Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről


Vegyes tüzelésű kazán (fa, szalmabála, p
(Fórum » Életmód » Házépítés, lakásügyek » Vegyes tüzelésű kazán (fa, szalmabála, p)
tgwh8 2015.01.13 Creative Commons License 70933
Na jovan, ha egyszer lesz kemenyem :) mondjuk ugy, nem erzi az epitesugy a telet :)
Millio meg egy dologra tudnek hirtelen 20 ezreket elkolteni :) a kis tuning lehet kov. idenyre marad, addig nyitott ajtoknal vekony faval meg konix-szal egetek egy fel telet szerintem :)
Gurefar 2015.01.07 Creative Commons License 70435

Van tavalyi fa is, de azzal se ég sokkal jobban. Újságpapír jól ég, de nem annyira erőteljesen lobbanósan.

 

Konix-ot is van használva néha.

Előzmény: nagykunsági (70433)
mislenyi 2014.12.31 Creative Commons License 70004

Fiúk, a konixot csak a végén szabad a parázsra rakni, ahogy rá van írva?

Nekem ugyanis a végén lezár a pillangó és a primér ajtó.

Vagy rá rakhatom egy újra rárakás előtt is a parázsra? Mennyi idő múlva rakhatom meg a konix után fával?

Máskor nem használok, csak mivel ezekben a hidegekben teszek az első rakatba szenet, gondoltam teszek rá.

Amúgy -11 volt nálunk. Este 11-kor 82-76-72 volt a pufi, reggel 1/ 9-kor átváltott gázra.

Csak fél órát ment a gáz, mert elérte a 20,5-et, utána már jött kintről a kazánból.Most újra 

68-64-39, közben időnként kér a lakás.

BÚÉK minden olvtársnak és köszönöm az egész évben nyújtott segítséget!

tgwh8 2014.12.30 Creative Commons License 69951

Attól is függ, milyen állapotban van a kémény. Ha cudar, akkor ki kéne azt IS pucolni. A veszély fennáll, hogy ha kéményseprőt hívsz, hivatalosan, akkor papírt is ad, miszerint kuka az egész...

Mint írták, manuálisan. Ezek után jöhet a konix vagy a kéménytisztító hasáb, egyik sem gyors megoldás.

Amit tehetsz, hogy elkezded levakarni a kazánt és a kéményt, és ezentúl megfelelően tüzelsz. A nagy öreg szakik majd mindjárt leírják hogyan :D a tűztér és a tisztítónyílás ajtaja nyitva, adj neki levegőt, és ne fojtsd le. Kb.

Vannak kazánok, amiket csak suvickolni kell, és vannak olyanok, amiket szét is lehet szedni, és úgy kell pucolni.

HA már megnézed a kéményt, az alsó tisztítónyíláson figyeld meg mi jön ki.

Előzmény: Ferrari 458 (69947)
tgwh8 2014.12.30 Creative Commons License 69938

Konix vagy mi a neve, vagy kéménytisztító hasáb. Legtöbben papírral pörkölnek neki oda, de van disznóperzselős megoldás is...

A kémény belsejéről is csinálhatnál képet, mert a kazánod sokkal durvább, mint ami nekem van. Nekünk kuka a kémény is, nem ijesztegetni akarok, de ha netán a kémény is ilyen szar állapotban van, akkor akár ki is gyulladhat.

Előzmény: Ferrari 458 (69935)
csiba00 2014.12.18 Creative Commons License 69242

Én a helyedben nem hagynám nyitva a tűztér ajtaját, még résnyire sem. Nincs a tűztér ajtódon egy olyan nyílás lehetőség, mint a lenti képen?

 

 

Ezekkel kell biztosítani az égéshez a megfelelő mennyiségű szekunder levegőt, de csak akkor, ha már a tűztér és a kazán megfelelően átmelegedett.

 

Ehhez meg nem kell folyamatosan dübörögnie a kazánnak. Azzal max azt éred el, hogy a kéményen keresztül fűteni fogod a varjakat és még a víz is felforr a kazánban. Az a jó, ha a hatásfok maximumának közelében járatod a kazánodat. Ez viszonylag magas előremenőt jelent (80-85 °C) és relatíve magas visszatérőt (50-60 °C). Így garantált a kátránymentesség. Nálam egy egyszerű gravitációs rendszer van, mindenféle keverőszelep és egyéb huncutság nélkül. 80-85 °C előremenő mellett a visszatérő ágam kb. 40-50 °C között mozog. Így is kátránymentes a kazán és kémény.

 

Nálam így néz ki egy begyújtás:

 

  1.  Kazán tűzterét kb 70-80%-ig megpakolom.
  2. Fentről gyújtom be a rakatot. Így a gyújtós is oda kerül.
  3. A tűztér ajtaját bezárom, a szekunder nyílás ajtaját is lezárom. A legalsó hamuzó ajtót viszont teljesen kitárom.
  4. Kb. 20-30 perc alatt a kazán minimum 60 °C-on van, de általában több szokott lenni. Ekkor bezárom teljesen a hamutér ajtaját és a rajta lévő primer levegő nyílást kinyitom kb. 7-10 cm2-es felületen. A szekunder levegő nyílását ekkor nyitom csak ki, hiszen ilyenkor már a tűztér és az egész kazán teljesen átmelegedett, így a bejutó levegő nem fogja lehűteni. Sok esetben a tűztér ajtaja mögött lévő második ajtó (gondolom ennek főként a parázs kiesésének meggátlásában van szerepe) vörösen izzik. A szekunder levegőnek kb. 2-3 cm2-es felületet adok. (Emlékeim szerint a primer/szekunder arányt kb. 80%/20%-ra mondják).
  5. A kazánra pakolok amikor kell, a hőmérséklet pedig szépen felkúszik 80-85 °C köré.
  6. Ha befejezem a fűtést, akkor hagyom, had égjen le úgy, hogy már csak parázs maradjon, ne lángoljon. Ekkor a szekunder levegő nyílását elzárom és rakok a parázsra kb. 2-3 evőkanálnyi konix-ot.

 

Ez az út nekem bevált, teljesen kátránymentes a rendszerem. Persze száraz tüzelő is kell hozzá. Ami biztos, hogy mindenkinek más a rendszere, két egyforma kb. nincs. Fő alapokat meg lehet tanulni másoktól, de a finomhangolásokat mindenkinek a saját rendszerén magának kell megtanulnia.

Előzmény: tgwh8 (69240)
42tibcsi 2014.12.17 Creative Commons License 69198

A konix csak tünet kezelés (ahogy a doki is szokta mondani) valamit te nagyon el bénázol. Próbáld megfogadni a tanácsokat ha nem is 1X-re.

Előzmény: tgwh8 (69196)
hadhazik1 2014.02.27 Creative Commons License 63329

Azt azért nem kellene.

Egy szenes tüzelés beiktatása, a konix sokkal jobb ötlet.

Nem túl vastag rétegnél meg felesleges az aggódás, szárazabb fával, a légfelesleg változtatásával csökkenthető az is.

Előzmény: Öregdömperes (63325)
trofimov 2013.12.19 Creative Commons License 59649

Sziasztok!

 

Nagy gondom van.

 

Fával tüzeltem idáig, pár évig. Most vettem szenet először.

 

Szóval, eddig eltüzeltem 3,5 q bosnyák szenet, sok a salak de semmi gond, a füstje nem volt rém fekete.

Az utóbbi egy hétben azért intenzíven konixoztam.

 

A bosnyák elfogyott, ezért tegnap vettem lengyelt, pont a legjobb nem volt, de volt egy olcsóbb, azt mondták az is jó ("bár van benn egy kevés kavics" - ezt mit jelent?).

 

Szóval szokás szerint begyújtás felülről, pillangószelep nyitva, mikor már parázslik akkor 3/4-ig bezár, rá a konix. Mindenki boldog. (egyébként ennek füstje nagyon fekete volt.)

 

Ma pucultam a kazánt, ilyenkor lámpával bevilágítok, hogy mindent lássak....,

erre vmi kib*szott fekete MOHA borítja a tűzteret kb 2-3 mm vastagon, néhol még ilyen alienes takony csíkok is lógtak, a frászt kaptam.

 

Mi a szar ez?

1. A konix 1 hét után kifejti a hatását?

2. Belenyúltam valami rém szar szénbe?

3. Nemtom

 

Szóval szavazzatok, tanácsoljatok.

 

Blue_Sky_007 2013.12.18 Creative Commons License 59578

Annyit tegyél hozzá, hogy a széndioxid nem kizárólagos ellenség, hiszen a konix hatásmechanizmusában pont ő a főszereplő.

Előzmény: nemkezd (59568)
topikolos 2013.12.10 Creative Commons License 58983

Üdv!

 

Ez a KONIX használható fatüzelésnél is? Amit olvastam leírást, ott csak szénnel való adagolást emlegetnek...

Aki fával használja, hogyan kell?

 

Köszi!

 

Előzmény: 42tibcsi (58739)
42tibcsi 2013.12.05 Creative Commons License 58739

A Konix eltávolítja a kátrányt esetleg a kormot úgy a kazánból mint a kéményből. De viszont a vizet a fából és a kéményből nem, és ez teszi tönkre a kéményt ezért előírás a gázkazánoknál és a fagázosoknál (alacsony a fűst hő) a kémény bélelése mert a gőz különben lecsapódik és a téglába beszivárog, utána jön a fagy és ez roncsolja szét a téglát. (egy idő után olyan lesz a tégla, hogy a kezünkkel széttudjuk morzsolni) Ez a fa tüzelésénél is előfordul főleg ha vizes v. alacsony fűst hő. Ezért ajánlatos, hogy a fűst hő a kémény kilépőnél legalább 50C°os legyen mert így nincs nagy lecsapódás elviekben. A lecsapódást (főleg akik puffert használnak) nem lehet elkerülni, mivel szakaszos az üzemeltetés és a kémény ki tud hűlni. Mikor el kezdünk tüzelni (napi 2-4órát) az biztos a hideg kéménnyel indulunk és idő kell ahhoz, hogy az felmelegedjen, addig bizony megtörténik a lecsapódás, hogy később az kiszárad e v. nem kitudja. A következő beruházásom a kémény kibéleltetése lesz, mert akkor már nem kell azt figyelnem ne a varjak segét fűtsem de a kéményem is meleg legyen. (mert ugye ez a kettő ellentétes)

Előzmény: AidenVole (58733)
kingoftailor 2013.12.04 Creative Commons License 58729

Többen a konix-ot használják (én is).

Előzmény: AidenVole (58727)
KEEP 2013.11.14 Creative Commons License 57747

Kémény elvileg jó, van huzat, legalábbis a fűtős ember ezt mondta, amikor megnézte.

Igen, konix az lesz mindenképpen.

Hőmérőt meg megnézem majd este

Előzmény: mislenyi (57742)
42tibcsi 2013.11.07 Creative Commons License 57469

A jól bevált Konix helyet, most számomra még ismeretlent adtak. Az ár és súly ua. az összetétel az eladó szerin is ua. de szerintem nem mivel ez sötétszürke/fekete színű és a szaga sem annyira irritáló. A próba majd ezután jön.

 

Abstrax 2013.03.28 Creative Commons License 50661

Kedves Fórumtársak!

Drasztikus javulás állt be a fafűtéses öntvénykazánom háza táján, amit itt röviden szeretnék Veletek is megosztani, - hátha valakinek még segít ill. ötletet ad...

Szóval megfogadván többetek tanácsát, a kémény környékén kezdtem körülnézni. A pincében illetve a padlástérben van 1-1 tisztítóajtóm, ezeket levettem, benéztem. A padlás szakaszon még istenes volt a helyzet, pici kátrány belül, de nem vészes, tükörrel símán kilátni. Pinyóból mát nem láttam ki, nem éreztem valami nagy huzatot, és rengeteg szmötyi volt az aljában.

Vettem 1800-ért talán a vasboltban egy kéménykefét (8m-es), és elkezdtem megkotorni. Először fent, felfelé - símán kiment a fedlapig, de lefelé olyan 3-4m után elakadt. Többször megrángattam - állítólag potyogott le valami - de sehogy se ment lejjebb, bebicsaklott a drótja, nem volt elég erős a tartása.... Ugyanez lentről a pincéből felfele, hát még 2-3m-t se ment fel - úgy éreztem nem ér össze a 2 fél... Sebaj, ami lepotyogott kiszedtem (kábé 1 vödör korom-kátrány, mittudomén), a másik vödörnyit a füstcsövekből kotortam ki ugyanezzel a kefével, meg kesztyűs kézzel (nem fehér embernek való...). A füstcső 2 könyökén van 1-1 lecsavarozható tisztító nyílás, ott jól ki lehet kormolni. Plusszban még a kazán kimenőjénél a csappanytyút levéve is ki lehet pucolni.

Hál'Istennek másnap pont jött a kéményseprő a Fateromékhoz, hát megnézte nálam is a szitut. Volt neki valami súlyos fémgolyólya, meg az enyémnél spécibb pucoló szerszáma (erősebb sodrott drótkötelű, és olyan tórusz-alakú hajlíott spirál fejjel), na az csak 4m-es volt, de ezt bezzeg le tudta dugni egészen (megint potyogott valami), és ugyanezt lentről fölfelé is megtette (tuti összeért valahol a kémény közepe táján). Azt mondta, én a lényeget úgy látszik mág tegnap megcsináltam, mert elég jól ki volt pucolva. Mutatott még pár kunsztot, pl. leszedte a kazán tetejét (fémlemez, alatta szigetelés, meg azbesztlapok), és ahol a füst kimegy hátra, ott is kitakarítottuk azokat a kis lamella-szerűségeket. Újságpapír-galacsint meggyújtott az alső ajtóban, és úgy kirántotta a huzat, hogy csak lestem. Ugyanaezt eljátszotta a kazánból is, onnan is szépen kivitte. Azt monta, ez tök jó huzat. Megmérte még huzatmérővel is, az is OK volt. Ja, amúgy a kéményt megmértem colostokkal és szerencsére kicsivel nagyobb, mint vártam: 16x16cm es átlagban. Az ugye már 256cm2, Ok, számoljuk csak körrel, úgy is megvan a 200 négyzetcenti. Nem elég a papír szerint, (250 körüli kéne optimálisan), de amit írtatok, mostmár szépen kihúzza a füstöt.

Szóval alapos kéményseprés és füstcső-kazán tisztítás.

Őrült jó huzat lett (főleg az előzőekhez képest), egészen máshogy ég a tűz is, ha adok neki primer levegőt, szinte bőg-hörög.

Hamar fenn van 50-60 fokon, de e fölé is tudom már vinni, ha kell. Olyan 55-60 foknál indul csak a keringtető, és nem is hűti el a visszatérő - bár a bypasst még valószínűleg megcsinálom jövő télre.

A Konix hatása is látszik már 1 hónap használat után, elég szép lett a tűztér belseje is - a kéményseprő szerint pedig a többi helyen is láthat volt a használata.

A "huzatfokozó"-projektet is lefújtam.

Szeretném megköszönni még 1x azoknak, akik hozzászólásaikkal, ötleteikkel segítségemre voltak!

Üdv.: Péter

 

Lord Protector 2013.02.13 Creative Commons License 47563
Kedves fórumozók!Véleményeteket szeretném kikérni. Viaudrus U22-es kazánom van. Vegyesen eddig szénnel és fával fűtöttem. A közlemúlttól lignittel és fűtök fával mivel olcsóbb a lignit, mit a szén.Mondták egy páran, hogy a lignit tönkreteszi a kazánt, mivel ként tartalmaz. Én úgy tudom, hogy a szénben is van lignit.Mi az igazság a lignittel kapcsolatban, valóban tönkremegy a kazán tőle?Szoktam használni konix égésjavítót is. Hozzákeverem a lignithez vagy a szénhez.Köszönöm a hozzászólásokat!Üdv
Hegyi82 2013.01.21 Creative Commons License 45791

első bevetésen a félsamottos tűztér. az már biztos, h nem füstölt ki amig a fotót készítettem :) ilyen csak akkor fordul elő, ha jó forró a téma
most raktam rá 4 kis hasábot, majd ha újra ilyesmi lesz az állapot, akkor megkapja a konix adagját és mára ennyi. 

 

creeping 2013.01.20 Creative Commons License 45686

Sziasztok!

Segítség kellene!

A házamban amit vettem 8 éve van 1 Lengyel KZ3-5 kazán. A régi tulaj szénnel tüzelt utána ugye jött a gáz.

Én is gázzal toltam ameddig fel nem emelték. Most 2kb 3 éve fával fűtök.

Már az elejében is olyan gondok voltak a kazánnal ,h a felső ajtón lévő elhúzható huzat rostélyon mindig szivárgotta füst.

Ha elvolt húzva ,hanem. Azt betömködtem azbesztel ,h nem jöjjön ki semm. A kéményem jó nagy huzat van még sem volt az igazi.

Most meg sajna elcsesztem és a vizesebb fával nem toltam fel a vizet 60-70 fokig csak 45-50 ig és beszurkosodott.

Vettem a KONIX szert és azt raktam bele tsokat már . A kéményemből kipucolvan minden de a kazán nem lett jó.

Úgy ég rendesen ha afelső ajtó is nyitva van egy kicsit. Olyankor húzza ki a lángot ,füstöt a huzat az elöl lévő két szellőzőbe rendesen és ég mint állat.Amint becsukom a felső ajtót mintha le lenne folytva.

Az ajtó peremet is letakarítottam meg ott amit csak tudtam.

Nekem nem világos a működése. A felső ajtón lévő elhúzó minek van ha jön ki a füst rajta. Furcsa ,h a füst előre jön az ajtó tetején lévő füstjáratba , ha kinyitom húzza is be mint a fene ,de ha becsukom szinte elzárja. Most ott csak 2-3mm rés volt amin a huzat ment és eltömődhetett?

Lekapartam ott már mindent kefével nem látni semmit még sem ég rendesen.

Van esetleg valakinek ilyen kazán és elmondaná ,h nála hogyan működik?

 

Köszönöm!

sur5al 2013.01.12 Creative Commons License 45048

"és a kazán fémtiszta lett"

 

Na ugye. Nem kell ide Konix, csak meg kell zavarni egy picit:DDD

Előzmény: zordonC3 (45041)
bnorci71 2013.01.12 Creative Commons License 45028

azt nem fogod győzni Konixal.....

 

kicsit próbálj meg több levegővel tüzelni és 1 vagy 2 naponta a Konix vagy a Dr SOS koromtalanító

 

ja és a krumpli héj is tisztít kollégám tapasztalata szerint

Előzmény: Hegyi82 (45014)
csiba00 2013.01.12 Creative Commons License 45016

Az a baj, hogy az ilyen konix meg egyén csodaszernek nevezett és tartott tisztító hasábok a kátrányt nem fogják leszedni. Legalább is nálam semmi pozitívat nem tettek ennek érdekében. És ezt drótkefével sem lehet leszedni. Kefével max a kormot tudod levakarni a kémény faláról és a kazánbelsődről.

 

Szerintem ami ilyenkor egyedül működik, az a tüzelési szokásokon való változtatás. Nálam szabályosan levedlett a kazán és a kémény. A lerakódott kátrányos réteg úgy jött le, mint mikor hámlik a bőre az embernek, csak az kb 3-5mm vastag volt.

 

Ha jól emlékszem nálad huzat problémák vannak, mivel alacsony a kéményed. Próbáld meg minél hamarabb megmagasítani. És mikor már minimális huzattal - nem kitárt primer nyílással - tud a kazánod 80 fok körüli értéken dolgozni, akkor ilyen gondod nem lesz.

Előzmény: Hegyi82 (45014)
Hegyi82 2013.01.12 Creative Commons License 45014

este megtörtént a cső és kéménytakarítás. cső kriminális állapot amint a képen is látszódott, kémény nem vészes. ezentúl naponta fél wcpapírguriga konix és minden hétvégén cső ellenőrzés, igény esetén tisztítás. holnap már lesz drótkefém is, kipattintom a kazánbelsőt is, majd csinálok fotókat. így most javult a helyzet, de sajnos a huzatom még így is lófing, mikor átmelegedett a rendszer, akkor rámondom h "kettes alá". ha ezt tudom tartani, akkor talán kihúzom lelkiekben a szezon végéig :)

nyárimádó 2013.01.06 Creative Commons License 44502

Ha tudnál kilépő füstöt mérni, akkor tudnád a közel jó helyes választ.

Elnyúlik az égés, kevesebb hőt engedsz ki a kéményen. A pillangós fojtást szabályozást alsó primer többlettel korrigálom. Kormolódás van, mert nem mindig figyelek rá pl: most is itt ülök már vagy 20 perce, de egy kis konix majd segít.

Jól érzed, hogy kevesebb fa kell.

Üdv

Előzmény: Jazzkedvelő (44472)
42tibcsi 2013.01.02 Creative Commons License 43929

Mikor próbálgattam gravitációsan megy e a kazán, akkor lett  kátrány a kazán felétől lefelé, a konix levitte. Én két evőkanállal tettem rá mikor már csak jó sok parázs volt, fém tiszta lett. De ezt gyorsan egy szalvétába csomagolva dobd be mert nagyon büdős.

Előzmény: TIGweldING (43915)
TIGweldING 2012.12.29 Creative Commons License 43344

Én sem voltam megelégedve a konix hatásával, pedig a gyártói leírás alapján jártam el.

 

Ekkor jött az ötlet innen: http://www.smartburn.com.au/

 

Ezt a smartburn-t így kell elhelyezni a tűztérben: http://www.smartburn.com.au/wood-fire-smoke/How+to+use+SmartBurn

 

A hatását hosszú időn keresztül fejti ki, nem csak egy begyújtás alkalmával.

 

Tehát az én konixos okoségőm:

 

  • fogtam egy 20-25 cm hosszú 1"-os vascső darabot
  • az egyik végét több réteg papírral ledugóztam (belegyűrtem, kicsit zömítettem egy köracéllal)
  • betöltöttem a szokásos adad konixot
  • a másik végét szintén papírral ledugóztam, a papírt zömítettem

Nem kel keményre döngölni a papírt, ez nem bomba!

Az így elkészített eszközt betettem a tűztér aljába.

A tűzzel együtt szép lassan égett ki, a hatását a leégés második felében lehette látni.

A puhafa égetéssel elkoszolt kazánbelső jelentősen tisztult! Néhány ilyen kezelés és fémtiszta a kazábelső.

 

Másik előrelépés hogy változtattam az eddigi farakáson.

Most vízszintesen, egymáshoz szorosan rakva építem a máglyát. Ez jelentősen csökkenti a légáramlást, így már jobban ki tudtam nyitni a primer ablakot. A füstgáz hőfok csak begyújtáskor ment fel 270-ig, a satbil égés során 220-250 között változott.

bnorci71 2012.12.28 Creative Commons License 43092

'napot!

 

hát akkor a magassággal lehet még próbálkozni vagy az átmérővel, de az adott.

 

most már biztos h a nyáron ki fogom bélelni, és egyben 6m-esre is magasítom

 

most milyen magas 4-5m? az elsőre kevének tűnik főleg ha 150-es vagy kisebb, bár nem méreteztem még ose kéményt de a tapasztalatok szerint.

 

Ne konixot vegyél hanem kis papírdobozba fekete/piros/sárga kéményseprő van rajta kis zacskókba kékeszöld por van talán 20 darab, na az sokkal jobb mint a konix, tavaly konixot használtam idén ezt és látványosan jobb a hatása.

Ja kollégám azt mondja a krumplihéj ami még kegyetlenül kitakarítja a kátrányt.

Előzmény: Hegyi82 (43082)
Vezuv7 2012.12.17 Creative Commons License 42226

A KONIX-ot használóktól szeretném megkérdezni, hogy fával való tűzelés esetén minden egyes megrakáskor tesztek-e a parázsra 4-5 kanálnyit?

 

A használati utasítás elolvastam, de ha folyamatosan -minden órában- teszek megrakás előtt a parzsára, akkor nem sokáig elég belőle egy tasakkal!

 

 

nyárimádó 2012.12.12 Creative Commons License 41759

A kémény égett??? Legalább tiszta :)) A kéménynek nem kellene égni, remélem csak elgépelted. 

A Konix nevű kék zacsis terméket próbáltam, de rá van írva a hátuljára, hogy mikor a tűz leégett a parázsra kell szórni kosztól függő adagolással ( 2-4 evőkanál). Én az utolsó rakat fa elégetése után teszem ezt, reggelig hagyom hagy dolgozzon. Reggelre szürkés-fehéres a kazán belseje.

Én meg vagyok vele elégedve.

Üdv

Előzmény: Józsi73 (41754)
Blue_Sky_007 2012.12.12 Creative Commons License 41757
Előzmény: Józsi73 (41754)