Keresés

Részletes keresés


Vegyes tüzelésű kazán (fa, szalmabála, p
(Fórum » Életmód » Házépítés, lakásügyek » Vegyes tüzelésű kazán (fa, szalmabála, p)
tgwh8 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 77575

Egyszer meglazítottam, igaz még indítás előtt. Akkor próba, bár azóta nem igen hangoskodott, igaz nem is hallgattam nagyon, de ártani ugye nem árthat, köszi.

 

Viadruszpuffer

Akkor rossz szürkét vettél. Méretre biztos hogy van rávaló, és direkt fűtéscső szigetelésére gyártják, pl. ilyen:

http://hu.azflex.cz/gepeszet/futes/tubolit-dg-polietilen-csohej.html

http://www.futesuzlethaz.hu/shop/989-csohej-csoszigeteles

Most csak találomra ráböktem az egyikre, a másodikat nem is tudom mikor, talán egy-két hete tettem fel, semmi baja eddig.

 

Ne okádja a füstöt amikor fát teszel rá:

A füstcsövön lévő ,,subert'' vagy minek mondtad, nyisd ki arra az időre, és akkor a kéményen megy ki a füst, nem rád :D utána visszaállíthatod.

 

1jános1

Maradjunk a savállónál, vagy a rozsdamentesnél, ki tudja hogy akarnak átvágni, én még abban a csőben sem vagyok 100%-ig biztos, aminek papírja van, bármi megtörténhet. Ne fogja a mágnes, úgy tudom az a lényeg :D Dolgoztunk már román acéllal, hát valami szenvedés volt... oké, olcsó, a főnöknél ennyi elég is volt a döntéshez.

3000 liter? 1500 literhez miért kéne samott? Félünk, hogy túl nagy a kazán a pufferhez?

De azért majd jelentkezz majd a sógornál kéményt bontani, jó móka :D

 

kly666

Azon nem fog megragadni a vakolat. Sőt, át fog rajta ütni a kátrány. Sőt, ha netán talán nem kéménytéglából van - milyen az a cigánytégla ugye, lopott? vagy minősített? -, és a házon belül van a kémény, akkor a kéménnyel szomszédes helyiségben is megjelenik a kátrány, netán a kéményből átszivárgó mérgező gázok.

Tovább olvastam, ok :D 

Ezért kell a shiedel helyett béléscső, becsusszantják és kész :D de a szerelt kémény max két darabban lenne, és még a hatóság sem látja meg, hogy álcázva van :D

,,Mitől megy ki a kéményen'' kérdésre bevillant a kép, amikor hamuzok, süt be a nap az ablakon, száll a por, majd a nyitott tűztér ajtón át szívja ki a kémény :D komolyan elgondolkodtam azon, hogy kell egy pár kesztyű - mert mindig szálka megy az ember kezébe -, meg egy maszk, a kazánház ajtajára felakasztva...

De ha túlságosan lehül neki a füstcső, azon a gyapot nem hiszem hogy segít. Van egy szaki, aki beállította jól, és működött. Aztán ő úgy gondolta túl sok fa fogy, ezért nulla ismeret nélkül elkezdte beherálni, most meg szar. Nyilván ha a szaki tényleg jó, akkor úgy oldotta volna meg, hogy kevesebb tüzelő fogyjon. Azaz valaki csúnyán túlméretezte, vagy pedig jól van méretezve, csak a felső szint fűtése is kéne hozzá. Több százezer forint alatt nem biztos hogy megússza. Ahogy kiveszem, lehet hogy új építésű a ház.

Ha tehetném, építenék egy új házat, tömegkályhával, ahogy mi akarjuk. Az már jó lenne. De nem tehetem. Így marad az, hogy felújítunk, ahogy bírjuk anyagilag. Na most ő is ezt fogja csinálni, tönkreteszi a jelenlegi rendszert, építtet egy cserépkályhát, aztán majd ha az emeletet is használni szeretnék, akkor lesz egy szar rendszere... majd tesz fel napelemet...

 

Zsigu Hawer

A legbiztonságosabb tényleg az lenne, ha saválló csővel bélelnék, a maradék helyet meg hőszigetelő anyaggal tömnék ki.

Igen, az úgy vastag lesz, meg nehezebben is szárad nyáron. A túl vékony meg ellobban, és csak még melegebbet csinál, tehát nem lehet vastag a tüzifa, de túl vékony sem ;)

Elég ha lefényképezel minden alkatrészt. Dugó? Akkor lehet, hogy nyílt a rendszer, és nem zárt?

A pumpákon a sebességet lehet állítani, lassú, közepes, gyors, jó lesz a kettesen.

Na igen, a kátrány-kazán páros elég sokszor elhangzik itt :D

A radiátorok adják le a meleget. Csinálhatod azt is, hogy kicsi tüzet raksz, és ha elalszik, akkor kihamuzod, majd meggyújtod újból.

Gratulálunk, de nem kell annak a gyereknek 30°C, 18-20°C felettit mondak ebben a fórumban is talán.

Az az igazság, hogy a kivakolás semmit sem segít. Írták többen is, tűz-és életveszélyes az egész.

Ha hagyod tönkremenni, akkor pénz azért van. Rakass egy tömegkályhát a ház közepére, az lesz a tuti. Ha jó magas, még az emeletet is ki fogja fűteni, elvileg. Van tömegkályhás téma az indexen. 

Mennyire hűl ki egyébként a ház, ha nem ég egész éjjel a tűz? Oké, ott a gyerek, ha kis szobátok lenne, ki lehetne fűteni bármi mással éjszakára.

Számold ki mi mennyibe kerülne, és dönts aszerint. Én is a cserép/tömegkályhás vonal felé húzok, de akkor meg az lesz a bajod, hogy koszos lesz minden mire behordod a tüzelőt :D

 

Kapocska

,,Az általatok nem lakott részt ad ki albérletbe.''

Romániában? Igaz, többet nyaralnak, mint a magyarok. De ezen kívül, ne tegyen fel a tetőre egyből 30m2 napelemet, olcsó tarifával meg inverteres klímával?

 

sankó36

A Konix-ban talán kezdek kételkedni, a fene sem tudja hogy jó-e vagy sem...

 

Kornel0203

Én azt csak úgy venném meg, hogy felszerelés után négy-öt nappal biztosan visszakapom a pénzem, ha esetleg mégsem jön be...

Nem kéne annak a füstnek visszaáramlania... kb. 10 ezerért kiszámolják neked, mekkora kéményre lenne szükséged. Esetleg ki is jön a szaki. Ha elég magas elvileg a kéményed, de mégis rossz, akkor ott valami bűzlik. Hogy épült az a kémény, hasraütés szerűen?

 

Öregdömperes

Hely van neki, és egy kb. 14*14-es, csurom kátrány, használaton kívüli kémény is. Festés után kb. fél évvel vagyunk, kis kátrányfolt már van is a falon, meg egy nagyobb folt beázás... Szemezek én is, pont a ház közepén van, a kéményt lezárjuk, aztán majd ha öreg leszek, felhúzunk oda valamit ;) nappali, konyha, fürdő, egy-az egyben fűthető lenne. Kád alá is benyúlhatna ;)

 

 

 

Előzmény: nagykunsági (77389)
sankó36 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 77529

Szerinted 1 cserépkályha megépítése olcsóbb mint 1 normális méretes pufferes rendszer kiépítése ?

Nem hiszem!  És az még csak 1 kályha. Egyáltalán van hozzá kémény?

Ha van 1 méretes puffered  elég 2-3 naponta begyújtani,megdöngeted a kazánt,nem lesznek kátrány gondok,

oda vezeted a meleget ahova  akarod, és annyi meleget veszel ki belőle amennyit akarsz. 

 

Az a baj hogy most rengeteg új információ zúdult rád aminek a felét sem érted,és meg vagy tőle ijedve.

Pedig ha élőben látnál 1 ilyen rendszert nem is volna annyira bonyolult.

 

Használj KONIX-ot vagy kazán tisztító fahasábot vagy valami hasonlót amit nálatok lehet kapni.

Ezeknek a vegyi anyagoknak az a lényege hogy segítik a kátrány leégését a tűztérben.

Előzmény: Zsigu Hawer (77523)
sur5al Creative Commons License 2015.02.10 0 0 72509

"sur5al

Ezt add össze. Valaki rázárja az ajtókat a kazánra, minimális levegőt adva, mégsincs neki kátrány! Na ez hogy lehet? Én is marha kíváncsi lennék a trükkjére."

 

Igen én is, de nekem nem pont ez jött le. Ezt írta:

 

"Ja, és ha már itt vagyok, még egy kérdés. Van-e valakinek valami tuti módszere, hogy a kazán belsejéből eltüntessem a vastag lerakódást. Drótozom én minden hétvégén, de hát az nem sokat ér. Esetleg konix vagy más módszer? "

"Főleg ilyen mértékű lerakódásnál, mint amit a lignit okoz."

Még mindig úgy gondolod, hogy tiszta a kazánja?:D

Aztán az is lehet, hogy azzal a nyamvadt lignittel nem lehet normálisan tüzelni. Nem tudom. Ha csupa kosz lesz tőle minden, akkor sem tüzelnék vele, ha ingyen lenne. A vicc, hogy nincs ingyen és a koszolódás okán egyre drágább is lesz, de ezt nehéz mérni. Pont, mint a vizes fa.

 

Mongoloid több Konixot tesz a tűzre, mint fát.:D Azzal vigasztal minket, hogy a nyers fa még a lignitnél is rosszabb. Ez jó.:D Asszem nem akarok én ezzel a lignittel jobban megismerkedni.:D

Előzmény: tgwh8 (72252)
tgwh8 Creative Commons License 2015.02.06 0 1 72244

Estét. Hát, szar ügy...

Azért ad hangot, mert nem kap elég levegőt és ezért kátrányosodik. Viszont ha bő levegővel elégeted, akkor vagy megforr, vagy pedig nem lesz reggelre parazsad... szóval a kényelem meg a rendszer élettartama egymás ellen dolgoznak neked.

Szerintem. Konix jó lehet, de attól még nem lesz gazdaságos a fűtésed. Végső megoldás, beszerelsz egy puffertartályt, és az megoldja a gondod, hatékony is lesz, nem fog kátrányosodni, meg mindig meleg is lesz, amíg van melegvized, tehát naponta-hetente egyszer kell begyújtanod.

Előzmény: tipego (72243)
tipego Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72243

Sziasztok!

 

Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni. Az elmúlt tél, /első kertes házi tél/ kínlódás után /írtam itt többször is/ az idei év már a kísérletezés éve. Az előző szezon közepén kellett kazánt cserélni, aztán kiderült, hogy a kémény is életveszélyes. Nos most már e téren minden rendben. Adott egy Viadrus U25D5-ös kazán, és egy 180 mm-es, szerelt fém csőkémény. Elképesztően jó huzattal. Próbálgattam a tüzelőanyagokat, és úgy tűnik a lignit beválik, és nem csak az ára miatt. Némi fával szoktam kezdeni a begyújtást, mert az gyorsan felhúzza a rendszert 80 fokra, aztán nyakig bele a lignit és elketyeg szépen 80 fok körül. Este fél 10 körül szoktam utoljára teletömni, aztán legközelebb reggel 6 után megyek csak ki. Ekkor még melegek a radiátorok és a külső hőmérséklettől függően a kazán hőmérője 45-60 között mutat. És persze van még jó kis parázs , amire csak pár vékony kis fa kell, aztán mehet megint nyakig a lignit. Egy fura dolgot tapasztaltam már többször is. Amikor este már csend van, és megtömöm a kazánt lignittel, kis idő múlva olyan hangja lesz, mint amikor forralja a vizet. /Egyszer már sikerült 120-ot is csinálni, meg vagy kétszer 105 fokot. Nem volt szándékos, csak a levegőt elzáró ajtó tetejére beszorult egy pici lignit, és nem tudta lezárni magát. Semmi gond nem volt, mert nyitott, gravitációs a rendszer./ A lényeg, hogy a kazán, a megrakás után ahogy kell visszaesik 80-ról 70 fok körülire, majd egy kis idő után elkezd, és jó pár percig nyüszít, szuszog, meg minden hasonló hangot ad. Ha kinyitom a felső ajtót, akkor szépen elcsendesedik, amikor visszazárom, akkor megint felerősödik a hang.

 

A kérdésem csupán annyi, hogy ugye a lignitben lévő víznek van ilyen hangja, amíg el nem párolog, és nem a kazánban lévő víznek? 

 

Ja, és ha már itt vagyok, még egy kérdés. Van-e valakinek valami tuti módszere, hogy a kazán belsejéből eltüntessem a vastag lerakódást. Drótozom én minden hétvégén, de hát az nem sokat ér. Esetleg konix vagy más módszer? 

 

A választ előre is köszönöm szépen. 

Üdv. tipegő

tgwh8 Creative Commons License 2015.01.13 0 0 70933
Na jovan, ha egyszer lesz kemenyem :) mondjuk ugy, nem erzi az epitesugy a telet :)
Millio meg egy dologra tudnek hirtelen 20 ezreket elkolteni :) a kis tuning lehet kov. idenyre marad, addig nyitott ajtoknal vekony faval meg konix-szal egetek egy fel telet szerintem :)
Gurefar Creative Commons License 2015.01.07 0 0 70435

Van tavalyi fa is, de azzal se ég sokkal jobban. Újságpapír jól ég, de nem annyira erőteljesen lobbanósan.

 

Konix-ot is van használva néha.

Előzmény: nagykunsági (70433)
mislenyi Creative Commons License 2014.12.31 0 0 70004

Fiúk, a konixot csak a végén szabad a parázsra rakni, ahogy rá van írva?

Nekem ugyanis a végén lezár a pillangó és a primér ajtó.

Vagy rá rakhatom egy újra rárakás előtt is a parázsra? Mennyi idő múlva rakhatom meg a konix után fával?

Máskor nem használok, csak mivel ezekben a hidegekben teszek az első rakatba szenet, gondoltam teszek rá.

Amúgy -11 volt nálunk. Este 11-kor 82-76-72 volt a pufi, reggel 1/ 9-kor átváltott gázra.

Csak fél órát ment a gáz, mert elérte a 20,5-et, utána már jött kintről a kazánból.Most újra 

68-64-39, közben időnként kér a lakás.

BÚÉK minden olvtársnak és köszönöm az egész évben nyújtott segítséget!

tgwh8 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 69951

Attól is függ, milyen állapotban van a kémény. Ha cudar, akkor ki kéne azt IS pucolni. A veszély fennáll, hogy ha kéményseprőt hívsz, hivatalosan, akkor papírt is ad, miszerint kuka az egész...

Mint írták, manuálisan. Ezek után jöhet a konix vagy a kéménytisztító hasáb, egyik sem gyors megoldás.

Amit tehetsz, hogy elkezded levakarni a kazánt és a kéményt, és ezentúl megfelelően tüzelsz. A nagy öreg szakik majd mindjárt leírják hogyan :D a tűztér és a tisztítónyílás ajtaja nyitva, adj neki levegőt, és ne fojtsd le. Kb.

Vannak kazánok, amiket csak suvickolni kell, és vannak olyanok, amiket szét is lehet szedni, és úgy kell pucolni.

HA már megnézed a kéményt, az alsó tisztítónyíláson figyeld meg mi jön ki.

Előzmény: Ferrari 458 (69947)
tgwh8 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 69938

Konix vagy mi a neve, vagy kéménytisztító hasáb. Legtöbben papírral pörkölnek neki oda, de van disznóperzselős megoldás is...

A kémény belsejéről is csinálhatnál képet, mert a kazánod sokkal durvább, mint ami nekem van. Nekünk kuka a kémény is, nem ijesztegetni akarok, de ha netán a kémény is ilyen szar állapotban van, akkor akár ki is gyulladhat.

Előzmény: Ferrari 458 (69935)
csiba00 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 69242

Én a helyedben nem hagynám nyitva a tűztér ajtaját, még résnyire sem. Nincs a tűztér ajtódon egy olyan nyílás lehetőség, mint a lenti képen?

 

 

Ezekkel kell biztosítani az égéshez a megfelelő mennyiségű szekunder levegőt, de csak akkor, ha már a tűztér és a kazán megfelelően átmelegedett.

 

Ehhez meg nem kell folyamatosan dübörögnie a kazánnak. Azzal max azt éred el, hogy a kéményen keresztül fűteni fogod a varjakat és még a víz is felforr a kazánban. Az a jó, ha a hatásfok maximumának közelében járatod a kazánodat. Ez viszonylag magas előremenőt jelent (80-85 °C) és relatíve magas visszatérőt (50-60 °C). Így garantált a kátránymentesség. Nálam egy egyszerű gravitációs rendszer van, mindenféle keverőszelep és egyéb huncutság nélkül. 80-85 °C előremenő mellett a visszatérő ágam kb. 40-50 °C között mozog. Így is kátránymentes a kazán és kémény.

 

Nálam így néz ki egy begyújtás:

 

  1.  Kazán tűzterét kb 70-80%-ig megpakolom.
  2. Fentről gyújtom be a rakatot. Így a gyújtós is oda kerül.
  3. A tűztér ajtaját bezárom, a szekunder nyílás ajtaját is lezárom. A legalsó hamuzó ajtót viszont teljesen kitárom.
  4. Kb. 20-30 perc alatt a kazán minimum 60 °C-on van, de általában több szokott lenni. Ekkor bezárom teljesen a hamutér ajtaját és a rajta lévő primer levegő nyílást kinyitom kb. 7-10 cm2-es felületen. A szekunder levegő nyílását ekkor nyitom csak ki, hiszen ilyenkor már a tűztér és az egész kazán teljesen átmelegedett, így a bejutó levegő nem fogja lehűteni. Sok esetben a tűztér ajtaja mögött lévő második ajtó (gondolom ennek főként a parázs kiesésének meggátlásában van szerepe) vörösen izzik. A szekunder levegőnek kb. 2-3 cm2-es felületet adok. (Emlékeim szerint a primer/szekunder arányt kb. 80%/20%-ra mondják).
  5. A kazánra pakolok amikor kell, a hőmérséklet pedig szépen felkúszik 80-85 °C köré.
  6. Ha befejezem a fűtést, akkor hagyom, had égjen le úgy, hogy már csak parázs maradjon, ne lángoljon. Ekkor a szekunder levegő nyílását elzárom és rakok a parázsra kb. 2-3 evőkanálnyi konix-ot.

 

Ez az út nekem bevált, teljesen kátránymentes a rendszerem. Persze száraz tüzelő is kell hozzá. Ami biztos, hogy mindenkinek más a rendszere, két egyforma kb. nincs. Fő alapokat meg lehet tanulni másoktól, de a finomhangolásokat mindenkinek a saját rendszerén magának kell megtanulnia.

Előzmény: tgwh8 (69240)
42tibcsi Creative Commons License 2014.12.17 0 0 69198

A konix csak tünet kezelés (ahogy a doki is szokta mondani) valamit te nagyon el bénázol. Próbáld megfogadni a tanácsokat ha nem is 1X-re.

Előzmény: tgwh8 (69196)
hadhazik1 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 63329

Azt azért nem kellene.

Egy szenes tüzelés beiktatása, a konix sokkal jobb ötlet.

Nem túl vastag rétegnél meg felesleges az aggódás, szárazabb fával, a légfelesleg változtatásával csökkenthető az is.

Előzmény: Öregdömperes (63325)
trofimov Creative Commons License 2013.12.19 0 0 59649

Sziasztok!

 

Nagy gondom van.

 

Fával tüzeltem idáig, pár évig. Most vettem szenet először.

 

Szóval, eddig eltüzeltem 3,5 q bosnyák szenet, sok a salak de semmi gond, a füstje nem volt rém fekete.

Az utóbbi egy hétben azért intenzíven konixoztam.

 

A bosnyák elfogyott, ezért tegnap vettem lengyelt, pont a legjobb nem volt, de volt egy olcsóbb, azt mondták az is jó ("bár van benn egy kevés kavics" - ezt mit jelent?).

 

Szóval szokás szerint begyújtás felülről, pillangószelep nyitva, mikor már parázslik akkor 3/4-ig bezár, rá a konix. Mindenki boldog. (egyébként ennek füstje nagyon fekete volt.)

 

Ma pucultam a kazánt, ilyenkor lámpával bevilágítok, hogy mindent lássak....,

erre vmi kib*szott fekete MOHA borítja a tűzteret kb 2-3 mm vastagon, néhol még ilyen alienes takony csíkok is lógtak, a frászt kaptam.

 

Mi a szar ez?

1. A konix 1 hét után kifejti a hatását?

2. Belenyúltam valami rém szar szénbe?

3. Nemtom

 

Szóval szavazzatok, tanácsoljatok.

 

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 59578

Annyit tegyél hozzá, hogy a széndioxid nem kizárólagos ellenség, hiszen a konix hatásmechanizmusában pont ő a főszereplő.

Előzmény: nemkezd (59568)
topikolos Creative Commons License 2013.12.10 0 0 58983

Üdv!

 

Ez a KONIX használható fatüzelésnél is? Amit olvastam leírást, ott csak szénnel való adagolást emlegetnek...

Aki fával használja, hogyan kell?

 

Köszi!

 

Előzmény: 42tibcsi (58739)
42tibcsi Creative Commons License 2013.12.05 0 0 58739

A Konix eltávolítja a kátrányt esetleg a kormot úgy a kazánból mint a kéményből. De viszont a vizet a fából és a kéményből nem, és ez teszi tönkre a kéményt ezért előírás a gázkazánoknál és a fagázosoknál (alacsony a fűst hő) a kémény bélelése mert a gőz különben lecsapódik és a téglába beszivárog, utána jön a fagy és ez roncsolja szét a téglát. (egy idő után olyan lesz a tégla, hogy a kezünkkel széttudjuk morzsolni) Ez a fa tüzelésénél is előfordul főleg ha vizes v. alacsony fűst hő. Ezért ajánlatos, hogy a fűst hő a kémény kilépőnél legalább 50C°os legyen mert így nincs nagy lecsapódás elviekben. A lecsapódást (főleg akik puffert használnak) nem lehet elkerülni, mivel szakaszos az üzemeltetés és a kémény ki tud hűlni. Mikor el kezdünk tüzelni (napi 2-4órát) az biztos a hideg kéménnyel indulunk és idő kell ahhoz, hogy az felmelegedjen, addig bizony megtörténik a lecsapódás, hogy később az kiszárad e v. nem kitudja. A következő beruházásom a kémény kibéleltetése lesz, mert akkor már nem kell azt figyelnem ne a varjak segét fűtsem de a kéményem is meleg legyen. (mert ugye ez a kettő ellentétes)

Előzmény: AidenVole (58733)
kingoftailor Creative Commons License 2013.12.04 0 0 58729

Többen a konix-ot használják (én is).

Előzmény: AidenVole (58727)
KEEP Creative Commons License 2013.11.14 0 0 57747

Kémény elvileg jó, van huzat, legalábbis a fűtős ember ezt mondta, amikor megnézte.

Igen, konix az lesz mindenképpen.

Hőmérőt meg megnézem majd este

Előzmény: mislenyi (57742)
42tibcsi Creative Commons License 2013.11.07 0 0 57469

A jól bevált Konix helyet, most számomra még ismeretlent adtak. Az ár és súly ua. az összetétel az eladó szerin is ua. de szerintem nem mivel ez sötétszürke/fekete színű és a szaga sem annyira irritáló. A próba majd ezután jön.

 

Abstrax Creative Commons License 2013.03.28 0 0 50661

Kedves Fórumtársak!

Drasztikus javulás állt be a fafűtéses öntvénykazánom háza táján, amit itt röviden szeretnék Veletek is megosztani, - hátha valakinek még segít ill. ötletet ad...

Szóval megfogadván többetek tanácsát, a kémény környékén kezdtem körülnézni. A pincében illetve a padlástérben van 1-1 tisztítóajtóm, ezeket levettem, benéztem. A padlás szakaszon még istenes volt a helyzet, pici kátrány belül, de nem vészes, tükörrel símán kilátni. Pinyóból mát nem láttam ki, nem éreztem valami nagy huzatot, és rengeteg szmötyi volt az aljában.

Vettem 1800-ért talán a vasboltban egy kéménykefét (8m-es), és elkezdtem megkotorni. Először fent, felfelé - símán kiment a fedlapig, de lefelé olyan 3-4m után elakadt. Többször megrángattam - állítólag potyogott le valami - de sehogy se ment lejjebb, bebicsaklott a drótja, nem volt elég erős a tartása.... Ugyanez lentről a pincéből felfele, hát még 2-3m-t se ment fel - úgy éreztem nem ér össze a 2 fél... Sebaj, ami lepotyogott kiszedtem (kábé 1 vödör korom-kátrány, mittudomén), a másik vödörnyit a füstcsövekből kotortam ki ugyanezzel a kefével, meg kesztyűs kézzel (nem fehér embernek való...). A füstcső 2 könyökén van 1-1 lecsavarozható tisztító nyílás, ott jól ki lehet kormolni. Plusszban még a kazán kimenőjénél a csappanytyút levéve is ki lehet pucolni.

Hál'Istennek másnap pont jött a kéményseprő a Fateromékhoz, hát megnézte nálam is a szitut. Volt neki valami súlyos fémgolyólya, meg az enyémnél spécibb pucoló szerszáma (erősebb sodrott drótkötelű, és olyan tórusz-alakú hajlíott spirál fejjel), na az csak 4m-es volt, de ezt bezzeg le tudta dugni egészen (megint potyogott valami), és ugyanezt lentről fölfelé is megtette (tuti összeért valahol a kémény közepe táján). Azt mondta, én a lényeget úgy látszik mág tegnap megcsináltam, mert elég jól ki volt pucolva. Mutatott még pár kunsztot, pl. leszedte a kazán tetejét (fémlemez, alatta szigetelés, meg azbesztlapok), és ahol a füst kimegy hátra, ott is kitakarítottuk azokat a kis lamella-szerűségeket. Újságpapír-galacsint meggyújtott az alső ajtóban, és úgy kirántotta a huzat, hogy csak lestem. Ugyanaezt eljátszotta a kazánból is, onnan is szépen kivitte. Azt monta, ez tök jó huzat. Megmérte még huzatmérővel is, az is OK volt. Ja, amúgy a kéményt megmértem colostokkal és szerencsére kicsivel nagyobb, mint vártam: 16x16cm es átlagban. Az ugye már 256cm2, Ok, számoljuk csak körrel, úgy is megvan a 200 négyzetcenti. Nem elég a papír szerint, (250 körüli kéne optimálisan), de amit írtatok, mostmár szépen kihúzza a füstöt.

Szóval alapos kéményseprés és füstcső-kazán tisztítás.

Őrült jó huzat lett (főleg az előzőekhez képest), egészen máshogy ég a tűz is, ha adok neki primer levegőt, szinte bőg-hörög.

Hamar fenn van 50-60 fokon, de e fölé is tudom már vinni, ha kell. Olyan 55-60 foknál indul csak a keringtető, és nem is hűti el a visszatérő - bár a bypasst még valószínűleg megcsinálom jövő télre.

A Konix hatása is látszik már 1 hónap használat után, elég szép lett a tűztér belseje is - a kéményseprő szerint pedig a többi helyen is láthat volt a használata.

A "huzatfokozó"-projektet is lefújtam.

Szeretném megköszönni még 1x azoknak, akik hozzászólásaikkal, ötleteikkel segítségemre voltak!

Üdv.: Péter

 

Lord Protector Creative Commons License 2013.02.13 0 0 47563
Kedves fórumozók!Véleményeteket szeretném kikérni. Viaudrus U22-es kazánom van. Vegyesen eddig szénnel és fával fűtöttem. A közlemúlttól lignittel és fűtök fával mivel olcsóbb a lignit, mit a szén.Mondták egy páran, hogy a lignit tönkreteszi a kazánt, mivel ként tartalmaz. Én úgy tudom, hogy a szénben is van lignit.Mi az igazság a lignittel kapcsolatban, valóban tönkremegy a kazán tőle?Szoktam használni konix égésjavítót is. Hozzákeverem a lignithez vagy a szénhez.Köszönöm a hozzászólásokat!Üdv
Hegyi82 Creative Commons License 2013.01.21 0 0 45791

első bevetésen a félsamottos tűztér. az már biztos, h nem füstölt ki amig a fotót készítettem :) ilyen csak akkor fordul elő, ha jó forró a téma
most raktam rá 4 kis hasábot, majd ha újra ilyesmi lesz az állapot, akkor megkapja a konix adagját és mára ennyi. 

 

creeping Creative Commons License 2013.01.20 0 0 45686

Sziasztok!

Segítség kellene!

A házamban amit vettem 8 éve van 1 Lengyel KZ3-5 kazán. A régi tulaj szénnel tüzelt utána ugye jött a gáz.

Én is gázzal toltam ameddig fel nem emelték. Most 2kb 3 éve fával fűtök.

Már az elejében is olyan gondok voltak a kazánnal ,h a felső ajtón lévő elhúzható huzat rostélyon mindig szivárgotta füst.

Ha elvolt húzva ,hanem. Azt betömködtem azbesztel ,h nem jöjjön ki semm. A kéményem jó nagy huzat van még sem volt az igazi.

Most meg sajna elcsesztem és a vizesebb fával nem toltam fel a vizet 60-70 fokig csak 45-50 ig és beszurkosodott.

Vettem a KONIX szert és azt raktam bele tsokat már . A kéményemből kipucolvan minden de a kazán nem lett jó.

Úgy ég rendesen ha afelső ajtó is nyitva van egy kicsit. Olyankor húzza ki a lángot ,füstöt a huzat az elöl lévő két szellőzőbe rendesen és ég mint állat.Amint becsukom a felső ajtót mintha le lenne folytva.

Az ajtó peremet is letakarítottam meg ott amit csak tudtam.

Nekem nem világos a működése. A felső ajtón lévő elhúzó minek van ha jön ki a füst rajta. Furcsa ,h a füst előre jön az ajtó tetején lévő füstjáratba , ha kinyitom húzza is be mint a fene ,de ha becsukom szinte elzárja. Most ott csak 2-3mm rés volt amin a huzat ment és eltömődhetett?

Lekapartam ott már mindent kefével nem látni semmit még sem ég rendesen.

Van esetleg valakinek ilyen kazán és elmondaná ,h nála hogyan működik?

 

Köszönöm!

sur5al Creative Commons License 2013.01.12 0 0 45048

"és a kazán fémtiszta lett"

 

Na ugye. Nem kell ide Konix, csak meg kell zavarni egy picit:DDD

Előzmény: zordonC3 (45041)
bnorci71 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 45028

azt nem fogod győzni Konixal.....

 

kicsit próbálj meg több levegővel tüzelni és 1 vagy 2 naponta a Konix vagy a Dr SOS koromtalanító

 

ja és a krumpli héj is tisztít kollégám tapasztalata szerint

Előzmény: Hegyi82 (45014)
csiba00 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 45016

Az a baj, hogy az ilyen konix meg egyén csodaszernek nevezett és tartott tisztító hasábok a kátrányt nem fogják leszedni. Legalább is nálam semmi pozitívat nem tettek ennek érdekében. És ezt drótkefével sem lehet leszedni. Kefével max a kormot tudod levakarni a kémény faláról és a kazánbelsődről.

 

Szerintem ami ilyenkor egyedül működik, az a tüzelési szokásokon való változtatás. Nálam szabályosan levedlett a kazán és a kémény. A lerakódott kátrányos réteg úgy jött le, mint mikor hámlik a bőre az embernek, csak az kb 3-5mm vastag volt.

 

Ha jól emlékszem nálad huzat problémák vannak, mivel alacsony a kéményed. Próbáld meg minél hamarabb megmagasítani. És mikor már minimális huzattal - nem kitárt primer nyílással - tud a kazánod 80 fok körüli értéken dolgozni, akkor ilyen gondod nem lesz.

Előzmény: Hegyi82 (45014)
Hegyi82 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 45014

este megtörtént a cső és kéménytakarítás. cső kriminális állapot amint a képen is látszódott, kémény nem vészes. ezentúl naponta fél wcpapírguriga konix és minden hétvégén cső ellenőrzés, igény esetén tisztítás. holnap már lesz drótkefém is, kipattintom a kazánbelsőt is, majd csinálok fotókat. így most javult a helyzet, de sajnos a huzatom még így is lófing, mikor átmelegedett a rendszer, akkor rámondom h "kettes alá". ha ezt tudom tartani, akkor talán kihúzom lelkiekben a szezon végéig :)

nyárimádó Creative Commons License 2013.01.06 0 0 44502

Ha tudnál kilépő füstöt mérni, akkor tudnád a közel jó helyes választ.

Elnyúlik az égés, kevesebb hőt engedsz ki a kéményen. A pillangós fojtást szabályozást alsó primer többlettel korrigálom. Kormolódás van, mert nem mindig figyelek rá pl: most is itt ülök már vagy 20 perce, de egy kis konix majd segít.

Jól érzed, hogy kevesebb fa kell.

Üdv

Előzmény: Jazzkedvelő (44472)
42tibcsi Creative Commons License 2013.01.02 0 0 43929

Mikor próbálgattam gravitációsan megy e a kazán, akkor lett  kátrány a kazán felétől lefelé, a konix levitte. Én két evőkanállal tettem rá mikor már csak jó sok parázs volt, fém tiszta lett. De ezt gyorsan egy szalvétába csomagolva dobd be mert nagyon büdős.

Előzmény: TIGweldING (43915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!