövőre a Fradi is csatlakozik oda, az is jót tehet egy-két hazainak majd még később. Jó az még nem éppen ugyanaz, mint épp 8 NHL játékossal felállni, mint a csehek mondjuk szoktak mostanság.))
De a törekvés az ezekből mégis látszik a fejlődésre...
Nem tanulmányoztam a hokit közelebbről, de a fejlődéshez az is kell, hogy legyen hol és hogyan fejlődni. Mennyi hely van a világban játszani magas szinten klubokban? Erre hányan pályáznak a világban? Mennyire van lehetőség légiósnak lenni? A haza hoki fejlődéséhez van-e pénz, környezet behívni a nagyobb tudást a világból? Van-e igény a fejlődésre? Ilyesmi...
Kb. egyetértek, de a "sok pénzt költünk" nem tudom pl. a focihoz képest menyit jelent arányaiban. A megrekedéssel is egyetértek, játékban. Ha bentmaradunk, lehet tanulni belőle és fejleszteni.
Még sose maradtunk benn a topligában, ha most sikerül az minden eddigi eredménynél előrébb lesz. Sőt, ha a norvégok ellen sikerülne pontot szerezni, akkor várhatóan két csapatot is megelőzhetnénk, nem érhetné szó a ház elejét ilyen esetben, mert a legjobb szereplésünk lenne. Ráadásul magyar edzővel és nem kanadaival.
A különbségek nagyok, de nem csak nekünk azok. A túloldalon a negyeddöntőért versenyben lévő szlovákok is belenéztek egy 7:0 eredménybe Kanada ellen. A mi csoportunkban a negyeddöntőért ki-ki meccset játszó dánok is 7:2-re égtek a csehekkel szemben.
Finnország 9:1-re lemosta Szlovéniát. A kazahok 8:1-re kaptak ki a csehektől. Az élmezőny az ami nagyon meglépett a többiektől. De ezzel másoknak is van némi gondjuk amint ez látható.
Igazából a "topliga" is felosztható lenne még két szintre, igaz Norvégia pontot szerzett az USA csapatától, tehát ez meg az mutatja hogy lehet létjogosultsága összeengedni őket. Más kérdés hogy ugyanez a csapat ezen kívül még pont nélkül van, és ha mi szerzünk csak egyet is ellenük, kiejthetjük őket a fenti bravúrpont ellenére...
Én azt mondom, ha mindenben a világ legjobb 10 között lennénk (nem csak sport!), akkor ez egy nagyon boldog ország lenne! Le a kalappal a hokisok előtt, régóta erőn felül teljesítenek, legyen bármi is a VB vége.
A válasz az hogy valaki a háromból. Ez matematika.)) Ha "A" és "B" és "C" ajtót sorsolással nyitnánk ki, akkor minden ajtónak 33,3333... % esélye van kinyílnia. Egyik sem 50% egyedül.)) Tehát egyiknek sincs 33-nál több, de ha két ajtó együttes esélyét nézem a harmadikkal szemben, akkor együtt már 66,6% visznek el.))
Amúgy Kazahsztán vagy Norvégia közül dől el várhatóan. Ha pontot szerzünk Norvégia ellen, akkor ezzel egyúttal ki is ejtjük őket. Ha Norvégia nyer, akkor meg Kazahsztán a várható kieső, mert egymás ellenivel jobbak vagyunk tőlük, és Svájc ellen sem lesz több esélyük, mint ma az USA ellen...