Keresés

Részletes keresés

best sunday dress Creative Commons License 2004.01.25 0 0 475
nem-nem, a nyílt fotrráskód, mint azt az $co-tól megtudtuk, a szaddámhusszeinista - leninista - maiosta - polpotista - anarchobolsevista - trockista - terrorista kódlopó világösszeesküvő szemetek műve, akik nem akarják megérteni, hogy mennyire fontos az m$co és az usa állandó pénzzel tömése. tulajdonképpen ez a mcbride gyerek kurva őszintén kimondta a lényeget. a nylít forráskód veszélyezteteti az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket (ti. hogy az egész világról gyűjthessék az adatokat) és kapitalizmus-ellenes (mert közösségi, szolidaritáson, együttműködésen és önköltségen alapul).

magam részéről, ha egy ht primo szintjén állna a nyílt forráskód, akkor is ezt választanám. szerencsére az OS rulezik technikailag is.

Előzmény: legoman (474)
legoman Creative Commons License 2004.01.24 0 0 474
azért megrögzött win rajongók! lassan nektek is leeshetne a tantusz! miért is nyílt a forráskódja a linuxoknak? csak nem azt akarták ezzel elérni, hogy ha valami hiányzik belőle belerakhasd, vagy beleírd??? vagy uramisten utánanézz kicsit tüzetesebben? neadjisten megtanulj valamit a programozásról???(na jó ez már magas némelyeknek)
de azt ne várja senki, hogy a google például első lapon 40-es betűvel azt ordítsa, hogy van drájver a kjhcgljhg-89765426-djhfsj alaplapodhoz!!! kicsit nézz utána, google helyett meg alltheweb, vagy mooter.
gir Creative Commons License 2003.10.14 0 0 473
A devfs tipikusan 600val szüli a /dev/sound/dsp-éket, nekem is be van verve az rc.local-ba egy chmod sorocska, a hangerővel meg egyelőre nem bíbelődök ÷)
Előzmény: best sunday dress (472)
best sunday dress Creative Commons License 2003.10.13 0 0 472
kernelfordítás után mindig mute, de az is előfordult már velem, hogy szórakosztam a device-okkal a kernelforgatáskor, és persze tova lett a kényelmi beállítás, a /dev/mixer 600 jogú lett, azt persze az aumix meg se nyikkantotta
azóta van kis scriptem, amelyik rendberakja a jogokat, beállítja a hangerőt stb.
Előzmény: Törölt nick (465)
micu Creative Commons License 2003.10.13 0 0 471
Már nem tudom de a végerdmény egészen csapnivaló lett.
Előzmény: Oregon (TM) (470)
Oregon (TM) Creative Commons License 2003.10.12 0 0 470
gogo? :)
Előzmény: micu (469)
micu Creative Commons License 2003.10.12 0 0 469
Nem tudom, a nagybátyám anno betömörített pár mp3-mat valami windowsos szupergyors mp3 tömörítõvel és meg kell mondjam tényleg szupersz*r minõségû lett. Nem kellett hozzá vájtfül, egész hangszerek maradtak ki az eredetihez képest...
Előzmény: Törölt nick (468)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.11 0 0 468
Már nem tudnám megmondani, mi volt az, mert a sebessége miatt használhatatlannak tartottam és kidobtam. Ellenben kolléga úr esküszik rá, hogy hallhatóan jobb minőséget produkál, mint bármely másik. Én kétlem, dehát ő a vájtfülű. ;-)
Nála egy 800MHz-es AMD-s gépen, nálam meg egy 1500-as P4-en produkálta ezt az időt.
Előzmény: micu (467)
micu Creative Commons License 2003.10.11 0 0 467
Azért ez elég érdekes. Nem tudom milyen géped van és mivel tömörítesz de ha jól emléxem (jó rég csináltam ilyet utoljára) nekem egy CD->mp3 betömörítés még 400Mhz-es gépen is megvolt úgy 2 óra alatt linuxon.
Előzmény: Törölt nick (463)
gir Creative Commons License 2003.10.10 0 0 466
"De azt azért fenntartom, hogy bizony a linux kezd igencsak lemaradozni minden téren. :-("

A mikroßoft is, leginkább a júzerfrendliségben. Én speciell hihetetlenül utálom hogy semmit nem tudok rajta megváltoztatni, megkapom "anblokk" oszt vagy tetszik vagy nem. Hogy nem tudom teletenni a saját vinyómat mert minden félpercben aszongya a szóbuborék hogy tartsak karban (és ki se lehet kapcsolni, csak ha elég profi vagy registryt machinálni), hogy nem tudok megszabadulni a sok ßartól amit soha nem használok (IE, OE, WMP, explorer, inbuilt cd-író, stb), hogy nem tudok azt csinálni vele ami nekem tetszik, hanem rá vagyok kényszeredve valakinek a szája íze szerint használni a gépemet. Ez sokminden, csak nem user-friendly. Ez nagyszerű egy titkárnőnek, de én a saját gépemet úgy akarom használni ahogy nekem tetszik, és nem úgy ahogy a M$ development team gondolta hogy nekem majd tetszeni fog, és ezért akár 1-2 driverről is hajlandó vagyok lemondani. A gyártók meg bekaphassák hogy
1. nem adnak ki drivert a saját termékükhöz, van kb 3 platform amire drivert kéne írni, dehát ez manapság túl sok (IMHO ezért a gyártókat ugyanolyan szinten lehet vádolni a M$ trösztper keretében, gyakorlatilag ugyanolyan szinten nem nyújtanak alternatívát, erről nehéz lemosni hogy a verseny - azaz a felhasználók érdekei - ellen van)
2. nem publikálják azokat az alapokat amire egy drivert meg lehet írni sk

Én egy acerTM 630-on élek, és fél éve még problémás volt drivert szerezni 1-2 dologhoz, de ma már megy a touchpad, mennek az extra billentyűk, az XFree 4.3 is támogatja a kártyámat, de pl a rivafb még mindig nem ért Gef2Go-ul, az egerem side buttonjai is hallgatnak, de még mindig 3x jobban érzem magam mintha windose alatt csinálnám ami rám van tukmálva. Nem 20 perc bekonfigolni a rendszeremet, de _én_ konfigolom ahogy kedvem szottyan, és nincs egy szál reklám amivel összefutnék, a browserem nem küld el az msn searchre ha elírok vmit, nem beszélget a gépem senkivel amikor épp nem csinálok semmit rajta, nem lassul be a bootolás 2 hónap után, nem kell töcsölnöm a virusbusterekkel (pl a navról is jó tudni hogy baszik online ellenőrizni amit kapsz, a kis figyelőkéje mellett úgy be lehet szopni akármit hogy ihaj), nem kell shareware szarokkal szórakoznom, nem látok 1 db cracket sem, nincs semmi felesleges a gépemen (a winxp-t mikor először felnyomtam, a 4 gigából 2.5-et azonnal megevett, aszittem odapetézek - aztán idővel sikerült rájönnöm hogy 512 MB-t rögtön lefoglalt csak a hibernálás kedvéért amit soha nem használok, 86x MB-t swapnek, én meg csak meresztettem a szemeim hogy mivan, mire mindent feltettem amit használok ripszropsz telelett a 4 giga és jöttek a szóbuborékok...), és amíg nem lesz valami funky webkamerám vagy nemtommim addig meg sem fog fordulni a fejemben hogy visszaváltsak a lemaradozó linuxról.

Egyébként pedig ami szerintem a legfontosabb, használhatóság szempontjából (titkárnős stílusra értem) a linux szerintem igenis felfelé jön, ma már merem ajánlani számítógépes majdnem analfabétáknak is, akik parancssort még csak karácsonykor láttak és imho ez még jobb is lesz. Mondok pl egy példát, MagyarOffice, ami az OpenOffice magyarítása és továbbfejlesztése, 18 ropiért megkapod, csomó kis- és középvállalkozás megvette és elégedettek vele. Én nagyon remélem hogy a tendencia megmarad, és ha ennek nyomán sikerül kicsit jobban terjednie a rendszernek akkor a driverek is előbb-utóbb jönni fognak. Addig meg köszönet a sok developernek akik sk írják a driverek zömét GPL alatt.

Előzmény: Törölt nick (463)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 465
Már amelyik :-)
A poén a dologban, hogy úgy emlékeztem, a hangerő állítgatás kikapcsolja a némítást. Mintha régebben így is ment volna...
Előzmény: gir (464)
gir Creative Commons License 2003.10.10 0 0 464
Na igen, a jó öreg RTFM
az alsa mindent mutél alapból, de ezt meg is mondja ám csak el köll olvasni ÷)

néma gyereknek a vak anyja se látja a mijazisten....

Előzmény: Törölt nick (463)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 463
Nem te, a lame! ;-)
Normál körülmények között semmi szükségem linux alatt a hangra, csak egy munkatársamtól kaptam egy mp3 encodert, ami egy CD-nyi anyagot nagyjából egy éjszaka alatt képes tömöríteni.
A lame - szerintem - ugyanolyan minőségben megteszi ezt kb. 10 perc alatt ugyanazon a gépen. Sajnos visszahallgatni itt helyben nem tudtam és ez rettenetesen bosszantott. :-)

De azt azért fenntartom, hogy bizony a linux kezd igencsak lemaradozni minden téren. :-(

Előzmény: Szeder (462)
Szeder Creative Commons License 2003.10.10 0 0 462
Na, akkor ma se eltem mar hiaba (; megmentettem egy linux particiot a legyalulastol <;

udv,
sz

Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 461
Nem. Jogos a "hülye vagy fiam!" :-)
Amire nem gondoltam: a grafikus mixerből nem látszott, hogy némítva van a csatorna, pontosabban azon hiába kapcsolgattam, nem reagált. Öt perce fedeztem fel, hogy valami mégsem stimmel a mute körül. Már szól.

1:0 a linuxnak. ;-)

Előzmény: Szeder (460)
Szeder Creative Commons License 2003.10.10 0 0 460
hmhm. nem lehet, h ok is hasonloan gondolkodnak? ez viszont mar nem a Linux hibaja...
Előzmény: Törölt nick (459)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 459
Jó, persze. Csakhát gondolom nem én vagyok az egyetlen ezen a világon akinek ilyen alaplapja van. A tulajdonosok közül gondolom nem kevesen linuxoznak. Gyanítom a linuxos tulajdonosok közül nem csak az a 2-3 ember botlott bele a problémába akik megelégedtek a "hülye vagy fiam" válasszal.
Előzmény: Szeder (458)
Szeder Creative Commons License 2003.10.10 0 0 458
Sok helyen lehet választ találni, miszerint kapcsold be a hangot a mixerben és sehol egy reakció, hogy bocs ez kevés, így nem megy.

Ez ket dolgot jelenthet sztm.
1. az erdeklodo usernek ezzel megoldodott a problemaja. En irnek neki es rakerdeznek, h mi a helyzet.
2. kenytelen leszel te megirni ezt a reakciot... eszembe jut a mondas: 'néma gyereknek anyja se erti a szavát'

Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 457
No igen. Ha körülnézek előre, akkor sem találok infot arról, hogy nem megy.
Ugyanis a lapomra integrált kártya AD1980-as chipje ismerős az Alsa számára.
Épp csak valamiért ezt az alaplapot nem szereti. Sok helyen lehet választ találni,
miszerint kapcsold be a hangot a mixerben és sehol egy reakció, hogy bocs ez
kevés, így nem megy.
Sajnos az inteltől letöltött driverrel is ez volt a helyzet.

Az Apple egyébként az a kategória amit eddig csak fényképen volt szerencsém látni, így túl sokat nem tudok hozzáfűzni. Ettől persze munkára sok esetben még mindig linuxot használok - épp most rakok fel egy RedHat servert a régi Debian helyett, de ez nem változtat azon, hogy a linux igencsak messze van a tökéletestől. Sajnos. :-(

Előzmény: best sunday dress (455)
Szeder Creative Commons License 2003.10.10 0 0 456
Szerintem az, h vkinek egy ev alatt nem lehetett mukodesre birni a hangkartyajat, nem azt jelenti, h a linux csuszik lefele, hanem maximum annyit, h ezen a teruleten nem fejlodik... [btw probaltad kernelben levo i810_audio driverrel is, meg alsaval is, es egyikkel se ment?]

De vigasztalódj! Az egy evnel fiatalabb Asus A7N8X Deluxe minden kütyüje mukodik linux alatt (; [bar a firewire talan nem - nincs eszkoz, amivel tesztelhetnem] btw, ugyanazt a hang"kártya" meghajtot kell ehhez is hasznalni, mint amit a te alaplapodhoz, es remekul mukodik.
Es vigasztalodj tovabb! Nagyon sokan vannak, akiknek a Windows meg az igenyeiknek csak egy [nem tul nagy] reszet tudja kieleiteni (;

udv,
sz

Előzmény: Törölt nick (452)
best sunday dress Creative Commons License 2003.10.10 0 0 455
az ár nem olyan lényeges, a TCO számít :))) (de viccen kívül, ami engem a mac világban vonz, az a hw és az sw szoros kapcsolata, linux alatt az egyik legidegesítőbb dolog, mikor a vas miatt kell peccselni minden vackot, hogy működjön). ilyen értelemben az m$ cuccoknál az instabilitás vagy az öntevékeny kémkedés, esetleg a vírusok vagy éppen a lassúság lehet olyan költség, amivel a pc+win összességében drágább, mint egy apple gép, meg akkor nincs benned a rossz érzés, hogy m$-t használsz :)

a szoftverválasztéknál persze igazad lehet, noha igazán komoly irodai-grafikai-multimédiás munkához végtére is minden van, adobe, macromedia stb. termékek elég híresek is, meg sem döbbentem, hogy pl. a canon fényképezőgépemnhez macis program vastagon volt, nemcsak vmi alap driver (mint a libgphoto2 linuxon, jó nekem az is elég, csak a képeket akarom leszívni)

mondjuk a hangkártyát megértem, bár e téren én fordítva játszom már, először túrom végig a webet, mihez van tisztességes támogatás (nyomtatótól a hálókártáyig), aztán vásárolok. gondolom linux alatt mindent megpróbáltál, alsa, oss, megvolt, google-t beizzítottad stb. ezeket imho csak úgy lehet kikerülni, ha előre próbál okos lenni az ember

Előzmény: Törölt nick (454)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 454
Például az ára, a hardver választék, a szoftver választék.
Sajnos a hangkártyám működésképtelen volta nekem ma már komoly probléma.
Előzmény: best sunday dress (453)
best sunday dress Creative Commons License 2003.10.10 0 0 453
ja, értem. és mi az, amit pl. egy apple gép nem tud és egy wintel tud? azt nem kérdezem, hogy a linuxszal mi a baj, mert pl. amiket írtatok, kiemelten a hw-támogatás, ez igaz. nekem ez a kényelmetlenség belefér, de nyilvánvaló, hogy sokaknak nem.
Előzmény: Törölt nick (452)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.10 0 0 452
Nem tudom, erről szól-e a topic én egy megrögzött microsoft ellenes egyén vagyok. És nagyon-nagyon elszomorít, ha azt tapasztalom, hogy windows alatt már majd' minden igényemet ki tudom elégíteni, míg a linux egyre jobban csúszik lefelé. :-(
Előzmény: best sunday dress (451)
best sunday dress Creative Commons License 2003.10.10 0 0 451
Amire szükségem van, azt már tudja az XP is, láthatóan jobban. Szomorú, de ez a helyzet.

mi ebben a szomorú? neked amire szükséged van, azt az XP nyújta, nem vmi unix-like os, ennyi. szomorú is lenne, ha szükségletek nélkül ostobán mindenki azt mantrázná, hogy linux mindenekelőtt...

én pl. életemben nem használtam macit, nagyon kíváncsi vagyok rá (főleg mióta douglas adams áradozását láttam), most azt gondolom, hogy a kis belőtt, dédelgetett slackware linuxomnál nincs jobb, de ahogy néha megunja az ember az ablakkezelőjét, oprendszerben is változnak az igények. pl. emberemlékezet (vagy 2 éve :) óta nem játszottam pc-s játékot, így ma már nem használok wint semmire (max. munkahely, ha muszáj). de ha röpködnék a nagyvilágban jobbra-balra és egy imac gépem lenne, lehet, hogy abba szeretnék bele, hogy tényleg kernelfiordítás nélkül csak rádugok ezt-azt és megy.

vagy ez a topik arról szól, hogy kicsit könnyet kell hullajtani az elhagyott szerelmesért?

Előzmény: Törölt nick (449)
Egoist Creative Commons License 2003.10.10 0 0 450
Vicces (vagy nem annyira???).
Én is most kötöttem ki az XP-nél. Eddig a w2k volt az ász.
Linuxot még nem gyaktam le a vinyóról, de már vagy fél éve nem bootoltam be. XP telepítés után a LILO-t már vissza sem hoztam.
Előzmény: Törölt nick (449)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.09 0 0 449
A mai napon én is eltemettem a linuxomat. Győzött az XP. Egy kb. egy éve kiadott Intel D845PEBT2 alaplap hangkártyájához a mai napig képtelenek voltak működő linuxos drivert készíteni.
Mivel a neten mindenütt ugyanazt ismételgetik: a mixerben állítsd be a hangerőt, kénytelen vagyok azt hinni, hogy senki sem tudott hangot kipréselni belőle.
Azt hiszem, ezzel az itthoni gépemen a linuxos korszak végetért. Amire szükségem van, azt már tudja az XP is, láthatóan jobban. Szomorú, de ez a helyzet.
tomb Creative Commons License 2003.08.25 0 0 448
Részletes leírást nem most tudok adni, mert ezt még májusban csináltam, a gép 2500 km-re van tőlem, apám meg nincs most otthon.
Az USB-hez az USB support -> USB Mass Storage support kell a kernelbe, ha nem fordítottál saját kernelt, hanem a distródét használod, akkor ez valószínűleg megvan modulban, automatikusan be kell hogy töltse. Asszem kell még a SCSI support is, mert SCSI eszköznek ismeri fel a kamerát. Ezután: mount -t vfat /dev/sd0 /mnt/camera ha nincs automount.
FireWire:
A video szerkesztéshez van egy kino nevű program, ami debian alatt feltelepül az ő függőségeivel (libavc1394, libraw1394, libdv2), mindezt UHU alatt forrásből kellett. Kernelbe IEEE1394 (FireWire) support -> Raw IEEE1394 support kell. A kinoban a raw1394 interfacet kellett használni, ha jól rémlik.
Most hirtelen ennyi jut eszembe, ha leírod hol akadtál el, és milyen disztribúciót használsz, szerintem több is eszembe jut :-)
Előzmény: JoHn123 (447)
JoHn123 Creative Commons License 2003.08.24 0 0 447
"+ Sony digitális videokamera USB keresztül fényképek: rádugtam és ment
- ugyanez firewire-al a videók leszedése és szerkesztése: pár napos hekkelés és experimental csomagok (+egy kis forrásból telepítés) de megoldottam "
Ezt elmondanád kicsit részletesebben is?
Nekem sajnos nem nagyon akar menni egy sony dcr-trv250e pal tipusú kamera:(
Előzmény: tomb (445)
LACZY Creative Commons License 2003.08.24 0 0 446
Nem használok már Lexmark nyomtatót. Anno megprobáltam mindent, hogy müködjön, de nem ment. Aztán visszavittem a kereskedőhöz és vettem helyette egy Epson-t. Az elméletileg megy. Habár nekem Debian alatt nem sikerült üzembe helyeznem. Letöltöttem a pps (?) filokat, de nem szolalt meg a printer. Mandrake 9.0 viszont gond nélkül viszi.
Esetleg valakinek ötlete?
Előzmény: Constn (444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!